Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

Ο Κινέζος πρόεδρος κάλεσε τον Τραμπ στην Ελλάδα σε ταξίδι-αστραπή!

Για να συνδυάσουν αναψυχή με δουλειές, ο πρόεδρος της Κίνας, Σι Τζινπινγκ,  πρότεινε στον Αμερικανό ομόλογό του να… έρθει στην Ελλάδα την Κυριακή (10.11.2019), ώστε να υπογραφεί εδώ η συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, που θα οδηγήσει στο τέλος του εμπορικού πολέμου.

O Σι Τζινπινγκ, αναμένεται να αφιχθεί στη χώρα μας για επίσκεψη την Κυριακή, πριν ταξιδέψει για τη Βραζιλία, όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή οικονομική σύνοδο, που αρχίζει στις 13 Νοεμβρίου.

Ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ έχει δηλώσει πως θα μπορούσαν να υπογράψουν την εμπορική συμφωνία με τον κινέζο πρόεδρο στην Αϊόβα, πολιτεία με την οποία ο ηγέτης της Λαϊκής Δημοκρατίας έχει ιστορικούς δεσμούς και η οποία θα είναι ανάμεσα στις πλέον ωφελημένες από την αύξηση των εξαγωγών αμερικανικών αγροτοβιομηχανικών προϊόντων στην Κίνα, που θα προκύψει.

Το σενάριο αυτό, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές, δεν είναι πολύ πιθανό. Έλληνες κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, που αποκάλυψε την είδηση, πως τουλάχιστον μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί αίτημα για να οργανωθεί τέτοια τελετή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του κινέζου προέδρου.

Ως πιθανά μέρη «παίζουν», επίσης, τόσο η Χαβάη όσο και η Αλάσκα. Οπότε όλα τα σενάρια είναι πιθανά…

Η έλλειψη συναίνεσης για το πού θα υπογραφεί η συμφωνία αντανακλά τη ρευστή φύση των συνομιλιών.

«Ψάχνουν για το μέρος ενώ δεν τα έχουν βρει σε άλλα» ακούγεται να λένε οι γνωρίζοντες…

Αρκετά ζητήματα κρίσιμης σημασίας δεν έχουν ακόμη διευθετηθεί οριστικά, ιδίως ο μηχανισμός ελέγχου της εφαρμογής της συμφωνίας καθώς και η έκταση της άρσης των επιπλέον δασμών, που έχουν επιβληθεί στην Κίνα.

Η τοποθεσία, πάντως, θα έχει και έναν συμβολισμό. Έπειτα από 16 μήνες αντεγκλήσεων και ανταλλαγών ομοβροντιών επιπρόσθετων δασμών, κανένας από τους δύο ηγέτες δεν θέλει να δείξει αδύναμος στη διεθνή σκηνή…

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