Εκλογές στην Τουρκία: Οι κάλπες έκλεισαν – Οι πρώτες αναρτήσεις Ερντογάν και Κιλιτσντάρογλου

Για νίκη της... δημοκρατίας έκανε λόγο ο πρώτος, τον φόβο του για -τυχόν- νοθεία επανέλαβε ο δεύτερος

Must Read

Στις 5 το απόγευμα (ώρα Τουρκίας) έκλεισαν, όπως αναμενόταν, οι κάλπες στη γείτονα, με την ψηφοφορία να έχει ολοκληρωθεί τόσο στις βουλευτικές όσο και στις -ιδιαίτερα κρίσιμες- προεδρικές εκλογές της χώρας.

Ακολουθώντας το κλείσιμο των κάλπεων, οι δύο μεγάλοι αντίπαλοι έσπευσαν να σχολιάσουν την εκλογική διαδικασία με αναρτήσεις τους στα social media, με τον Ταγίπ Ερντογάν να «ανεβάζει» στο Twitter τα ακόλουθα: «Αγαπητοί συνταξιδιώτες… Η διαδικασία της ψηφοφορίας ολοκληρώθηκε με τρόπο που αρμόζει στη δημοκρατία μας, δόξα τω Θεώ. Τώρα, όπως πάντα, ήρθε η ώρα να κρατηθούμε σφιχτά από τις κάλπες. Μέχρι να είναι οριστικά τα αποτελέσματα, συνεχίζουμε να προστατεύουμε τη βούληση του έθνους μας!..».

Από την πλευρά του, ο ηγέτης της εξακομματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, στην πρώτη του ανάρτηση αφότου έκλεισαν οι κάλπες, ζητά να μην απομακρυνθεί κανείς από αυτές, φοβούμενος -προφανώς- το ενδεχόμενο νοθείας. Σπεύδει, δε να επευφημίσει τους συμπολίτες του ως «ήρωες της Δημοκρατίας», τονίζοντας ότι ο κόπος τους θα ανταμειφθεί.

«Θέλω να απευθύνω έκκληση στους ήρωές μας της δημοκρατίας. Μην εγκαταλείπετε ποτέ τις κάλπες, ό,τι κι αν γίνει, μέχρι να παραδοθεί η τελική υπογεγραμμένη έκθεση της κάλπης. Η πλήρης και σωστή εκδήλωση της βούλησης του λαού εξαρτάται από την αποφασιστικότητά σας. Θα δεις, θα αξίζει την κούρασή σου», αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανάρτησή του ο μεγάλος αντίπαλος του Ερντογάν για την τουρκική προεδρία.

Αν και με βάση τον τουρκικό νόμο, απαγορεύεται η δημοσιοποίηση οποιουδήποτε αποτελέσματος μέχρι τις 21:00 τοπική ώρα, αργότερα απόψε αναμένεται να υπάρξει μια καλή ένδειξη για το εάν κάποιος από τους δύο προεδρικούς υποψηφίους έχει ξεπεράσει το όριο του 50%, που είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος σε δεκαπέντε ημέρες.

Σύμφωνα, πάντως, με τις αποφάσεις του ανώτατου εκλογικού συμβουλίου της Τουρκίας, μέχρι τις 18:00 απαγορεύεται να γίνονται προβλέψεις και σχόλια για τις εκλογές και τα αποτελέσματά τους στα ΜΜΕ. Μεταξύ 18.00 και 21.00 θα δημοσιευτούν τα νέα και οι ανακοινώσεις που θα δώσει το συμβούλιο σχετικά με τις εκλογές, ενώ μετά τις 21:00, όλες οι εκπομπές θα είναι ελεύθερες να μιλήσουν για τα πάντα.

