Εφιάλτης στο Σουδάν: Απέδρασαν εγκληματίες πολέμου, φόβοι για μολυσματικούς ιούς

72 συνολικά Έλληνες απεγκλωβίστηκαν - Στην Τανάγρα στις 16:00 το δεύτερο C-27

Must Read

Πυρετωδώς εξελίσσονται οι επιχειρήσεις για την απομάκρυνση των Ευρωπαίων πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη του Σουδάν. Συνεχίζονται οι ανταλλαγές πυρών παρά την εκεχειρία. 

Συγκεκριμένα, οι μάχες στο Σουδάν δεν σταματούν παρά το γεγονός ότι από τα μεσάνυχτα της περασμένης Δευτέρας θεωρητικά εφαρμόζεται κατάπαυση του πυρός στην οποία συμφώνησαν τα μέρη, χάρη σε μεσολάβηση των ΗΠΑ και της Σαουδικής Αραβίας, για 72 ώρες. Σύμφωνα με τα δεδομένα, οι έως τώρα απεγκλωβισμένοι Έλληνες φτάνουν τα 72 άτομα, συμπεριλαμβανομένων και μέλη των οικογενειών. Οι εναπομείναντες Έλληνες που ζουν στο Σουδάν φαίνεται πως αγγίζουν τους 80.

Απέδρασε καταζητούμενος για εγκλήματα πολέμου

Παράλληλα, ένας πρώην Σουδανός πολιτικός ο Άχμεντ Χαρούν, άλλοτε υφυπουργός αρμόδιος για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις επί του καθεστώτος του Όμαρ ελ Μπασίρ, καταζητούμενος από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στο Νταρφούρ, γνωστοποίησε ότι ο ίδιος και άλλοι πρώην κυβερνητικοί αξιωματούχοι βγήκαν από τη φυλακή Κομπέρ και θα φροντίσουν οι ίδιοι την ασφάλειά τους, με ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από τον σουδανικό τηλεοπτικό σταθμό Tayba χθες Τρίτη και αναμεταδίδει το BBC. Σε ένα ηχητικό μήνυμα που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Χαρούν ισχυρίστηκε ότι αυτός και άλλοι πρώην αξιωματούχοι είχαν αποφασίσει να αποδράσουν με τη βοήθεια των δεσμοφυλάκων και των ενόπλων δυνάμεων. «Πήραμε απόφαση να προστατευτούμε λόγω έλλειψης ασφάλειας, νερού, τροφής και θεραπείας, καθώς και λόγω του θανάτου πολλών κρατουμένων στο Κόμπερ», είπε ο Χαρούν στην al-Sudani, μια καθημερινή εφημερίδα στο Σουδάν που είναι γνωστό ότι έχει δεσμούς με τον Όμαρ ελ Μπασίρ.

 

Χειρουργήθηκαν στην Αθήνα οι δύο Έλληνες τραυματίες 

Σε πολύωρη χειρουργική αποκατάσταση των τραυμάτων τους υπεβλήθησαν με επιτυχία, από ομάδα ειδικών χειρουργών του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, οι δύο Έλληνες τραυματίες 59 και 42 ετών, οι οποίοι απεγκλωβίστηκαν από το Σουδάν χθες Τρίτη 25 Απριλίου 2023. Μάλιστα, μετά τα χειρουργεία η κατάστασή τους εμφανίζει ικανοποιητική βελτίωση αλλά παραμένει σοβαρή. Ο 59χρονος, που χυπήθηκε από ρουκέτα έξω από τον Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στο Χαρτούμ, παραμένει διασωληνωμένος στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, ενώ ο 42χρονος, ο οποίος έφερε κατάγματα κάτω άκρων και τραύματα από θραύσματα, νοσηλεύεται σε θάλαμο νοσηλείας. 



Την ίδια ώρα, το δεύτερο μεταφορικό αεροσκάφος C-27 της Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει Έλληνες από το Σουδάν αναμένεται να προσγειωθεί στην Τανάγρα περίπου στις 16:00. Το μεταφορικό αεροσκάφος απογειώθηκε από το Ασουάν της Αιγύπτου, προσγειώθηκε στην Ακάμπα της Ιορδανίας για να παραλάβει εγκλωβισμένους και λίγο μετά τις 12:00 ξεκίνησε το ταξίδι για την Ελλάδα. Σε αυτή την πτήση επιβαίνουν Ρουμάνοι, Φινλανδοί και περίπου 14 Έλληνες που επιβιβάστηκαν στην Άκαμπα. 

