Δημοσίευμα-«βόμβα» από βραβευμένο δημοσιογράφο: Σαμποτάζ της CIA οι εκρήξεις στους αγωγούς Nord Stream!

Tους ανατίναξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στο πλαίσιο μιας μυστικής επιχείρησης με το πρόσχημα της άσκησης BALTOPS 22 του ΝΑΤΟ

Must Read

«Βόμβα» στα… θεμέλια του Λευκού Οίκου βάζει άρθρο του διάσημου, βραβευμένου με Πούλιτζερ δημοσιογράφου Σέιμουρ Χερς, ο οποίος δημοσίευσε σήμερα Τετάρτη ένα… χειμαρρώδες άρθρο, στο οποίο αποκαλύπτει πως οι ΗΠΑ βρίσκονται πίσω από τις εκρήξεις που σημειώθηκαν στους αγωγούς ρωσικού φυσικού αερίου Nord Stream!

Ο κορυφαίος δημοσιογράφος που στο παρελθόν έγραφε για τους «New York Times» και το «New Yorker», αφού διεξήγαγε τη δική του έρευνα σχετικά με το ποιος σαμποτάρισε τους αγωγούς Nord Stream, μέσω μιας σειράς υποβρύχιων εκρήξεων στις 26 Σεπτεμβρίου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ανατίναξαν τον αγωγό που μεταφέρει φυσικό αέριο από τη Ρωσία προς τη Γερμανία, στο πλαίσιο μιας μυστικής επιχείρησης με το πρόσχημα της άσκησης BALTOPS 22 του ΝΑΤΟ.

Στο άρθρο του με τίτλο «Πώς η Αμερική κατέστρεψε τον αγωγό Nord Stream», το οποίο δημοσίευσε στον προσωπικό του ιστότοπο Substack, ο Χερς, βασιζόμενος σε ανώνυμες πηγές εθνικής ασφάλειας, περιγράφει μήνες συζητήσεων και «πηγαινέλα» μεταξύ του Λευκού Οίκου του Μπάιντεν, της CIA και του Πενταγώνου. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο σχεδιασμός βρισκόταν στα σκαριά ήδη από τον Δεκέμβριο του… 2021, με μια ειδική ομάδα εργασίας που σχηματίστηκε υπό την αιγίδα του συμβούλου εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν.

«Το Πολεμικό Ναυτικό πρότεινε τη χρήση ενός νεοεισερχόμενου υποβρυχίου για να επιτεθεί απευθείας στον αγωγό. Η Πολεμική Αεροπορία συζητούσε τη ρίψη βομβών με καθυστερημένα φυτίλια που θα μπορούσαν να πυροδοτηθούν εξ αποστάσεως. Η CIA υποστήριξε ότι ό,τι κι αν γινόταν, θα έπρεπε να είναι μυστικό. Όλοι οι εμπλεκόμενοι κατανοούσαν το διακύβευμα», αναφέρεται στο ρεπορτάζ. «Η κυβέρνηση Μπάιντεν έκανε τα πάντα για να αποφύγει τις διαρροές, καθώς ο σχεδιασμός γινόταν στα τέλη του 2021 και τους πρώτους μήνες του 2022», συνεχίζει.

Καθώς αυξανόταν η δυναμική για να προχωρήσει μια μυστική επίθεση σαμποτάζ, «τις επόμενες εβδομάδες, τα μέλη της ομάδας εργασίας της CIA άρχισαν να καταρτίζουν ένα σχέδιο για μια μυστική επιχείρηση που θα χρησιμοποιούσε δύτες βαθέων υδάτων για να προκαλέσει έκρηξη κατά μήκος του αγωγού», γράφει ο Χερς.

Σημειώνει δε ότι υπήρξαν σημαντικές αντιδράσεις εντός της κοινότητας των μυστικών υπηρεσιών, αλλά οι όποιες επιφυλάξεις ξεπεράστηκαν κατά την προετοιμασία και μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.

Τι αναφέρει το ρεπορτάζ του Σέιμουρ Χερς

Κατά τη διάρκεια «όλης αυτής της ραδιουργίας», είπε η πηγή, «κάποιοι εργαζόμενοι στη CIA και στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ έλεγαν: “Μην το κάνετε αυτό. Είναι ηλίθιο και θα είναι ένας πολιτικός εφιάλτης αν αποκαλυφθεί». Παρ’ όλα αυτά, στις αρχές του 2022, η ομάδα εργασίας της CIA υπέβαλε έκθεση στη διυπηρεσιακή ομάδα του Σάλιβαν: «Έχουμε έναν τρόπο να ανατινάξουμε τους αγωγούς».

