Τουλάχιστον 19 νεκροί από νέο ναυάγιο μεταναστών στα ανοιχτά της Τυνησίας

Must Read

Υγρός τάφος για τουλάχιστον 19 μετανάστες έγινε ακόμη μια φορά η Μεσόγειος μετά το νέο ναυάγιο που σημειώθηκε στα ανοικτά της Τυνησίας.

Όπως ανακοίνωσε σήμερα οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων οι άτυχοι μετανάστες που προέρχονταν από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής πνίγηκαν όταν το σκάφος στο οποίο επέβαιναν βυθίστηκε στα ανοικτά της Τυνησίας.

Τις τελευταίες τέσσερις ημέρες πέντε σκάφη που μετέφεραν μετανάστες έχουν βυθιστεί στα ανοικτά της πόλης Σφαξ, στη βόρεια Τυνησία, με αποτέλεσμα 67 άνθρωποι να αγνοούνται και εννέα να έχουν χάσει τη ζωή τους, καθώς έχουν αυξηθεί σημαντικά οι αναχωρήσεις πλοιαρίων μεταναστών με προορισμό την Ιταλία.

Το λιμενικό της Τυνησίας διέσωσε στα ανοικτά των ακτών της Μάχντια πέντε ανθρώπους που βρίσκονταν σε σκάφος το οποίο είχε αποπλεύσει από τη Σφαξ, δήλωσε ο Ρομαντάν μπιν Όμαρ στέλεχος του Forum for Social and Economic Rights (FTDES).

Παράλληλα το λιμενικό έχει σταματήσει τις τελευταίες τέσσερις ημέρες περίπου 80 σκάφη που είχαν προορισμό την Ιταλία και έχει συλλάβει περισσότερους από 3.000 μετανάστες, κυρίως από χώρες της υποσαχάριας Αφρικής.

Οι ακτές κοντά στην πόλη Σφαξ έχουν αναχθεί τον τελευταίο καιρό σε σημαντικό σημείο αναχώρησης για πολλούς μετανάστες από την Αφρική και τη Μέση Ανατολή που φεύγουν από τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και την φτώχεια, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη.

12.000 μετανάστες αναχώρησαν φέτος από Τυνησία

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ, τουλάχιστον 12.000 μετανάστες που έφτασαν φέτος στην Ιταλία αναχώρησαν από την Τυνησία, σε σύγκριση με 1.300 την ίδια περίοδο πέρυσι. Μέχρι πρότινος η Λιβύη ήταν η βασική χώρα αναχώρησης των μεταναστών από την Αφρική.

Όπως αναφέρουν τα στοιχεία του FTDES, το λιμενικό της Τυνησίας εμπόδισε τους τρεις πρώτους μήνες του έτους περισσότερους από 14.000 μετανάστες να αναχωρήσουν από τη χώρα, έναντι 2.900 την ίδια περίοδο πέρυσι.

Η Τυνησία διαπραγματεύεται εδώ και πολλούς μήνες ένα δάνειο ύψους περίπου 2 δισεκ. δολαρίων από το ΔΝΤ αλλά οι συζητήσεις φαίνεται να έχουν βαλτώσει μετά την κατ’ αρχήν συμφωνία που ανακοινώθηκε στα μέσα Οκτωβρίου.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ εκτίμησε την Δευτέρα ότι η κατάσταση στην Τυνησία είναι «πολύ επικίνδυνη» και μάλιστα έκανε λόγο για κίνδυνο «κατάρρευσης» του κράτους που θα οδηγούσε σε «μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ και αστάθεια στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής».

Αντίστοιχη ήταν η αντίδραση και της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι, η οποία ζήτησε από το ΔΝΤ και κάποιες χώρες να βοηθήσουν την Τυνησία.

Διαβάστε επίσης: Τυνησία: Νέο ναυάγιο με μετανάστες – Τουλάχιστον 34 αγνοούμενοι

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This