ΗΠΑ: Συλλαμβάνεται ο βασικός ύποπτος για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου

Ηλικίας 21 ετών, μέλος της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας στη Μασαχουσέτη, γυμνασμένος και λάτρης των όπλων και των videogames o φερόμενος ως δράστης

Must Read

Στη σύλληψη ενός νεαρού άνδρα, μέλους της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας των ΗΠΑ στη Μασαχουσέτη αναμένεται να προχωρήσουν σήμερα, Μεγάλη Πέμπτη, οι τοπικές Αρχές, καθώς πρόκειται για τον βασικό ύποπτο για τη διαρροή απόρρητων εγγράφων του Πενταγώνου.

Αυτό αναφέρει σε τηλεγράφημά του το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο κυβερνητική πηγή, με το Associdated Press, επικαλούμενο δικές του πηγές, να κάνει λόγο για «επιθυμία του FBI να ανακρίνει μέλος της Εθνοφρουράς της Αεροπορίας στη Μασαχουσέτη».

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε νωρίτερα σήμερα ότι οι ερευνητές πλησιάζουν την πηγή της διαρροής. «Δεν ανησυχώ για τη διαρροή, ανησυχώ για το γεγονός ότι συνέβη, αλλά δεν υπάρχει κάποιος άμεσος κίνδυνος από αυτήν που να γνωρίζω», είπε χαρακτηριστικά. Το αμερικανικό Υπουργείο Δικαιοσύνης, πάντως, έχει ήδη ξεκινήσει επίσημη ποινική έρευνα, την ώρα που το Πεντάγωνο αξιολογεί τη ζημιά που προκλήθηκε από τη συγκεκριμένη διαρροή απόρρητων πληροφοριών.

Οπως αποκαλύπτει η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post», ο άνθρωπος πίσω από τη διαρροή – μαμούθ απόρρητων αμερικανικών στρατιωτικών εγγράφων, εργαζόταν σε στρατιωτική βάση και μοιραζόταν διαβαθμισμένες πληροφορίες για εθνικά θέματα με διαδικτυακή ομάδα φίλων.

Πρόκειται, σύμφωνα με την εφημερίδα, για τον 21χρονο Jack Teixeira, έναν μοναχικό νεαρό άνδρα, γυμνασμένο, λάτρη των όπλων και δημιουργό του chatroom Thug Shaker Central με περίπου 30 μέλη στην πλατφόρμα Discord, η οποία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής ανάμεσα στους gamers. Οι συνομιλητές του μοιράζονταν και αυτοί την αγάπη του για τα όπλα και τον στρατιωτικό εξοπλισμό.

«Άρχισε να αποκαλύπτει διαβαθμισμένα έγγραφα, που έπαιρνε σπίτι από τη δουλειά του σε στρατιωτική βάση»

Στην εφημερίδα μίλησε ανώνυμα ένας εκ των φίλων του βασικού υπόπτου, σημειώνοντας πως ο «OG», όπως ήταν το ψευδώνυμό του, που παραπέμπει στο Original Gangster, άρχισε να αναρτά μηνύματα στην πλατφόρμα πέρσι, χρησιμοποιώντας στρατιωτική ορολογία. Το επόμενο διάστημα άρχισε να αποκαλύπτει διαβαθμισμένα έγγραφα, που έπαιρνε στο σπίτι από τη δουλειά του σε στρατιωτική βάση.




«Ο “OG” υποστήριζε πως περνούσε κάποιο μέρος της ημέρας του σε ασφαλείς εγκαταστάσεις, όπου απαγορευόταν η χρήση κινητών τηλεφώνων και άλλων ηλεκτρονικών συσκευών, και στην οποία φυλάσσονταν μυστικές πληροφορίες σε δίκτυο κυβερνητικών υπολογιστών» γράφει η Washington Post. «Ήθελε να μας κρατά ενήμερους», είπε ένα εκ των μελών της ομάδας στην εφημερίδα, προσθέτοντας πως «ο “OG” φαίνεται να πίστευε ότι αυτές οι εσωτερικές πληροφορίες μπορούσαν να προστατέψουν τους υπόλοιπους από τον προβληματικό κόσμο γύρω τους».

Εκπρόσωπος της πλατφόρμας Discord δήλωσε στο CNNi την Κυριακή ότι η εταιρεία συνεργάζεται στενά με τις Αρχές για να διευκολύνει την έρευνα. Το συγκεκριμένο chatroom εξαφανίστηκε μετά από τη διαρροή της περασμένης εβδομάδας, με το CNNi να γράφει πως ορισμένα εκ των μελών της ομάδας θεωρούσαν ότι τα έγγραφα είναι ψεύτικα, αδυνατώντας να πιστέψουν ότι κάποιος ήταν τόσο θρασύς, ώστε να δημοσιοποιήσει διαβαθμισμένα έγγραφα online.




Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This