Νέα προειδοποίηση ΙΑΕΑ για τον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια: «Παίζουμε με τη φωτιά…»

«Οφείλουμε να δεσμευθούμε να προστατεύσουμε την ασφάλεια του σταθμού και οφείλουμε να δεσμευθούμε γι' αυτό τώρα», τόνισε ο επικεφαλής του Οργανισμού

Must Read

Σε νέες προειδοποιήσεις για την «εύφλεκτη» κατάσταση στη Ζαπορίζια προέβη σήμερα ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) Ραφαέλ Γκρόσι, τονίζοντας πως «κάθε φορά παίζουμε με τη φωτιά και, αν επιτρέψουμε σ’ αυτή την κατάσταση να διαρκέσει, μια μέρα η τύχη μας θα αλλάξει».

Αφορμή αποτέλεσε το νέο ρωσικό πλήγμα στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια στη νότια Ουκρανία, ο οποίος για μια ακόμη φορά αναγκάστηκε να λειτουργεί μόνο με εφεδρικές γεννήτριες. Ο Γκρόσι έκρουσε εκ νέου σήμερα τον κώδωνα του κινδύνου, ενώπιον του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού του ΟΗΕ στη Βιέννη.

Ο επικεφαλής του IAEA, που εδώ και μήνες διεξάγει ανεπιτυχώς διαβουλεύσεις με το Κίεβο και τη Μόσχα, για να δημιουργηθεί μια ζώνη προστασίας γύρω από τον πυρηνικό σταθμό, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει. «Οφείλουμε να δεσμευθούμε να προστατεύσουμε την ασφάλεια του σταθμού και οφείλουμε να δεσμευθούμε γι’ αυτό τώρα», τόνισε εκφράζοντας την «έκπληξή» του για την παθητικότητα που επικρατεί σήμερα. «Τι κάνουμε για να εμποδίσουμε;» ένα ατύχημα στο μεγαλύτερο πυρηνικό σταθμό της Ευρώπης, αναρωτήθηκε.

Έκτη κατά σειρά διακοπή ηλεκτροδότησης στον πυρηνικό σταθμό από την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Ο IAEA διαθέτει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο οποίος έχει καταληφθεί από το ρωσικό στρατό και αποτελεί σε σταθερή βάση στόχο βομβαρδισμών. Οπως διευκρίνισε ο Οργανισμός, η ηλεκτροδότηση του σταθμού διακόπηκε «γύρω στις 05:00 το πρωί» για πρώτη φορά από το Νοέμβριο και για έκτη από την αρχή του πολέμου, εξαιτίας, σύμφωνα με το Κίεβο, ρωσικών πυραυλικών πληγμάτων. Αμέσως ενεργοποιήθηκαν οι 20 γεννήτριες έκτακτης ανάγκης και τα αποθέματά τους, που επιτρέπουν τη λειτουργία του για περίπου 15 ημέρες.

Ο ηλεκτρισμός είναι απαραίτητος για να λειτουργούν οι αντλίες που εξασφαλίζουν την κυκλοφορία του νερού, καθώς πρέπει να ψύχεται διαρκώς το καύσιμο στις καρδιές των αντιδραστήρων, καθώς και το νερό που βρίσκεται στις πισίνες αποθήκευσης, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενο ατύχημα σύντηξης, καθώς και πιθανές εκπομπές ραδιενέργειας στο περιβάλλον.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This