Τουρκία: Μεγάλος νικητής ο Ερντογάν (και) στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών!

Εν μέσω αλληλοκατηγοριών κυβέρνησης - αντιπολίτευσης για πιθανή νοθεία στις κάλπες, ο «σουλτάνος» επέστρεψε στο... θρόνο του

Must Read

Ο Ταγίπ Ερντογάν αναδείχτηκε οριστικός νικητής στις προεδρικές εκλογές της χώρας του, καθώς, με την ενσωμάτωση να βρίσκεται στο 97%, προηγείται καθαρά με ποσοστό 52,28%, έναντι του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο οποίος «έπιασε» 47,72%, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu, ενώ και το -φιλικό προς την αντιπολίτευση- ιδιωτικό πρακτορείο Anka, που στην αρχή έδειχνε να προηγείται ο δεύτερος, κατόπιν έδειξε νικητή τον πρώτο.

Στις πρώτες του δηλώσεις μετά την νίκη του και στον β’ γύρο των εκλογών, ο Ερντογάν, από το Σκούταρι της Κωνσταντινούπολης όπου βρίσκεται, ευχαρίστησε τον τουρκικό λαό για την ψήφο εμπιστοσύνης που του έδειξε, ενώ, παράλληλα, επιτέθηκε στους πολιτικούς του αντιπάλους και κατά κύριο λόγο στον Κιλιτσντάρογλου.

«Σήμερα είναι μια μεγάλη ημέρα. Και το Σκούταρι είναι το κάτι άλλο. Και η Κωνσταντινούπολη. Αγαπητοί μου φίλοι, με σεβασμό και στις εκλογές του β’ γύρου με την προτίμηση του λαού μας την έχουμε ολοκληρώσει. Και ανάμεσα σε δύο θρησκευτικές γιορτές, μάς έκαναν να γιορτάσουμε και μια γιορτή δημοκρατίας. Σας ευχαριστούμε πολύ. Για το μέλλον το δικό σας και των παιδιών σας. Ευχαριστώ όλους του πολίτες» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε: «Ευχαριστώ πολύ τους εθελοντές. Όλους. Συγχαίρω και τις γυναίκες μας, και τους νέους. Και όλα τα αδέρφια μας που έδωσαν την καρδιά τους στο κόμμα, ιδιαίτερα για το β’ γύρο με μεγάλο ποσοστό. Ευχαριστώ όλους που συμμετείχαν τις εκλογές. Με την προτίμηση που έκαναν για τα επόμενα πέντε χρόνια, μου έδωσαν για άλλη μια φορά την ευθύνη διοίκησης της χώρας», επισήμανε.

«Πρώτα ο Θεός, θα είμαστε αντάξιοι της εμπιστοσύνης σας, όπως είμασταν 21 χρόνια. Η αγάπη αυτή δεν τελειώνει εδώ», είπε και πρόσθεσε πως «εμείς ανήκουμε στην Τουρκία και η Τουρκία σε εμάς». Παράλληλα, επιτέθηκε στον Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου… τραγουδώντας του «bye bye». «Από την κάλπη βγήκε μια δύναμη που δεν σκουριάζει, δε λυγίζει», υπογράμμισε ο Τούρκος πρόεδρος και τόνισε πως «ο επόμενος στόχος είναι να πάρουμε την Κωνσταντινούπολη στις (δημοτικές) εκλογές του 2024».




Οι πολυάριθμοι οπαδοί του Τούρκου προέδρου ξεχύθηκαν στους δρόμους πανηγυρίζοντας έξαλλα, προτού καν οριστικοποιηθεί η νίκη του, ενώ, για μια ακόμη φορά, ο Ερντογάν «συνελήφθη» από τις κάμερες να μοιράζει χρήματα στους οπαδούς του, και πιο συγκεκριμένα τραπεζογραμμάτια αξίας 200 λιρών, αλλά και παιχνίδια στα παιδιά τους, έξω από το σχολείο όπου και ψήφισε, μαζί με τη σύζυγό του.

Ο Εμίρης του Κατάρ Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι και ο Βίκτορ Όρμπαν ήταν από τους πρώτους που έσπευσαν να συγχαρούν τον Ταγίπ Ερντογάν για τη νέα μεγάλη του νίκη, οι οποίοι και τού τηλεφώνησαν με το που γνωστοποιήθηκαν τα τελικά αποτελέσματα της σημερινής κάλπης.

Υπενθυμίζεται ότι, πριν από λίγες ημέρες, ο Ερντογάν αποκάλυψε πως οι χώρες του Κόλπου «ενίσχυσαν την τουρκική Κεντρική Τράπεζα» και έστειλαν χρήματα στην Τουρκία.

Όσον αφορά στη συμμετοχή των ψηφοφόρων, φαίνεται πως αυτή τη φορά ήταν λίγο πιο χαμηλή σε σχέση με τον πρώτο γύρο, με τα πρώτα στοιχεία να δείχνουν πως έφτασε το 85% έναντι του 89% στις 14 του μήνα. Η χαμηλότερη προσέλευση πιθανότατα να οφείλεται στην μικρότερη συμμετοχή των Κούρδων, οι οποίοι φέρεται να είχαν δυσανασχετήσει για συγκεκριμένες δηλώσεις του επικεφαλής της αντιπολίτευσης, τον οποίο και είχαν στηρίξει στον α’ γύρο.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This