Yπήρξε ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος πράκτορας της KGB;

Ελβετική εφημερίδα αποκάλυψε ότι προκαθήμενος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας εκτελούσε κατασκοπευτική δραστηριότητα στη Γενεύη, κατά τη δεκαετία του 1970

Must Read

Σε έναν κόσμο που αλλάζει διαρκώς στον ρου της Ιστορίας, τίποτε πια δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση. Κυρίως η δράση των σημερινών του πρωταγωνιστών -σε όλα τα επίπεδα-, οι οποίοι κατά το, όχι και τόσο μακρινό, παρελθόν με τη δράση τους μέσα από άλλους, πιο… σκοτεινούς διαύλους επιχειρούσαν να αλλάξουν τις ισορροπίες.

Συγκεκριμένα, αίσθηση -κι όχι άδικα- προκαλεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα η είδηση που μεταδόθηκε και αφορά την κατασκοπευτική δράση του Πατριάρχη Κυρίλλου! Σύμφωνα, λοιπόν, με πληροφορίες που επικαλείται στο σχετικό ρεπορτάζ η εφημερίδα «Tages-Anzeiger», ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας παλαιότερα, και δη κατά τα χρόνια που ήταν αντιπρόσωπος του Πατριαρχείου της Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών, συνεργαζόταν με την KGB, με τις μυστικές υπηρεσίες τής τότε Ενωσης Σοβιετικών Σοσιαλιστικών Δημοκρατιών (ΕΣΣΔ), με την κωδική ονομασία «Μιχαήλοφ» – με την ιστορία, βέβαια, να μοιάζει να ξεπηδά από τις σελίδες ενός καλογραμμένου θρίλερ κατασκοπίας, με την υπόθεση του οποίου να ξετυλίγεται κατά την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Με έδρα τη Γενεύη

Ο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, Πατριάρχης Κύριλλος (κατά κόσμον Βλαντίμιρ Γκουντνιάγεφ), λοιπόν, στη δεκαετία του 1970 διενεργούσε κατασκοπευτική δραστηριότητα στη Γενεύη με εντολή της Επιτροπής Κρατικής Ασφαλείας (KGB) της ΕΣΣΔ, έγραψαν μια σειρά από ελβετικές εφημερίδες και ιδιαίτερα η εφημερίδα «Tages-Anzeiger» (στο άρθρο της: Putins Patriarch war Spion in der Schweiz) επικαλούμενη αποχαρακτηρισμένα, απόρρητα κρατικά αρχεία της περιόδου 1969 – 1989.

Πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ και τα στοιχεία αυτά, ο Γκουντνιάγεφ εργαζόταν για λογαριασμό της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπίας χρησιμοποιώντας την κωδική ονομασία «Μιχαήλοφ». Η εφημερίδα σημείωνε μάλιστα πως ο επικεφαλής της Ρωσικής Εκκλησίας εκείνη την εποχή ασχολούνταν με τη διενέργεια κατασκοπίας, κατέχοντας στην Ελβετία την επίσημη θέση του εκπρόσωπου του Πατριαρχείου της Μόσχας στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών.

Οσο για το κύριο καθήκον του, την κύρια αποστολή του; Δεν ήταν άλλη από το να ασκεί επιρροή στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών. Από την Ελβετία, δε, επέστρεψε αργότερα πίσω στην πατρίδα του, τη Σοβιετική Ενωση, όπου και άρχισε με «γοργό βήμα» να προωθείται στην εκκλησιαστική ιεραρχία, μέχρι να φτάσει τελικά στον ρωσικό πατριαρχικό θρόνο.

Από την πλευρά της η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία αρνήθηκε να σχολιάσει τα εν λόγω δημοσιεύματα, ενώ το Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών ανέφερε ότι δεν διαθέτει πληροφορίες για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This