Το Checkpoint Charlie στο Βερολίνο ήταν κατά τον Ψυχρό Πόλεμο ένα από τα κύρια σημεία διέλευσης ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση την εποχή του Τείχους. Τριάντα χρόνια μετά την πτώση του, οι Αρχές του Βερολίνου αποφάσισαν να απαγορεύσουν στους δήθεν Αμερικανούς στρατιώτες, που πληρώνονταν για να φωτογραφηθούν με τουρίστες, την πρόσβαση στο υψηλών συμβολισμών σημείο.
Ηθοποιοί, φορώντας αμερικανική στολή, βρίσκονται εκεί από τις αρχές του 2000, προκειμένου να φωτογραφίζονται επ’ αμοιβή από τους επισκέπτες ή να πωλούν ψεύτικες βίζες και γραμματόσημα της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.
Ο επικεφαλής αυτής της ομάδας υποστηρίζει ότι οι ηθοποιοί που, σύμφωνα με την «Bild», μπορεί να κέρδιζαν από 1.500 έως 5.000 ευρώ την ημέρα, παίρνουν μόνο όσα χρήματα αποφασίζουν να τους δώσουν οι τουρίστες.
Η έρευνα
Οι Αρχές όμως διεξήγαγαν μυστική έρευνα, η οποία έδειξε ότι οι τουρίστες που δεν είναι πρόθυμοι να πληρώσουν μπορεί να υποστούν λεκτική ή και σωματική επίθεση από τους ηθοποιούς. «Δεν καταλαβαίνουμε αυτό το ξαφνικό τέλος. Αναγκάστηκα να απολύσω έξι συναδέλφους» διαμαρτύρεται στην «Bild» ο Τομ Λουστσάιτ, επικεφαλής αυτής της ομάδας των ηθοποιών, υποσχόμενος ότι «δεν θα εγκαταλείψει» και θα «επιστρέψει» στο μέρος αυτό.
Το θέμα της εκμετάλλευσης του Checkpoint Charlie αποτελεί αντικείμενο συζήτησης εδώ και χρόνια στο Βερολίνο. Η κοινή γνώμη και οι τοπικοί αξιωματούχοι είναι διχασμένα. Πολλοί ισχυρίζονται ότι στο σημείο πρέπει να ανεγερθούν κατοικίες, ενώ άλλοι υποστηρίζουν τη δημιουργία ενός τόπου μνήμης όσων έχασαν τη ζωή τους επιχειρώντας να περάσουν στην άλλη πλευρά του Τείχους.