Πού βρίσκεται το Τζαμί Αλ Άκσα και γιατί είναι τόσο σημαντικό στο Ισλάμ;

Must Read

Μια έφοδος της ισραηλινής αστυνομίας στο τέμενος Al-Aqsa της Ιερουσαλήμ την Τετάρτη, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση από Παλαιστίνιους σε όλη την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και στον ευρύτερο αραβικό και μουσουλμανικό κόσμο.

Το Al-Aqsa βρίσκεται στην καρδιά της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, σε έναν λόφο που είναι γνωστός στους Εβραίους ως Har ha-Bayit ή Όρος του Ναού και στους μουσουλμάνους διεθνώς ως Al-Haram Al-Sharif ή The Noble Sanctuary (Το Ευγενές Ιερό).

Οι μουσουλμάνοι θεωρούν την τοποθεσία ως την τρίτη ιερότερη στο Ισλάμ, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Το Al-Aqsa είναι το όνομα που δόθηκε σε ολόκληρο το συγκρότημα και φιλοξενεί δύο μουσουλμανικούς ιερούς τόπους: τον Θόλο του Βράχου και το Τζαμί Al-Aqsa, γνωστό και ως Τζαμί Qibli, το οποίο χτίστηκε τον 8ο αιώνα, μ.Χ.

Το συγκρότημα έχει θέα στο Δυτικό Τείχος, έναν ιερό τόπο προσευχής για τους Εβραίους, για τους οποίους το Όρος του Ναού είναι ο πιο ιερός τόπος τους. Οι Εβραίοι πιστεύουν ότι ο βιβλικός βασιλιάς Σολομών έχτισε τον πρώτο ναό εκεί πριν από 3.000 χρόνια. Ένας δεύτερος ναός κατεδαφίστηκε από τους Ρωμαίους το 70 μ.Χ.

Το Ισραήλ κατέλαβε την περιοχή στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή το 1967 και την προσάρτησε με την υπόλοιπη Ανατολική Ιερουσαλήμ και τα γειτονικά τμήματα της Δυτικής Όχθης, σε μια κίνηση που δεν αναγνωρίζεται διεθνώς.

Η κυρίαρχη οικογένεια των Χασεμιτών της Ιορδανίας που έχει την «κηδεμονία» των μουσουλμανικών και χριστιανικών χώρων, διορίζει μέλη του ιδρύματος Waqf που επιβλέπει την τοποθεσία.

Γιατί το Al-Aqsa είναι ένα σημείο ανάφλεξης στη σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων;

Το συγκρότημα Al-Aqsa αποτελεί εδώ και πολύ καιρό σημείο ανάφλεξης και θανατηφόρας βίας για θέματα κυριαρχίας και θρησκείας στην Ιερουσαλήμ.

Σύμφωνα με τη μακροχρόνια ρύθμιση «status quo» που διέπει την περιοχή, την οποία το Ισραήλ λέει ότι διατηρεί, οι μη μουσουλμάνοι μπορούν να την επισκεφθούν, αλλά μόνο οι μουσουλμάνοι επιτρέπεται να προσκυνούν στο συγκρότημα του Τζαμιού.

Οι Εβραίοι επισκέπτες προσεύχονται όλο και περισσότερο ανοιχτά στον χώρο, αψηφώντας τους κανόνες και οι ισραηλινοί περιορισμοί στην πρόσβαση των μουσουλμάνων πιστών στον χώρο έχουν οδηγήσει σε διαμαρτυρίες και ξέσπασμα βίας.

Οι διαδηλώσεις στην περιοχή το 2021 συνέβαλαν στην έναρξη ενός 10ήμερου πολέμου με τη Γάζα.

Το 2000, ο Ισραηλινός πολιτικός Αριέλ Σαρόν, ο τότε ηγέτης της αντιπολίτευσης, οδήγησε μια ομάδα ένοπλων Ισραηλινών στρατιωτών στο συγκρότημα Al-Haram Al-Sharif/Temple Mount. Οι Παλαιστίνιοι διαμαρτυρήθηκαν και υπήρξαν βίαιες αντιπαραθέσεις που γρήγορα κλιμακώθηκαν στη δεύτερη παλαιστινιακή εξέγερση, γνωστή και ως Ιντιφάντα Al-Aqsa.

*με πληροφορίες από Middle East Monitor

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This