 

 

Ακόμα 13 άτομα, Έλληνες και μέλη των οικογενειών τους, αφίχθηκαν αργά χθες το βράδυ, με πτήσεις γερμανικών αεροσκαφών, στο Αμμάν της Ιορδανίας, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών. Στους απεγκλωβισθέντες συμπεριλαμβάνεται ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας κ.κ. Σάββας. «Η διαδικασία και οι ενέργειες για τον απεγκλωβισμό συμπατριωτών μας και μελών των οικογενειών τους από το Σουδάν συνεχίζονται σε στενό συντονισμό με τους εταίρους στην ΕΕ και τους συμμάχους μας» αναφέρει σε ανακοίνωση του υπουργείο Εξωτερικών. 

 

 

«Είδα σκυλιά να τρώνε πτώματα στον δρόμο»

«Αυτά που είδα στον δρόμο δεν περιγράφονται. Ξυπνάω στον ύπνο μου ιδρωμένος. Σκυλιά να τρώνε πτώματα, δεν υπήρχε κάποιος να τους σκεπάσει», ανέφερε συγκλονισμένος ο ελληνικής υπηκοότητας, Μάκης Ουανής που επέστρεψε από το Σουδάν. Όπως εξήγησε ο κ. Ουανής, χριστιανός ο ίδιος, βρέθηκε στο Σουδάν την Μ. Παρασκευή, για να γιορτάσει το Πάσχα στην γενέτειρά του μαζί με την μητέρα και τα αδέρφια του. Έχοντας δίπλα του τον Θεό, τόνισε, μετά από μια περιπετειώδη διαδρομή, κατάφερε να γυρίσει πίσω στην Αθήνα χθες, φιλώντας την ελληνική γη. «Οι αντάρτες το πρώτο που έκαναν, χάλασαν το αεροδρόμιο, δεν υπάρχει πύργος ελέγχου, διάδρομος προσγείωσης, με σκοπό να μην μπορεί να έρθει από έξω καμία βοήθεια για την κυβέρνηση. Είχα μια επικοινωνία και θέλω να τον ευχαριστήσω δημόσια, τον Γραμματέα της Ελληνικής Πρεσβείας στην Αίγυπτο, Γιώργο Οικονόμου, ήρθε σε επαφή μαζί μας, 150 Έλληνες που ήμασταν στο Χαρτούμ, αλλά δεν μπορεί να κάνει κάτι. Ήμασταν σκορπισμένοι, δεν μπορούσε να μας μαζέψει, γιατί οι αντάρτες είναι στον δρόμο και όποιος βγαίνει έξω ήταν τελειωμένος. Στον δρόμο βλέπεις διαλυμένα πτώματα. Τα τανκς, τα αυτοκίνητα είναι καμένα από τις σφαίρες και οι αντάρτες μπαίνουν και στα σπίτια. Έχουν σκοπό να κλέψουν λεφτά, αυτοκίνητα, σταυρούς, ρολόγια» περιέγραψε ο κ. Ουανής. 

Έλληνας διασωθείς: «Δεν είχαμε ρεύμα και νερό»

Τις δύσκολες ώρες του απεγκλωβισμού που βίωσε από τον πόλεμο του Σουδάν, περιέγραψε ένας Έλληνας διασωθείς, ο Χρήστος Δέδες. «Κάθε μέρα οι μάχες ήταν και πιο σκληρές. Χρησιμοποιούσαν και οι δυο, πολύ ισχυρά όπλα και όταν ο στρατός πιστεύω αντιμετώπιζε πρόβλημα, έστελνε αεροπλάνα. Ο ύπνος δεν ήταν καλός, γιατί κοιμόσουν και άκουγες έναν ισχυρό κρότο δίπλα σου. Είναι αληθινές οι εικόνες με τα πτώματα στους δρόμους. Εμείς κοιτώντας μία μέρα τον δρόμο, πέρασαν δύο ημιφορτηγά και τα γαζώσανε, τους σκοτώσανε όλους εκεί μέσα και τους άφησαν εκεί. Ήταν όλα τόσο ξαφνικά» είπε με νόημα. »Σύμφωνα με αυτά που λέγονταν, ο πόλεμος γίνεται γιατί και οι δύο ήθελαν να πάρουν την εξουσία. Ήταν ένας στρατός ουσιαστικά που έχει κοπεί στα δύο και οι δύο αρχηγοί ήθελαν να πάρουν την εξουσία. Και σε άλλες πόλεις γινόταν αυτό. Ο κόσμος δεν το περίμενε αυτό, πιστεύω κανείς δεν ήξερε κάτι, γι’ αυτό πήγαμε και εμείς για δουλειές» πρόσθεσε χαρακτηριστικά. «Η οικογένειά μου ανησύχησε, ιδίως όταν κόπηκε η επικοινωνία. Με εφαρμογές επικοινωνούσαμε. Από το δωμάτιό μου δεν έβλεπα οδικές μάχες αλλά από τους άλλους ορόφους βλέπαμε. Στο δωμάτιο μου είχε ραγίσει το τζάμι από τις εκρήξεις. Ήταν τρομερή η δόνηση στους τοίχους. Ήμασταν τυχεροί και φύγαμε γρηγορά. Νομίζω ήμασταν 170 Έλληνες. Εμείς προλάβαμε και φύγαμε. Στο αεροπλάνο μαζί μας ήρθε ο ένας ;από τους δύο τραυματίες. Ο άνθρωπος ήταν σε φορείο, δεν μιλήσαμε απλώς χαιρετηθήκαμε. Ξέρω πως πήγε να φύγει από την εκκλησία και έπεσε δίπλα τους  η ρουκέτα. Δεν γνωρίζω εάν έχει σκοτωθεί κάποιος Έλληνας. Λόγω ότι δουλεύω στο εξωτερικό μου έχουν τύχει δύσκολες καταστάσεις όχι όμως τέτοιες», κατέληξε περιγράφοντας την κατάσταση και τα όσα βίωσε ο διασωθείς από το εμπόλεμο Σουδάν.