Αυτό που ακολούθησε ήταν εκπληκτικό. Στις 7 Φεβρουαρίου, λιγότερο από τρεις εβδομάδες πριν από τη φαινομενικά αναπόφευκτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο Μπάιντεν συναντήθηκε στο γραφείο του στον Λευκό Οίκο με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς, ο οποίος, μετά από κάποιες ταλαντεύσεις, ήταν πλέον σταθερά στην αμερικανική ομάδα. Στην ενημέρωση Τύπου που ακολούθησε, ο Μπάιντεν δήλωσε προκλητικά: «Εάν η Ρωσία εισβάλει… δεν θα υπάρξει πλέον Nord Stream 2. Θα βάλουμε ένα τέλος σε αυτό».

Είκοσι ημέρες νωρίτερα, η υφυπουργός Νούλαντ είχε μεταφέρει ουσιαστικά το ίδιο μήνυμα σε ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με μικρή κάλυψη από τον Τύπο. «Θέλω να είμαι πολύ σαφής μαζί σας σήμερα», είπε απαντώντας σε ερώτηση. «Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει».

Όσο για τα κίνητρα της Ουάσινγκτον σε μια τόσο ριψοκίνδυνη μυστική αποστολή σαμποτάζ, ο Χερς γράφει: «Όσο η Ευρώπη παρέμενε εξαρτημένη από τους αγωγούς για φθηνό φυσικό αέριο, η Ουάσινγκτον φοβόταν ότι χώρες όπως η Γερμανία θα ήταν απρόθυμες να προμηθεύσουν την Ουκρανία με τα χρήματα και τα όπλα που χρειαζόταν για να νικήσει τη Ρωσία».

Η Νορβηγία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο σε θέματα διοικητικής μέριμνας και πληροφοριών, βοηθώντας μια επίλεκτη ομάδα δυτών του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με έδρα την Πόλη του Παναμά να πραγματοποιήσει την επιχείρηση: «Κάποια στιγμή τον Μάρτιο, μερικά μέλη της ομάδας πέταξαν στη Νορβηγία για να συναντηθούν με τις νορβηγικές μυστικές υπηρεσίες και το Πολεμικό Ναυτικό. Ένα από τα βασικά ερωτήματα ήταν πού ακριβώς στη Βαλτική Θάλασσα ήταν το καλύτερο μέρος για να τοποθετηθούν τα εκρηκτικά. Οι Nord Stream 1 και 2, ο καθένας με δύο σειρές αγωγών, διαχωρίζονταν σε μεγάλο μέρος της διαδρομής από λίγο περισσότερο από ένα μίλι, καθώς έκαναν την πορεία τους προς το λιμάνι του Greifswald στο βορειοανατολικό άκρο της Γερμανίας.

»Το νορβηγικό ναυτικό βρήκε γρήγορα το κατάλληλο σημείο, στα ρηχά νερά της Βαλτικής Θάλασσας, λίγα μίλια έξω από το νησί Bornholm της Δανίας. Οι αγωγοί διέρχονταν σε απόσταση μεγαλύτερη από ένα μίλι μεταξύ τους κατά μήκος ενός πυθμένα που είχε βάθος μόλις 260 πόδια. Αυτό θα βρισκόταν εντός της εμβέλειας των δυτών, οι οποίοι, επιχειρώντας από ένα νορβηγικό ναρκαλιευτικό σκάφος κλάσης Alta, θα καταδύονταν με ένα μείγμα οξυγόνου, αζώτου και ηλίου να ρέει από τις δεξαμενές τους και θα τοποθετούσαν διαμορφωμένες βόμβες C4 στους τέσσερις αγωγούς με τσιμεντένια προστατευτικά καλύμματα. Θα ήταν μια κουραστική, χρονοβόρα και επικίνδυνη εργασία, αλλά τα νερά ανοιχτά του Bornholm είχαν ένα ακόμη πλεονέκτημα: δεν υπήρχαν μεγάλα παλιρροϊκά ρεύματα, τα οποία θα δυσκόλευαν πολύ το έργο της κατάδυσης.»

