«Απογειώθηκαν» οι ρωσικές θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων!

«Τζούφιες» αποδεικνύονται οι δυτικές κυρώσεις κατά της Μόσχας

Must Read

Οι θαλάσσιες εξαγωγές πετρελαιοειδών από τη Ρωσική Ομοσπονδία έφθασαν στο μέγιστό τους από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία και τις επακόλουθες (ανεπιτυχείς) κυρώσεις που επέβαλε η Δύση στη Μόσχα.

Οι εξαγωγές πετρελαιοειδών δια θαλάσσης αυξήθηκαν κατά πάνω από 500.000 βαρέλια ημερησίως τον Μάρτιο, καθώς τα λιμάνια εκφορτώνουν φορτία του Φεβρουαρίου και τα διυλιστήρια διατηρούν υψηλά επίπεδα παραγωγής πριν από τη συντήρηση.

Ως αποτέλεσμα της αύξησης των θαλάσσιων εξαγωγών, μόνο τον Μάρτιο οι προμήθειες έφτασαν τα 3,1-3,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (b/d), γράφει το ουκρανικό Enkorr.

Τώρα, είναι λίγο πάνω από 3 εκατομμύρια b/d, με βάση τα δεδομένα ναυτιλίας 1-23 Μαρτίου, σε σύγκριση με τα 2,5 εκατομμύρια b/d του Φεβρουαρίου.

Στους δύο μήνες από τότε που τέθηκε σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στις αρχές Φεβρουαρίου, οι συνολικές εξαγωγές προϊόντων αυξήθηκαν κατά 150.000 b/d από το μέσο επίπεδο του 2022.

Οι αποστολές από τη Μαύρη Θάλασσα αυξήθηκαν κατά 50% αυτόν τον μήνα σε 1,2 εκατομμύρια b/d μετά τις καταιγίδες του Φεβρουαρίου που σταμάτησαν τη δραστηριότητα για αρκετές ημέρες.

Η Βόρεια Αφρική και η Τουρκία απορροφούν το ρωσικό ντίζελ, ενώ η Ασία και η Μέση Ανατολή παίρνουν περισσότερα «βρώμικα» προϊόντα όπως το μαζούτ.

Οι εξαγωγές αναμένεται να μειωθούν τον Απρίλιο-Μάιο καθώς τα διυλιστήρια μπαίνουν στην περίοδο συντήρησης. Τα φορτία που έχουν πλέον αποκλειστεί στη θάλασσα δείχνουν επίσης συμφόρηση.

Διυλιστήριο στη Μόσχα

Περίπου 650.000 b/d προϊόντων που φορτώθηκαν τον Μάρτιο, βρίσκονται στη θάλασσα χωρίς προορισμό. Δεδομένων μεγάλων και ακριβών πτήσεων, αυτό το πλεόνασμα εγείρει το ερώτημα για πόσο καιρό η Ρωσία θα είναι σε θέση να διατηρήσει τόσο υψηλά επίπεδα εξαγωγών.

Ο μέσος όγκος εξαγωγών για το πρώτο τρίμηνο του 2023 αναμένεται να φθάσει τα 2,9 εκατομμύρια b/d, δηλαδή 150 χιλιάδες b/d περισσότερα από το 2022 και 50 χιλιάδες b/d περισσότερα από το 2021.

Οι θαλάσσιες εξαγωγές στα επίπεδα των 3 εκατομμυρίων b/d για τις πρώτες 23 ημέρες του Μαρτίου είναι 380.000 b/d υψηλότερα από τον μέσο όρο του περασμένου έτους.

Οι εξαγωγές καυσίμου ντίζελ, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της Energy Intelligence, ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 745.000 b/d φέτος, που είναι σχεδόν 50.000 b/d περισσότερα από τον μέσο όρο για το 2022, ενώ η παραγωγή ντίζελ έχει αυξηθεί κατά 75.000 b/d κατά την ίδια περίοδο σε 1,81 εκατομμύρια b/d.

Οι ρωσικές εξαγωγές μαζούτ ήταν κατά μέσο όρο 612.000 b/d τον Ιανουάριο-Φεβρουάριο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, δηλαδή 40.000 b/d περισσότερα βαρέλια από το 2022.

Η Τουρκία και η Βόρεια Αφρική έχουν αναδειχθεί ως οι μεγαλύτεροι αγοραστές ντίζελ, με τη δεύτερη να ξεπερνά την πρώτη τον Μάρτιο. Χώρες όπως το Μαρόκο, η Τυνησία και η Λιβύη αναφέρθηκαν ως εισαγωγείς 242.000 b/d ντίζελ τις πρώτες τρεις εβδομάδες αυτού του μήνα, από 10.000 b/d τον Μάρτιο του 2022.

Η Τουρκία πρόκειται να εισαγάγει περίπου 150.000 βαρέλια/ημέρα, περίπου η μέση απορρόφησή της τους τελευταίους τέσσερις μήνες. Τον Φεβρουάριο εισήγαγε σχεδόν 200.000 b/d.

Τον Φεβρουάριο, η Ασία επρόκειτο να λάβει 520.000 b/d μαζούτ, ενώ οι αποστολές Μαρτίου στην περιοχή, από τις 24 Μαρτίου, ήταν 500.000 b/d. Αυτό συγκρίνεται με ένα μέσο όρο 340.000 b/d το 2022.

Η Μέση Ανατολή έχει γίνει σημαντικός αγοραστής ρωσικού μαζούτ, ιδιαίτερα τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, από τον Ιούνιο του 2022, με μέσο όρο περίπου 170.000 b/d εισαγωγών από εκείνο τον μήνα. Συγκριτικά, το 2021 αυτές οι εισαγωγές στην περιοχή ήταν μόνο 85.000 b/d.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Διαβάζονται τώρα

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ο Πούτιν γιόρτασε τη νίκη του σε μια κατάμεστη Κόκκινη Πλατεία μιλώντας για μια «Νέα Ρωσία»

Ο εορτασμός της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, ήταν η καλύτερη αφορμή για...

More Articles Like This