Ταξίδι-«αστραπή» του Ιάπωνα πρωθυπουργού στο Κίεβο για συνάντηση με τον Ζελένσκι!

Διόλου τυχαίο το ότι η εν λόγω επίσκεψη ακολουθεί εκείνη του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα...

Must Read

Στο ταξίδι του Σι Τζινπίνγκ στη Μόσχα, για να συναντηθεί με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, φαίνεται ότι «απαντά» ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας Φουμίο Κισίντα, καθώς ήδη βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Κίεβο, για επίσημη επίσκεψη, η οποία, μάλιστα, δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το Υπουργείο Εξωτερικών στο Τόκιο, επιβεβαιώνοντας δημοσιεύματα του ιαπωνικού Τύπου, εντός της ημέρας ο Κισίντα θα συναντηθεί με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στον οποίο και θα «εκφράσει στον πρόεδρο Ζελένσκι τον σεβασμό του για το θάρρος και την επιμονή του ουκρανικού λαού που υπερασπίζεται την πατρίδα του υπό τη διοίκησή του, καθώς και την αλληλεγγύη και την ακλόνητη υποστήριξη της Ιαπωνίας και της G7», φετινή οικοδέσποινα της οποίας είναι η Ιαπωνία.

Το Τόκιο, ευθυγραμμιζόμενο με τις χώρες της Δύσης, επέβαλε οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα και προσέφερε βοήθεια στο Κίεβο, ενώ τον περασμένο Φεβρουάριο, ανακοίνωσε νέο πακέτο βοήθειας στην Ουκρανία, αξίας 5,1 δισ. ευρώ. Επιπλέον, έχει στείλει αμυντικό εξοπλισμό, ενώ έχει προτείνει να αναλάβει τη φιλοξενία κάποιων προσφύγων.

Ωστόσο, δεν έχει στείλει στρατιωτική βοήθεια, καθώς το Σύνταγμα της χώρας, το οποίο καταρτίστηκε μετά την ήττα του ιαπωνικού αυτοκρατορικού στρατού στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, υποχρεώνει την Ιαπωνία να αφιερώνει τις στρατιωτικές της δυνατότητες στην εθνική άμυνα και μόνο.

Ο μόνος της G7 που δεν είχε επισκεφθεί την Ουκρανία, μετά τη ρωσική εισβολή

Μέχρι σήμερα, ο Φουμίο Κισίντα αποτελούσε τον μοναδικό αρχηγό κυβέρνησης ή κράτους της ομάδας των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου (G7), που δεν είχε επισκεφθεί το Κίεβο, από την έναρξη της εισβολής του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, παρά το γεγονός ότι είχε λάβει επανειλημμένα προσκλήσεις να επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα. Τον Φεβρουάριο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε επίσης επίσημη επίσκεψη στο Κίεβο, η οποία δεν είχε ανακοινωθεί εκ των προτέρων.

Η ιαπωνική δημόσια τηλεόραση NHK ανέφερε πως συνεργείο της στην Πολωνία τράβηξε πλάνα με το αυτοκίνητο που μετέφερε τον Ιάπωνα πρωθυπουργό στην πόλη Ψέμισλ, από όπου ξένοι αξιωματούχοι συνηθίζουν να παίρνουν τρένο για την Ουκρανία. «Η οχηματοπομπή μπήκε στον σταθμό της Ψέμισλ και στάθμευσε μπροστά σε κόμβο που χρησιμοποιούν διεθνείς σιδηροδρομικοί συρμοί που κατευθύνονται στην Ουκρανία. Ο πρωθυπουργός Κισίντα κατέβηκε από το πρώτο αυτοκίνητο της οχηματοπομπής και επιβιβάστηκε στο πρώτο βαγόνι του συρμού», διευκρίνισε.

Ο Φουμίο Κισίντα είχε πει επανειλημμένα πως το ταξίδι βρισκόταν «υπό μελέτη», με ιαπωνικές κυβερνητικές πηγές να εξηγούν στα τοπικά ΜΜΕ πως υπήρχαν ανησυχίες για την ασφάλειά του και για τις περίπλοκες διευθετήσεις που χρειάζονταν. Αξίζει να σημειωθεί πως, με αυτή του την επίσκεψη, ο Κισίντα γίνεται ο πρώτος Ιάπωνας πρωθυπουργός που επισκέπτεται εμπόλεμη ζώνη μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This