«Χείρα βοηθείας» από τη Ρωσία στην Τουρκία, με προσωρινό «φρένο» στην αποπληρωμή ρωσικού φυσικού αερίου

Με βάση σχετική συμφωνία ανάμεσα στις δύο χώρες, έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε τουρκικές εξοφλήσεις ρωσικής ενέργειας ενδέχεται να αναβληθούν μέχρι το επόμενο έτος

Must Read

Νωρίτερα από το 2024 δεν πρόκειται να ξαναδεί η Ρωσία το… χρώμα του χρήματος από την Τουρκία, καθώς η τουρκική κυβέρνηση θα αναβάλει τη πληρωμή ποσού ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων για προμήθειες φυσικού αερίου.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δύο πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, η συγκεκριμένη «στάση πληρωμών» θα συμβεί στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ των δύο χωρών, η οποία ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα και υπογραμμίζει την εμβάθυνση των δεσμών μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας. Πρόκειται δε για την πρώτη αναβολή τέτοιου είδους. Οπως ανέφεραν, υπό όρους ανωνυμίας, οι δύο πηγές στο Reuters, σύμφωνα με τους όρους της συμφωνίας, έως και 4 δισεκατομμύρια δολάρια σε πληρωμές ενέργειας προς τη Ρωσία ενδέχεται να αναβληθούν μέχρι το επόμενο έτος.

Η Τουρκία, η οποία προετοιμάζεται για τις προεδρικές εκλογές την Κυριακή 14/5, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας και η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της. Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη συμφωνία μειώνει ως ένα σημείο την πίεση στα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας, τα οποία έχουν εξαντληθεί από τις ανορθόδοξες οικονομικές πολιτικές που αποσκοπούν στη στήριξη της τουρκικής λίρας, καθώς και από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Επίσημα, μια πληρωμή ύψους 600 εκατομμυρίων δολαρίων έχει αναβληθεί για το επόμενο έτος. Η αύξηση των τιμών της ενέργειας είχε τεράστιο αντίκτυπο σε αυτό», δήλωσε μια από τις πηγές και πρόσθεσε ότι η Τουρκία «θα μπορούσε να καθυστερήσει περαιτέρω τέτοιες πληρωμές τους επόμενους μήνες, ανάλογα με την πορεία των τιμών της ενέργειας».

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η Τουρκία και η Μόσχα κατέληξαν σε μια συμφωνία που επιτρέπει στην Άγκυρα να αναβάλει τις πληρωμές ενέργειας έως ένα ορισμένο ποσό, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Ο λογαριασμός των εισαγωγών ενέργειας της Τουρκίας έφτασε σε επίπεδο ρεκόρ κοντά στα 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022 και έως τον Φεβρουάριο εισήγαγε το 39% των συνολικών 53,5 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων (bcm) φυσικού αερίου της από τη Ρωσία.

*φωτο αρχείου

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This