Οι ΗΠΑ κατασκοπεύουν τον ΓΓ του ΟΗΕ: Αξιολογήθηκε ως διατεθειμένος να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας

«Φωτιές» ανάβουν οι διαρροές αμερικανικών απόρρητων εγγράφων – Οι συνομιλίες του Γκουτέρες που τον έβαλαν στο στόχαστρο

Must Read

Οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρονται να κατασκοπεύουν τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με νέες αποκαλύψεις σε απόρρητα έγγραφα πληροφοριών που κατέληξαν στο διαδίκτυο.

Τα έγγραφα, τα οποία φαίνεται ότι προέρχονται τουλάχιστον εν μέρει από το Πεντάγωνο και χαρακτηρίζονται ως άκρως απόρρητα, άρχισαν να κυκλοφορούν ευρέως στα ρωσικά κανάλια κοινωνικής δικτύωσης την περασμένη εβδομάδα.

Τα αρχεία που περιέχουν ευθείες παρατηρήσεις από τον Γκουτέρες σχετικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, υποδηλώνουν ότι η Ουάσιγκτον παρακολουθούσε στενά τον ανώτατο αξιωματούχο του ΟΗΕ.

Ένα έγγραφο που διέρρευσε επικεντρώνεται στη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά, με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο, μετά τους φόβους μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης.

Ο επικεφαλής του ΟΗΕ, σύμφωνα με την αξιολόγηση, ήταν τόσο πρόθυμος να διατηρήσει τη συμφωνία, που ήταν διατεθειμένος να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα της Ρωσίας.

«Ο Γκουτέρες εστίασε τις προσπάθειές του στο να βελτιώσει την ικανότητα της Ρωσίας να εξάγει», ανέφερε ένα έγγραφο, «ακόμα και αν αυτό αφορά ρωσικές οντότητες ή ιδιώτες που έχουν υποστεί κυρώσεις».

Οι ενέργειές του, σύμφωνα με το φάκελο, «υπονόμευαν τις ευρύτερες προσπάθειες να λογοδοτήσει η Μόσχα για τις ενέργειές της στην Ουκρανία».

Ένα άλλο έγγραφο του Φεβρουαρίου, περιέχει μια συνομιλία μεταξύ του Γκουτέρες και της αναπληρώτριάς του, Αμίνα Μοχάμεντ, στην οποία ο επικεφαλής του ΟΗΕ εξέφρασε «απογοήτευση» για την έκκληση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να παράγει η Ευρώπη περισσότερα όπλα και πυρομαχικά λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Άλλα έγγραφα περιλαμβάνουν ανάλυση από αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών σχετικά με τη Ρωσία και πολλές άλλες χώρες, όλα βασισμένα σε πληροφορίες που συλλέγονται από διαβαθμισμένες πηγές.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην ΕΕ προσπαθούν τώρα να καταλάβουν, πώς αποκαλύφθηκαν δεκάδες άκρως απόρρητα έγγραφα πληροφοριών.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This