Καθώς η αντιπαράθεση μεταξύ των πολιτικών και των θρησκευτικών αρχών, σχετικά με την απόφαση να διατηρηθεί η χειμερινή ώρα για έναν ακόμη μήνα, κλιμακώνεται, ο Λίβανος ξύπνησε σήμερα… με δύο διαφορετικές ώρες!
Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι ανακοίνωσε την προηγούμενη Πέμπτη ότι η αλλαγή στη θερινή ώρα θα γίνει στον Λίβανο στις 20 Απριλίου, αντί για το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Μαρτίου, όπως συνέβαινε συνήθως τόσο στη χώρα όπως στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές. Αν και δεν αιτιολόγησε την απόφασή του, θεωρήθηκε από κάποιους ως μια προσπάθεια να κερδίσει τους μουσουλμάνους, επιτρέποντας σε όσους νηστεύουν για το Ραμαζάνι να σταματάνε μία ώρα νωρίτερα τη νηστεία, περίπου στις 6 το απόγευμα, αντί για τις 7.
Από την πλευρά της, η εκκλησία των μαρονιτών του Λιβάνου, η οποία ασκεί μεγάλη επιρροή στη χώρα, ανακοίνωσε χθες Σάββατο ότι δεν θα υπακούσει στην απόφαση του Μικάτι, χαρακτηρίζοντάς την «εκπληκτική» και επισημαίνοντας ότι δεν προηγήθηκε συζήτηση με άλλους παράγοντες της χώρας και δεν ελήφθησαν υπόψη τα διεθνή πρότυπα. Ως εκ τούτου, ανακοίνωσε ότι η αλλαγή στη θερινή ώρα θα γίνει σήμερα τα ξημερώματα, κάτι που ακολούθησαν και άλλες χριστιανικές οργανώσεις, κόμματα και σχολεία. Στο μεταξύ, τα μουσουλμανικά κόμματα και οι θεσμοί διατηρούν τη χειμερινή ώρα.
What time is it in Lebanon? The country is split into two time zones in a row over daylight saving. pic.twitter.com/VVm6748BBD
— CNN (@CNN) March 27, 2023
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιχειρήσεις και δημοσιογραφικοί οργανισμοί, ανάμεσα στους οποίους τα δύο μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα του Λιβάνου, το LBCI και MTV, ανακοίνωσαν ότι θα κάνουν τη μετάβαση στη θερινή ώρα σήμερα τα ξημερώματα, με τις εκκλήσεις να μην εισακουσθεί η εντολή Μικάτι να αυξάνονται. Το LBCI ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι θα προχωρήσει κανονικά στην αλλαγή στη θερινή ώρα, κυρίως επειδή, αν δεν το έπραττε, θα υφίστατο πλήγμα η δουλειά του.
«Μουσουλμανική ή χριστιανική ώρα;»
Ο σουνίτης Μικάτι ανακοίνωσε την απόφασή του για την παράταση της χειμερινής ώρας κατά έναν μήνα, έπειτα από συνάντηση που είχε την Πέμπτη με τον σιίτη πρόεδρο της βουλής, Ναμπίχ Μπέρι.
Σε ανακοίνωσή του χθες Κυριακή, το γραφείο του Λιβανέζου πρωθυπουργού εξήγησε ότι η συγκεκριμένη απόφαση είναι «ένα καθαρά διοικητικό θέμα», που έλαβε «μια ειδεχθή δογματική τροπή». Σε καφέ στη Βηρυτό χθες το βράδυ δημοσιογράφος του Reuters άκουσε έναν πελάτη να ρωτά: «Θα ακολουθήσεις τη χριστιανική ή τη μουσουλμανική ώρα από αύριο;».
Αντιδρώντας στην απόφαση του Μικάτι, χρήστες του Twitter ανήρτησαν μια παλιά συνέντευξη του γνωστού Λιβανέζου μουσικοσυνθέτη Ζίαντ Ραμπάνι, o oποίος, αναφερόμενος στους πολιτικούς της χώρας του και στη θερινή ώρα, τονίζει: «Κάθε χρόνο πάτε το ρολόι μία ώρα μπροστά και μας κρατάτε πίσω 10 χρόνια. Θα πρέπει να προσέχετε και τα χρόνια, όχι μόνο την ώρα».