Εντολή απευθείας από το γραφείο του Μπάιντεν

Οι πηγές του Χερς υπογραμμίζουν ότι η εντολή προήλθε απευθείας από το γραφείο του προέδρου Μπάιντεν: «Το C4 που ήταν προσαρτημένο στους αγωγούς θα ενεργοποιούνταν από μια σημαδούρα σόναρ που θα έριχνε ένα αεροπλάνο σε σύντομο χρονικό διάστημα, αλλά η διαδικασία απαιτούσε την πιο προηγμένη τεχνολογία επεξεργασίας σήματος. Μόλις τοποθετούνταν, οι συσκευές καθυστερημένου χρονισμού που είναι προσαρτημένες σε οποιονδήποτε από τους τέσσερις αγωγούς θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν τυχαία από το σύνθετο μείγμα των θορύβων του ωκεάνιου υποβάθρου σε όλη την πυκνοτραυματισμένη Βαλτική Θάλασσα – από κοντινά και μακρινά πλοία, υποβρύχιες γεωτρήσεις, σεισμικά γεγονότα, κύματα, ακόμη και θαλάσσια πλάσματα. Για να αποφευχθεί αυτό, η σημαδούρα σόναρ, μόλις τοποθετηθεί στη θέση της, θα εξέπεμπε μια ακολουθία μοναδικών τονικών ήχων χαμηλής συχνότητας -όπως αυτοί που εκπέμπονται από ένα φλάουτο ή ένα πιάνο- οι οποίοι θα αναγνωρίζονται από τη συσκευή χρονομέτρησης και, μετά από μια προκαθορισμένη ωριαία καθυστέρηση, θα ενεργοποιούν τα εκρηκτικά.»

«…Στις 26 Σεπτεμβρίου 2022, ένα αεροπλάνο επιτήρησης P8 του Νορβηγικού Ναυτικού πραγματοποίησε μια φαινομενικά συνηθισμένη πτήση και έριξε μια σημαδούρα σόναρ. Το σήμα εξαπλώθηκε υποβρυχίως, αρχικά στο Nord Stream 2 και στη συνέχεια στο Nord Stream 1. Λίγες ώρες αργότερα, τα υψηλής ισχύος εκρηκτικά C4 ενεργοποιήθηκαν και τρεις από τους τέσσερις αγωγούς τέθηκαν εκτός λειτουργίας. Μέσα σε λίγα λεπτά, οι λίμνες αερίου μεθανίου που παρέμεναν στους κλειστούς αγωγούς φαίνονταν να εξαπλώνονται στην επιφάνεια του νερού και ο κόσμος έμαθε ότι είχε συμβεί κάτι μη αναστρέψιμο.»

Η αντίδραση των ΗΠΑ

Δεδομένου ότι ήταν ο Χερς, ο οποίος αποκάλυψε γνωστές ιστορίες όπως η σφαγή Μάι Λάι και το σκάνδαλο Αμπού Γκράιμπ και είναι γνωστός εδώ και χρόνια για τις άψογες εσωτερικές πηγές του, πίσω από τη νέα έκθεση-βόμβα «ποιος το έκανε», τα mainstream media δεν μπορούσαν να την αγνοήσουν αυτή τη φορά (με τον τρόπο που αγνόησαν τον Τζέφρι Σας και άλλους).

Τους ισχυρισμούς υιοθέτησαν άμεσα οι βρετανικοί «Times», το Reuters και άλλα διεθνή ΜΜΕ, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών κρατικών μέσων ενημέρωσης, αναγκάζοντας τον Λευκό Οίκο να εκδώσει γρήγορα μια διάψευση.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Τετάρτη ότι μια ανάρτηση σε ιστολόγιο ενός Αμερικανού ερευνητή δημοσιογράφου που ισχυρίζεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονταν πίσω από τις εκρήξεις των αγωγών Nord Stream «είναι εντελώς ψευδής και πλήρης μυθοπλασία».

Ωστόσο, το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δηλώνει ότι η έκθεση του Χερς αποκαλύπτει νέα γεγονότα, στα οποία πρέπει να δοθεί απάντηση, με την εκπρόσωπο Μαρία Ζαχάροβα να τονίζει: «Έχουμε επανειλημμένα δηλώσει τη θέση της Ρωσίας σχετικά με την εμπλοκή των Ηνωμένων Πολιτειών και του ΝΑΤΟ, σημειώνοντας ότι δεν το έκρυψαν, καυχιόντουσαν σε όλο τον κόσμο για την πρόθεσή τους να καταστρέψουν την πολιτική υποδομή μέσω της οποίας η Ευρώπη λάμβανε ρωσικούς ενεργειακούς πόρους».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε επίσης υπογραμμίσει τακτικά την απροθυμία της Δανίας, της Γερμανίας και της Σουηδίας να διεξαγάγουν ανοικτή έρευνα και την αντίθεση στη συμμετοχή της Ρωσίας σε αυτήν. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η χώρα μας έχει υποστεί τεράστιο κόστος. Τώρα, ο Λευκός Οίκος θα πρέπει να σχολιάσει όλα αυτά τα γεγονότα».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This