Ονδούρα: Τα βίαια αντικυβερνητικά επεισόδια “έφεραν” το στρατό!

Must Read

Κλιμακώνονται οι εκδηλώσεις οργής στην Ονδούρα σχετικά με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις της κυβέρνησης τους, τις τελευταίες εβδομάδες.  Η κυβέρνηση έχει παρατάξει δυνάμεις στρατού σε όλη τη χώρα μετά από βίαιες αντι-κυβερνητικές διαμαρτυρίες που άφησαν δύο νεκρούς.

Καταστήματα λεηλατήθηκαν και κυβερνητικά κτίρια υπέστησαν βανδαλισμούς στην πρωτεύουσα Tegucigalpa. Διαδηλωτές μπλόκαραν δρόμους με οδοφράγματα και έκαψαν ελαστικά.

Οι διαμαρτυρίες εναντίον του Προέδρου Juan Orlando Hernández εντείνονται τις τελευταίες εβδομάδες, εξαιτίας των προτεινόμενων μεταρρυθμίσεων στον τομέα της υγείας και της εκπαίδευσης. Ο συντηρητικός ηγέτης κατηγορείται επίσης ότι γίνεται όλο και πιο αυταρχικός.

Ο πρόεδρος, ο οποίος απολαμβάνει τη σθεναρή υποστήριξη της αμερικανικής κυβέρνησης, επανεξελέγη το 2017 μετά την αλλαγή του συντάγματος, για να τεθεί υποψήφιος για δεύτερη τετραετή θητεία. Οι εκλογές επικρίθηκαν έντονα από αντιπάλους και διεθνείς παρατηρητές. Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ονδούρα για τις ΗΠΑ τα τελευταία χρόνια λόγω βίας και οικονομικής αστάθειας.

Μιλώντας στο προεδρικό μέγαρο μετά από συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους ασφαλείας, ο Πρόεδρος Hernández δήλωσε ότι ο στρατός και η στρατιωτική αστυνομία θα κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους και θα προστατεύσουν την ιδιωτική περιουσία και τους πολίτες της χώρας.

Την Τρίτη 19 Ιουνίου, τουλάχιστον 17 άτομα τραυματίστηκαν από πυροβόλα όπλα και δύο από αυτούς πέθαναν στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο HEU στην Tegucigalpa, σύμφωνα με εκπρόσωπο του νοσοκομείου. Υπήρξαν συλλήψεις υπόπτων, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Efe.

Οι αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες γίνονται εξαιτίας των προτάσεων για την αναδιάρθρωση των υπουργείων παιδείας και υγείας. Οι αντίπαλοι του Hernández λένε ότι οι αλλαγές είναι το πρώτο βήμα προς την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών εκπαίδευσης και υγείας.

Η κυβέρνηση αρνείται ότι η μεταρρύθμιση θα οδηγήσει σε ιδιωτικοποιήσεις και απολύσεις και υποστηρίζουν ότι οι αλλαγές θα αποφέρουν πάνω από 300 εκατομμύρια δολάρια που θα επενδυθούν στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, στην κατασκευή δύο νοσοκομείων και στη βελτίωση της νεογνικής φροντίδας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This