Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είναι και επίσημα ο 8ος πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας

Έλαβε το 52% περίπου των ψήφων, με τον αντίπαλο του, Ανδρέα Μαυρογιάννη, να μένει στο 48%

Must Read

Εδώ και λίγη ώρα ο Νίκος Χριστοδουλίδης πανηγυρίζει τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές της Κύπρου, καθώς φαίνεται ότι εξασφαλίσει το 51,91% των ψήφων, έναντι ποσοστού 48,09% του αντιπάλου του, Ανδρέα Μαυρογιάννη, γεγονός που τον αναδεικνύει στον 8ο πρόεδρο στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η καταμέτρηση των ψήφων για τον Β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο ολοκληρώθηκε, με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών της χώρας να είναι και επίσημα, πλέον, ο μεγάλος νικητής της αναμέτρησης. Η νίκη του «κλείδωσε» ήδη από τα exit polls, αλλά και από τα πρώτα επίσημα αποτελέσματα, καθώς με καταμετρημένο το 56,2% των ψήφων λαμβάνει περίπου 52%, ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης 48%, με το τελικό ποσοστό προσέλευσης να διαμορφώνεται στο 72.44%, καθώς ψήφισαν συνολικά 404.692 άτομα.

Μάλιστα, λίγα λεπτά πριν από τις 19:00, ο έτερος υποψήφιος των προεδρικών εκλογών παραδέχθηκε την ήττα του και τηλεφώνησε στον Νίκο Χριστοδουλίδη για να τον συγχαρεί για την εκλογή του. Συγχαρητήριο τηλεφώνημα έλαβε ο μεγάλος νικητής και από τον απερχόμενο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.




Τηλεφωνική επικοινωνία με τον νέο Πρόεδρο είχε, στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογή του, όπως και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος. Συγχαρητήριο τηλεφώνημα έλαβε και από τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Ελλάδας Προκόπη Παυλόπουλο.

Με τον Νίκο Χριστοδουλίδη επικοινώνησαν ήδη για τα συγχαρητήρια για τη νίκη του και ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, καθώς και η Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Οι πρώτες δηλώσεις Μαυρογιάννη

«Απόψε τελειώνει ένα μακρύ αλλά ωραίο ταξίδι», ανέφερε ο Ανδρέας Μαυρογιάννης στις πρώτες του δηλώσεις, σημειώνοντας πως τηλεφώνησε στον Νίκο Χριστοδουλίδη για να τον συγχαρεί.

«Ένα ταξίδι που είχα τη χαρά να γνωρίσω χιλιάδες ανθρώπους, να αντλήσω από τη σοφία τους και να μοιραστώ όνειρα και αγωνίες. Θέλω να ευχαριστήσω τους συνοδοιπόρους, τους συνεργάτες, το μεγάλο κόμμα της Αριστεράς. Η εμπιστοσύνη και η αγάπη τους με τιμά και με κάνει περήφανο. Λυπούμαι που δεν μπορέσαμε να δικαιώσουμε τις προσδοκίες. Θέλω να συγχαρώ τον Νίκο Χριστοδουλίδη και να του ευχηθώ καλή δύναμη. Ευχαριστώ όλες και όλους», είπε. «Από τώρα και στο εξής θα είμαι ένας ενεργός πολίτης», δήλωσε, «όμως θέλω να πιστεύω ότι είμαστε όλοι εδώ».




«Αυτό που έγινε είναι ότι με εμπιστεύτηκε ένα μεγάλο ποσοστό του κυπριακού λαού, αλλά δεν θεωρώ ότι αυτοί οι άνθρωποι που έχουν ένα επίπεδο, που έχουν αποφασίσει με βάση τη σοφία τους, την καρδιά τους και εναπόκειται σε αυτούς να είναι ενεργή πολίτες για το μέλλον του τόπου. Στον νέο Πρόεδρο θα του έλεγα να προσέχει την επανένωση του τόπου μας. Η χρηστή διοίκηση, οι κανόνες και η δημοκρατία μας. Ο τόπος μας αξίζει περισσότερα, οι άνθρωποι μας αξίζουν πολύ περισσότερα», κατέληξε.

Αβέρωφ Νεοφύτου: «Ο ΔΗΣΥ θα είναι δίπλα στον νέο Πρόεδρο»

«Έχω συγχαρεί τον Νίκο Χριστοδουλίδη για την επιτυχία του», ανέφερε σε δηλώσεις του από την Πινδάρου ο Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος ήταν υποψήφιος για την προεδρία στον α’ γύρο των εκλογών, αλλά, τελικά, έμεινε τρίτος και, ως αποτέλεσμα, εκτός του β’ γύρου.

«Θα επαναλάβω αυτό που λέγαμε και προεκλογικά. Ο ΔΗΣΥ θα είναι δίπλα από τον νέο Πρόεδρο στα δύσκολα για τον τόπο μας. Για τον χειρισμό του εθνικού μας ζητήματος, την οικονομία, το μεταναστευτικό. Δεν χρειάζεται συμμετοχή στην Κυβέρνηση για να συμπεριφέρεσαι υπεύθυνα. Και μπορεί ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να λογαριάζει στη στήριξη μας» σημείωσε.

Κληθείς να σχολιάσει αν οι τοποθετήσεις στελεχών του κόμματος του επηρέασαν το εκλογικό αποτέλεσμα, ο κ. Νεοφύτου σημείωσε πως η απόφαση του κόμματος ήταν ψήφος κατά συνείδηση. Υπήρξαν, υπέδειξε, αξιωματούχοι και προς τους δύο. «Δεν θεωρώ ότι θα ήταν διαφορετικό το αποτέλεσμα», είπε. Καταληκτικά, σημείωσε πως η υποψηφιότητά του στις ενδοκομματικές εκλογές είναι δεδομένη.

Σύμφωνα με το philenews.com, ο κ. Χριστοδουλίδης ήδη έχει επικοινωνήσει με τα κοινοβουλευτικά κόμματα που τον στήριξαν, αλλά και το Κόμμα των Κυνηγών. Πριν από την ανακήρυξή του θα περάσει από το ΔΗΚΟ, την ΕΔΕΚ και τη ΔΗΠΑ. Σημειώνεται πως η τελετή ανακήρυξης του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 22:00, στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος – Ελευθερία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This