O Σι Τζινπίνγκ πάει Μόσχα για να «ψήσει» τον Πούτιν να… κάνει ειρήνη με την Ουκρανία!

«Καμία χώρα δεν θα πρέπει να καθορίζει την παγκόσμια τάξη», τονίζει ο Κινέζος πρόεδρος σε σημερινό άρθρο του σε ρωσική εφημερίδα

Must Read

Tριήμερη επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία πραγματοποιεί από σήμερα ο Σι Τζινπίνγκ, με την επίσκεψή του να αποτελεί ένα «ταξίδι φιλίας, συνεργασίας και ειρήνης», σύμφωνα με άρθρο του ιδίου, το οποίο δημοσιεύθηκε σήμερα στη ρωσική εφημερίδα «Rossiyskaya Gazeta».

Λίγες ώρες δε πριν την άφιξη του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα για την πολυσυζητημένη συνάντησή του με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν, οι δύο ηγέτες εξήραν τη διμερή τους συνεργασία. Μάλιστα, η συγκεκριμένη επίσκεψη του Σι Τζινπίνγκ στη Ρωσία, μια χώρα με την οποία η Κίνα έχει σημαντικούς διπλωματικούς και οικονομικούς δεσμούς, είναι η πρώτη του εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια.

«Ανυπομονώ να εργαστώ με τον πρόεδρο Πούτιν για να υιοθετήσουμε μαζί ένα νέο όραμα» για τις διμερείς σχέσεις, τονίζει ο Κινέζος πρόεδρος, την ώρα που η Δύση αντιμετωπίζει με επιφύλαξη τις σινορωσικές σχέσεις. Η Κίνα, μετά τη μεσολάβησή της στη διπλωματική συμφιλίωση μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, επιθυμεί, πλέον, να αναλάβει θέση μεσολαβητή στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και ζητεί τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών ανάμεσα στο Κίεβο και τη Μόσχα.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα σε κινεζική εφημερίδα, ο Πούτιν χαιρετίζει «την επιθυμία της Κίνας να διαδραματίσει ένα εποικοδομητικό ρόλο στη διευθέτηση» της κρίσης και εκτιμά ότι «οι σινορωσικές σχέσεις έχουν φτάσει στο καλύτερο σημείο της ιστορίας τους». Η επίσκεψη του Σι γίνεται λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του Πούτιν, τον οποίο κατηγορεί για έγκλημα πολέμου επειδή «απέλασε παρανόμως» παιδιά από την Ουκρανία στη Ρωσία.

Η άφιξη του Κινέζου προέδρου στη Μόσχα και τον «παλιόφιλο» Πούτιν προσφέρει, επίσης, μια «ένεση οξυγόνου» στον Ρώσο πρόεδρο, ο οποίος είναι απομονωμένος διπλωματικά.

«Είναι αλήθεια ότι και οι δύο χώρες μας μοιράζονται τους ίδιους, ή κάποιους παρόμοιους στόχους. Έχουμε καταβάλει προσπάθειες για την ευημερία των αντίστοιχων χωρών μας… μπορούμε να συνεργαστούμε και να εργαστούμε μαζί για να επιτύχουμε τους στόχους μας», δήλωσε ο Σι Τζινπίνγκ κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, προσθέτοντας ότι «είμαι πολύ χαρούμενος που μπορώ να επισκεφθώ ξανά τη Ρωσία, μετά από πρόσκλησή σας. Και ότι η Ρωσία είναι η πρώτη χώρα που επισκέφτηκα μετά την επανεκλογή μου ως Πρόεδρος της Κίνας».

«Γνωρίζω ότι οι προεδρικές εκλογές στη Ρωσία είναι το επόμενο έτος. Η ανάπτυξη της Ρωσίας έχει βελτιωθεί σημαντικά υπό τη σταθερή σας ηγεσία. Πιστεύω ότι ο ρωσικός λαός θα συνεχίσει να σας υποστηρίζει σθεναρά», συνέχισε, σημειώνοντας ότι η χώρα του «τιμά πολύ» τους δεσμούς Κίνας – Ρωσίας και πως και οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν για να εκπληρώσουν τους αναπτυξιακούς τους στόχους.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρόεδρος σε δηλώσεις του στο Κρεμλίνο, χαιρέτισε την πρόταση του Πεκίνου να τερματιστεί η «οξεία κρίση» στην Ουκρανία και τόνισε ότι βλέπει το σχέδιο με σεβασμό. «Γνωρίζετε ότι είμαστε πάντα έτοιμοι για διαπραγματεύσεις και θα συζητήσουμε όλες αυτές τις ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένων των προτάσεών σας», δήλωσε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι η Ρωσία «ζηλεύει ελαφρώς» την ταχεία ανάπτυξη της Κίνας τις τελευταίες δεκαετίες.

Η Κίνα δεν έχει καταδικάσει δημοσίως τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Ενωμένες με μια εταιρική σχέση «χωρίς όρια», την και οποία γιόρτασαν πέρυσι, τρεις εβδομάδες πριν από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, Πεκίνο και Μόσχα έχουν έρθει ακόμη πιο κοντά τα τελευταία χρόνια, κυρίως για να δημιουργήσουν κοινό μέτωπο έναντι της Δύσης. Διόλου τυχαίο, εξάλλου, το γεγονός ότι η Κίνα δεν έχει καταδικάσει δημοσίως τη ρωσική εισβολή, την ώρα που επικρίνει τις ΗΠΑ για την παροχή όπλων στην Ουκρανία, αλλά και το ΝΑΤΟ επειδή δεν έλαβε υπόψη του τις ανησυχίες της Ρωσίας στο θέμα της ασφάλειας.

Πάραυτα, το Πεκίνο καλεί σε διάλογο καθώς και σε σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας όλων των χωρών. «Καμία χώρα δεν θα πρέπει να καθορίζει την παγκόσμια τάξη», τονίζει ο Σι στο άρθρο του που δημοσιεύθηκε σήμερα, προσθέτοντας ότι «η Κίνα πάντα υπερασπιζόταν μια αντικειμενική και αμερόληπτη στάση που βασίζεται στα θεμέλια του προβλήματος και ενθαρρύνει ενεργά τις ειρηνευτικές συνομιλίες».

Μια θέση την οποία θεωρούν πολύ χλιαρή πολλές δυτικές χώρες, σύμφωνα με τις οποίες η Κίνα στηρίζει εμμέσως τη ρωσική εισβολή. Ο Σι και ο Πούτιν θα έχουν μια πρώτη «ανεπίσημη» συνάντηση σήμερα πριν από ένα δείπνο και τις αυριανές τους συνομιλίες, δήλωσε ο διπλωματικός σύμβουλος του Κρεμλίνου Γιούρι Ουσάκοφ.

Οι δύο ηγέτες θα υπογράψουν «κοινή ανακοίνωση (…) για την εμβάθυνση των στενών εταιρικών σχέσεων και για την είσοδο της στρατηγικής τους σχέσεις σε μια νέα εποχή», όπως και ένα έγγραφο που θα αναφέρεται στη διμερή οικονομική συνεργασία με ορίζοντα το 2030, πρόσθεσε.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This