 

Επικίνδυνοι ιοί στα χέρια των ενόπλων 

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποίησε για «κατάσταση βιολογικού κινδύνου» στην πρωτεύουσα του Σουδάν, περιγράφοντας ως λάφυρο πολέμου εργαστήριο που περιείχε παθογόνα δείγματα χολέρας και ιλαράς. Ο Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει κίνδυνος, καθώς τα παθογόνα (ιλαρά και χολέρα) που υπάρχουν στο συγκεκριμένο εργαστήριο, μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες. «Από ό,τι διάβασα αναφέρονται δύο παθογόνα. Το ένα είναι η ιλαρά και το άλλο είναι η χολέρα. Τώρα υπάρχει σίγουρα κίνδυνος, καθώς αυτά τα παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν επιδημίες. Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται πολύ προσεκτικός χειρισμός» είπε χαρακτηριστικά.

 


Για την πιθανότητα να μετατραπούν τα δύο αυτά παθογόνα σε βιολογικά όπλα εξήγησε ότι η διαδικασία είναι διαφορετική από την απλή χρήση τους στα εργαστήρια. «Δεν μετατρέπονται απευθείας σε βιολογικά όπλα. Και οι ίδιοι θα μπορούσαν να μολυνθούν εάν και εφόσον μπούνε μέσα στα εργαστήρια και δεν προσέξουν» τόνισε. Ο κ. Μαγιορκίνης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την παγκόσμια υγεία παρά μόνο σε τοπικό επίπεδο. «Το θεωρώ εξαιρετικά απίθανο. Ο μεγάλος φόβος είναι η χολέρα. Γιατί εάν ο πόλεμος οδηγεί σε καταστροφή των υποδομών κυρίως του νερού και στην αποχέτευση και η χολέρα περάσει σε μια κοινότητα, είναι εύκολο να διασπαρεί υπό αυτές τις συνθήκες» δήλωσε. Πιο κοντά στον άνθρωπο η γρίπη των πτηνών, ο Καθηγητής αναφέρθηκε και στη γρίπη των πτηνών: «Εάν υπάρχει κάτι που μας τραβάει αυτή τη στιγμή την προσοχή είναι η γρίπη των πτηνών, η οποία φαίνεται ότι έχει μεγάλη επικράτηση στα πτηνά σε όλο τον κόσμο και φαίνεται ότι είναι ένα τσακ παραπάνω κοντά στον άνθρωπο».
«Αναφέρονται κάθε χρόνο διάσπαρτες λοιμώξεις, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό είναι και θανατηφόρες, γιατί η γρίπη των πτηνών είναι αρκετά πιο βαριά γρίπη από την κλασική γρίπη και είναι από τα πιο επικίνδυνα στελέχη που έχουμε όσον αφορά τη γρίπη. Προς το παρόν δεν βλέπουμε προσαρμογή στον άνθρωπο, αλλά εκεί η επιστημονική κοινότητα έχει στρέψει την προσοχή της και θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια. Προς το παρόν δεν βλέπουμε κάτι άμεσο, αλλά είναι αυτό το οποίο θεωρούμε το πιο επικίνδυνο αυτή τη στιγμή» σημείωσε.

 

 

 

Διαβάστε ακόμα:

Κόλαση στο Σουδάν: Απεγκλωβίστηκαν άλλοι 13 Έλληνες – Στις 16:00 φτάνει το δεύτερο C-27 στην Τανάγρα

Συγκλονίζει η περιγραφή διασωθέντα από το Σουδάν: «Σκότωναν στη μέση του δρόμου»!

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This