Προειδοποιεί με αντίποινα η Ρωσία μετά την απόπειρα δολοφονίας κατά Πούτιν – «Δεν επιτεθήκαμε» λέει ο Ζελένσκι

Σκληρή απάντηση ετοιμάζει ο Πούτιν - Ουκρανικό ή κινέζικο το drone εκτιμούν οι ειδικοί

Must Read

Κορυφώνεται η όξυνση της κατάστασης ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν. Αναλυτές εκτιμούν ότι η Μόσχα ετοιμάζει σκληρά αντίποινα κατά της Ουκρανίας, την ώρα που το Κίεβο αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στην επίθεση με drone που σημειώθηκε στο Κρεμλίνο.

Εξοργισμένη η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία για «αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν» και ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν αντίποινα. Ο ισχυρός πρόεδρος του ρωσικού κοινοβουλίου Βιτσισλάβ Βολόντιν ζήτησε να γίνει χρήση «όπλων ικανών να σταματήσουν και να καταστρέψουν το τρομοκρατικό καθεστώς του Κιέβου». Σε δηλώσεις του που αναρτήθηκαν στο Telegram, ο Βολόντιν αναφέρει ότι η Ρωσία δεν πρέπει να διαπραγματευθεί με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι , μετά την επίθεση όπως ισχυρίζεται που έγινε, την οποία το Κίεβο αρνείται.

«Δεν επιτεθήκαμε στον Πούτιν, ούτε στην Μόσχα. Πολεμάμε στη δική μας επικράτεια», δήλωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι. Ερωτώμενος γιατί η Μόσχα κατηγορεί το Κίεβο για επίθεση στο Κρεμλίνο, ο Ουκρανός πρόεδρος απάντησε πως ο Πούτιν έχει ανάγκη να δώσει κίνητρο στο λαό του, καθώς δεν έχει να επιδείξει καμία νίκη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου πρόκειται για τρομοκρατική ενέργεια των Ουκρανών, που έγινε με εκτόξευση drone με δορυφορική καθοδήγηση.

«Δύο μη επανδρωμένα αεροσκάφη είχαν στόχο το Κρεμλίνο. Ως αποτέλεσμα των έγκαιρων ενεργειών των στρατιωτικών και των ειδικών υπηρεσιών που χρησιμοποίησαν συστήματα πολέμου με ραντάρ, οι συσκευές εξουδετερώθηκαν», αναφέρει το Κρεμλίνο, σύμφωνα με το RIA Novosti.

Σε δηλώσεις του ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η επίθεση με drone στο Κρεμλίνο δεν θα επηρεάσει τη διεξαγωγή της παρέλασης της 9ης Μαΐου, Ημέρας της Νίκης.

«Η παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία στις 9 Μαΐου θα πραγματοποιηθεί, δεν υπάρχουν αλλαγές στα σχέδια», δήλωσε ο γραμματέας Τύπου του Προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Πεσκόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν ήταν εκεί τη στιγμή της επίθεσης από ουκρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δεν υπήρξαν θύματα, ούτε υλικές ζημιές.

Το βίντεο από την επίθεση αναρτήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες από ομάδα κατοίκων στην περιοχή απέναντι από το Κρεμλίνο στην απέναντι όχθη του Μόσχοβα και δημοσιεύθηκε από ρωσικά μέσα περιλαμβανομένου του Telegram και του ενημερωτικού μέσου του ρωσικού στρατού Zvezda.

Ουκρανία: «Δεν έχουμε καμία σχέση»

«Φυσικά, η Ουκρανία δεν έχει καμία σχέση με τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Κρεμλίνο», δήλωσε ο Μιχαΐλο Ποντολιάκ, σύμβουλος του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, σε μήνυμά του σε δημοσιογράφους.

Η Ρωσία κατηγόρησε την Ουκρανία για «επίθεση κατά του Κρεμλίνου με drones» κατά την διάρκεια της νύκτας σε μία «αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας του Βλαντίμιρ Πούτιν», που έγινε τις παραμονές της Ημέρας της Νίκης και της παρέλασης της 9ης Μαΐου. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι στην καταγγελλόμενη από την Μόσχα επίθεση κατά της κατοικίας του Πούτιν στο σύμπλεγμα κτιρίων του Κρεμλίνου χρησιμοποιήθηκαν δύο drones τα οποία εξουδετερώθηκαν από τα ηλεκτρονικά αμυντικά συστήματα.

Στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου αναφέρεται ότι η Ρωσία επιφυλάσσεται κάθε δικαιώματος απάντησης. «Τέτοιες δηλώσεις που σκηνοθετεί η Ρωσία θα πρέπει να θεωρούνται μόνο ως προσπάθεια προετοιμασίας ενός πλαισίου» που θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρόσχημα «για μια μεγάλης κλίμακας τρομοκρατική επίθεση στην Ουκρανία», δήλωσε ο Ποντολιάκ.

Για τον Ουκρανό αξιωματούχο, μια τέτοια επίθεση, αν την είχε πραγματοποιήσει το Κίεβο – που θα ήταν η πρώτη από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο του 2022 – «δεν θα έλυνε κανένα στρατιωτικό πρόβλημα», τη στιγμή που η Μόσχα εξακολουθεί να ελέγχει σχεδόν το 20% της ουκρανικής επικράτειας.

Ουκρανικό ή κινέζικο το drone

Σύμφωνα με τις πρώτες τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών, το drone που επιτέθηκε στο Κρεμλίνο είναι είτε ουκρανικό είτε κινέζικο.  Ο Σάμιουελ Μπένετ, ειδικός στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μίλησε στον Guardian και ανέφερε ότι πρόκειται είτε για ουκρανικό UJ-22 είτε για το κινεζικό Mugin-5. Οι Ουκρανοί φέρεται να είχαν χρησιμοποιήσει  ένα σμήνος Mugin-5s για επιθέσεις στην Σεβαστούπολη και στην Κριμαία.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This