Κορωνοϊός: Νέο «καμπανάκι» για πιθανές καρδιαγγειακές παθήσεις και εγκεφαλικό ακόμη και με ήπια νόσηση

Ασθενείς που ασθένησαν με Covid-19, παρουσίασαν σημάδια αρτηριακής ακαμψίας έως και τρεις μήνες μετά από τη μόλυνση

Must Read

Μακροπρόθεσμες επιβλαβείς επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία είναι πιθανό να έχουν ακόμη και τα ήπια περιστατικά του κορωνοϊού, σύμφωνα με νέα έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από ομάδα επιστημόνων, με τη συμμετοχή ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Πόρτσμουθ.

Οι συμμετέχοντες στη συγκεκριμένη μελέτη, η οποία συνέκρινε τα επίπεδα αρτηριακής ακαμψίας πριν και μετά τη μόλυνση με Covid-19, διαπίστωσαν ότι, σε όσους είχαν διαγνωστεί με ήπια Covid, η αρτηριακή και η κεντρική καρδιαγγειακή λειτουργία επηρεάστηκαν από τη νόσο, δύο έως τρεις μήνες μετά τη μόλυνση. Η έκθεσή τους, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Journal of Clinical Medicine», υποδηλώνει ότι οι παρενέργειες της ασθένειας περιλαμβάνουν πιο δύσκαμπτες και πιο δυσλειτουργικές αρτηρίες, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στην ανάπτυξη καρδιαγγειακών παθήσεων.

Η πάθηση μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αρτηριακή πίεση, ενισχύοντας τον κίνδυνο θανατηφόρου καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού επεισοδίου. «Με έκπληξη παρατηρήσαμε μια τέτοια μείωση της αγγειακής υγείας, η οποία επιδεινώθηκε ακόμη περισσότερο με τον καιρό μετά τη μόλυνση από τον ιό. Συνήθως, θα περιμέναμε να μειωθεί η φλεγμονή με το χρόνο, ύστερα από τη μόλυνση και όλες οι φυσιολογικές λειτουργίες να επανέλθουν σε κανονικά ή υγιή επίπεδα. Μπορούμε μόνο να κάνουμε εικασίες για το τι προκαλεί αυτό το φαινόμενο, αλλά, μέχρι στιγμής, τα αναδυόμενα στοιχεία δείχνουν ότι προέρχεται από την Covid-19, που πυροδοτεί μια αυτοάνοση διαδικασία που οδηγεί σε επιδείνωση των αγγείων», δήλωσε σχετικά η συν-συγγραφέας της μελέτης, Δρ. Maria Perissiou από τη Σχολή Αθλητισμού, Υγείας & Επιστήμης Άσκησης του Πανεπιστημίου του Πόρτσμουθ.

Το γεγονός απαιτεί στενή παρακολούθηση

Από την πλευρά της, η καθηγήτρια Ana Jeroncic, από το Πανεπιστήμιο του Split, η οποία  και ηγήθηκε της μελέτης, ανέφερε: «Δεδομένου του αριθμού των ατόμων που έχουν μολυνθεί με Covid-19 παγκοσμίως, το γεγονός ότι η λοίμωξη μπορεί να έχει επιβλαβείς επιπτώσεις στην καρδιαγγειακή υγεία σε νέους που νόσησαν με ήπια μορφή, απαιτεί στενή παρακολούθηση. Τα ερωτήματα είναι αν αυτή η επιβλαβής επίδραση είναι μη αναστρέψιμη, μόνιμη ή όχι, καθώς και για πόσο καιρό διαρκεί».

Σύμφωνα με δημοσίευμα της «Independent», οι συμμετέχοντες στη μελέτη ήταν ως επί το πλείστον άτομα ηλικίας κάτω των 50 ετών και υγιείς, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν μεταξύ Οκτωβρίου 2019 και Απριλίου 2022.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This