Ιστορικό «χαστούκι» στον Ερντογάν! Έχασε για 2η φορά την Κωνσταντινούπολη

Must Read

Με 9 μονάδες διαφορά ο Εκρέμ Ιμάμογλου κέρδισε για 2η φορά την Κωνσταντινούπολη «νικώντας» όχι μόνο τον φυσικό του αντίπαλο (και εκλεκτό του Ερντογάν) Μπιναλί Γιλντιρίμ αλλά τον ίδιο τον Σουλτάνο, ο οποίος είχε μεθοδεύσει με νύχια και με δόντια τις επαναληπτικές εκλογές με την ελπίδα να μην επιβεβαιωθεί αυτό που είχε πει πριν από πολλά χρόνια, δηλαδή ότι «όποιος χάσει την Κωνσταντινούπολη, χάνει την Τουρκία»

Και η νίκη του Ιμάμογλου, αυτή τη φορά, είναι ξεκάθαρη, με την διαφορά να ξεπερνά τις 770.000. Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ παραδέχτηκε την ήττα του, συνεχάρη τον αντίπαλό του και έσπευσε να δηλώσει ότι «η ψηφοφορία απέδειξε ότι η τουρκική δημοκρατία λειτουργεί στην εντέλεια».

Το αποτέλεσμα αυτό βάζει τέλος στην επί 25 ετών κυριαρχία του ΑΚΡ στο δήμο της Κωνσταντινούπολης. Λίγο μετά το ντροπιαστικό αποτέλεσμα για τον Ερντογάν πολιτικοί αναλυτές έκαναν λόγο για τεράστιο πλήγμα προεξοφλώντας δυσμενείς εξελίξεις για την κυβέρνηση αλλά και τον ίδιο τον πρόεδρο.

“Tελείωσε κ. Πρόεδρε”

Η νίκη του Ιμάμογλου από χθες αποτελεί πρώτη είδηση σε όλα τα διεθνή ειδησεογραφικά δίκτυα, τα περισσότερα από τα οποία υποστηρίζουν ότι η νίκη αυτή φέρνει μαζί της και το τέλος της παντοδυναμίας του Ερντογάν. Χαρακτηριστικός είναι και ο τίτλος του άρθρου του Ντενίς Γιουτζέλ – του τουρκικής καταγωγής γερμανού δημοσιογράφου, ο οποίος παρέμεινε έγκλειστος σε τουρκική φυλακή χωρίς καμία κατηγορία – στην εφημερίδα Die Zeit, «It’ s over mr. President» (τελείωσε κ. Πρόεδρε).

Την ίδια ώρα, για την Süddeutsche Zeitung του Μονάχου το αποτέλεσμα των χθεσινών δημοτικών εκλογών ισοδυναμεί με ράπισμα:

«Για το μέλλον της Τουρκίας αυτές οι εκλογές αποτελούν σημάδι ελπίδας, γιατί δείχνουν ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας παρά τις ελλείψεις είναι ικανό να κάνει διορθώσεις με δημοκρατικό τρόπο. Η ισχύς του Ερντογάν ξεπέρασε το ζενίθ. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα αλλάξουν τόσο εύκολα οι συνθήκες στην Τουρκία. Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν το 2023. Σε περίπτωση που γίνουν νωρίτερα η αντιπολίτευση θα πρέπει να δείξει στη χώρα ότι ακριβώς έγινε στην Κωνσταντινούπολη για να επιτύχει» αναφέρει η γερμανική εφημερίδα.

Ο ποντιακής καταγωγής (και ελληνόφωνος) Ε. Ιμάμογλου γεννήθηκε το 1970 στην Τραπεζούντα και σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, πριν ξεκινήσει να εργάζεται στην οικογενειακή επιχείρηση, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Guardian. Είναι παντρεμένος και έχει τρία παιδιά.

Μπήκε στην πολιτική το 2009 και έγινε δήμαρχος μία μικρής επαρχίας το 2014, για να φτάσει το 2019 να κερδίσει δύο φορές τον δήμο της Κωνσταντινούπολης και να επιφέρει ένα καίριο πλήγμα στον Ταγίπ Ερντογάν.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This