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Πρόεδρος του συμβουλίου σημείωσε: «Οι προεδρικές εκλογές και οι βουλευτικές εκλογές της 28ης περιόδου που διεξήχθησαν την Κυριακή, 14 Μαΐου 2023, ολοκληρώθηκαν. Δεν έχει καταγραφεί καμία αρνητική κατάσταση στο Διοικητικό μας Συμβούλιο μέχρι στιγμής. Έγινε γνωστό ότι πολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από ανακοπή καρδιάς. Εύχομαι το έλεος του Θεού στους πολίτες μας που έχασαν τη ζωή τους και συλλυπητήρια στους οικείους τους. Τα πολιτικά μας κόμματα που συνέβαλαν στις εκλογές, την κεντρική μας οργάνωση, επαρχιακά και περιφερειακά εκλογικά συμβούλια, κάλπες αξιωματούχοι και όσοι εργάζονται σε διάφορα επίπεδα, τα υπουργεία μας και οι αρμόδιοι φορείς για την αμέριστη υποστήριξή τους θα ήθελα να εκφράσω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου σε εσάς, τις δυνάμεις ασφαλείας μας και σε εσάς, τα αξιότιμα μέλη του Τύπου, που παρακολουθείτε τη διαδικασία από την αρχή. Εύχομαι καλή επιτυχία στους υποψήφιους προέδρους και τα πολιτικά κόμματα».

Πάντως, ο Sami Zeidan του «Al Jazeera», σε ρεπορτάζ από την Κωνσταντινούπολη, λέει ότι τα επίσημα αποτελέσματα των τουρκικών εκλογών θα ανακοινωθούν σε τρεις ημέρες. «Αυτές (οι τρεις ημέρες) μοιάζουν με μια ολόκληρη ζωή, καθώς το έθνος βρίσκεται στην κόψη του ξυραφιού, θέλοντας να μάθει πού θα οδηγήσουν το έθνος αυτές οι κρίσιμες εκλογές», δήλωσε ο Zeidan.

Σημειώνεται πως, εφόσον χρειαστεί και δεύτερος γύρος, η ψηφοφορία θα γίνει τη μεθεπόμενη Κυριακή, 28 Μαΐου.

  • Δείτε το ρεπορτάζ:




Μικροεντάσεις σε εκλογικά κέντρα

Σοβαρά προβλήματα και εντάσεις κατά τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας δεν καταγράφηκαν, ωστόσο, τα «παρατράγουδα» δεν έλειψαν. Οπως, για παράδειγμα, εκείνο στην περιοχή Σανλιούρφα στη νοτιαοανατολική Τουρκία, όπου ένας άνδρας θέλησε να δώσει τη δική του ψήφο «διαμαρτυρίας» για όλες τις γυναίκες, ψηφίζοντας «δαγκωτό» Ερντογάν στις εκλογές.

Σε βίντεο που ανέβηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ο άνδρας να σφραγίζει δεκάδες ψηφοδέλτια και να βάζει την ειδική σφραγίδα μόνο στον Ερντογάν. Μόλις τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής αντελήφθησαν τι συνέβη, προσπάθησαν να τον απομακρύνουν, ενώ ο ίδιος δε δίστασε να τους επιτεθεί, χτυπώντας τους. Τελικά, ο άνδρας συνελήφθη και η εκλογική διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά.

Κάποιες «ψιλές» έπεσαν και στην πόλη Νίσιβις, στην επαρχία Σιρνάκ, όταν ο Λατόφ Οζέλ, περιφερειάρχης και μέλος του AKP, εμφανίστηκε στο εκλογικό κέντρο με τους μπράβους του και άρχισε να παρενοχλεί την εφορευτική επιτροπή, εμποδίζοντας το απόρρητο της διαδικασίας. Τα μέλη της επιτροπής προσπάθησαν να τους αποτρέψουν, με αποτέλεσμα να σημειωθεί ολιγόλεπτη ένταση.

Σε σχετικό βίντεο διέρρευσε στα social media, διακρίνεται ένας άνδρας να κρατά σφιχτά την κάλπη με τα δυο του χέρια, με τον Οζέλ να τον πλησιάζει και τον χτυπάει στο κεφάλι προτού καταφέρουν να τον απομακρύνουν.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This