Σοβαρότατη εμπλοκή ρωσικού μαχητικού Su-30 με F – 35

Πρόβες παγκοσμίου πολέμου

Συντάκτης: Newsroom

Ιστοσελίδα της Βουλγαρίας αποκαλύπτει ένα άγνωστο, αλλά σοβαρότατο επεισόδιο με εμπλοκή ρωσικού και αμερικανικού μαχητικού (Ιταλικής ιδιοκτησίας), πριν από περίπου έναν χρόνο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ένα ρωσικό Su-30 φέρεται να χρησιμοποίησε συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου κατά τη διάρκεια αναχαίτισης ενός F-35 πάνω από τη Βαλτική. Αυτό συνέβη πέρυσι.

Το παρασκήνιο έχει ως εξής: στις 30 Απριλίου 2022, το ΝΑΤΟ άρχισε να απαντά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Για να διασφαλιστεί η ασφάλεια της περιοχής της Βαλτικής, η οποία είναι πιο κοντά στα σύνορα με τη Ρωσία, έχουν σταλεί στην Εσθονία F-35A από την ιταλική Πολεμική Αεροπορία [AM]. Η μοίρα μαχητικών προέρχεται από την 32η αεροπορική πτέρυγα στην αεροπορική βάση Amendola στη νότια Ιταλία.

Σχεδόν αμέσως μετά την άφιξή τους, τα ιταλικά F-35 ξεκίνησαν κοινές περιπολίες με τους Συμμάχους για να εκτελέσουν την αποστολή «εναέριας περιπολίας». Καθημερινά τα αεροπλάνα βρίσκονται στον αέρα, όπως και στις 9 Μαΐου που σημειώθηκε το επίμαχο περιστατικό.

Στις 9 Μαΐου, ένα ρωσικό Su-30SM αναφέρθηκε ότι αναχαίτισε ένα ιταλικό F-35 με πιλότο τον «Falco». Η αναχαίτιση πραγματοποιήθηκε πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα. Η αναχαίτιση έγινε επειδή το F-35 πλησίασε το ρωσικό στρατιωτικό μεταφορικό αεροσκάφος An-12 των Ρωσικών Αεροδιαστημικών Δυνάμεων [VKS]. Η αναχαίτιση γίνεται από το Su-30SM, το οποίο, παρεμπιπτόντως, συνόδευε το An-12.

Το Su-30 χρησιμοποίησε το σύστημα Ηλεκτρονικού πολέμου Khibiny κατά τη διάρκεια αναχαίτισης του ιταλικού F-35

«Ήρθε σχεδόν από το πουθενά. Ήμουν πολύ μπερδεμένος γιατί δεν περίμενα να το δω τόσο κοντά», περιγράφει ο Ιταλός πιλότος τις πρώτες του εντυπώσεις από την ξαφνική εμφάνιση του Su-30SM. Ο Falco λέει ότι ο Ρώσος πιλότος ενήργησε προκλητικά. Έχει συμβεί αρκετές φορές. Τα συστήματα ανίχνευσης και προειδοποίησης του αμερικανικού μαχητικού αεροσκάφους έπρεπε να επανεκκινηθούν.

Τι αποκαλύπτει ο Ιταλός πιλότος

Ο Falco ισχυρίζεται ότι οι πιλότοι είχαν προειδοποιηθεί ότι οι Ρώσοι μπορεί να χρησιμοποιούν το Khibiny, ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. Αλλά αντιμέτωπος με αυτό στην πράξη, ο Falco αρχίζει να ανησυχεί.

Βλέποντας το ρωσικό μαχητικό να πλησιάζει γρήγορα, ο Falco αποφάσισε να εφαρμόσει το τυπικό σχέδιο για τέτοιες περιπτώσεις. Γυρίζει το αεροπλάνο του 30 μοίρες για να διατηρήσει μια απόσταση ασφαλείας. Εκείνη την στιγμή, ο Falco σχεδιάζει να κάνει μια επανεκκίνηση του συστήματος και να ξεφύγει από τον ηλεκτρονικό πόλεμο του Ρώσου. Στην αρχή φάνηκε να βοηθάει.

Ρωσικά κόλπα στον αέρα

Ο Ιταλός και ο Ρώσος πετούν δίπλα δίπλα. Και οι δύο χρησιμοποιούν ελαφρούς ελιγμούς σαν να πλησιάζουν ο ένας τον άλλον. Κανονικά, στις παραμεθόριες περιοχές, οι στρατιωτικοί πιλότοι περιορίζονται σε προειδοποιήσεις, αλλά σε αυτή την περίπτωση, φαίνεται ότι υπήρξε εμπλοκή.

Su-30SM και F-35 πετούσαν δίπλα – δίπλα. Αλλά στη συνέχεια, το Su-30 γρήγορα έμεινε πίσω και εξαφανίστηκε από το οπτικό πεδίο. Για ένα λεπτό, ο Ιταλός πιλότος χάνει ξανά το σύστημα ανίχνευσης. Και ξαφνικά το ρωσικό Σουχόι βρέθηκε ακριβώς μπροστά από το F-35. Πέρασε από πολύ κοντά από το αριστερό φτερό του Ιταλού.

«Ξαφνικά πάγωσα από φόβο. Δεν περίμενα τόσο επικίνδυνο ελιγμό από τους Ρώσους», σχολίασε ο Ιταλός πιλότος, ενώ  άρχισε να κάνει ομαλά μια στροφή στον ορίζοντα, προσπαθώντας με όλη του τη συμπεριφορά να μην προκαλέσει επιθετικότητα στον Ρώσο πιλότο. Ο Φάλκο βλέπει το Su-30 από κάτω του και την επόμενη στιγμή βουτάει. Ο Falco προσπάθησε να κρατήσει το ρωσικό μαχητικό στο στόχαστρο του, έτσι έστρεψε και τη μύτη του αεροπλάνου προς το μέρος του. Ο Ρώσος πιλότος είδε τους ελιγμούς και βρέθηκε αμέσως μπροστά του.

Δοκιμή δυνατοτήτων F-35

Ο Ιταλός πιλότος γυρίζει 40 μοίρες, ξεκινώντας και πάλι να επανεκκινεί τα συστήματα ανίχνευσης. Ο Falco έχασε για λίγο το Su-30. Στη συνέχεια εμφανίστηκε ξανά το Su-30, αλλά αυτή τη φορά, σε αντίθεση με τους τελευταίους ελιγμούς του, το Su-30 πέταξε ήρεμα δίπλα στο F-35 και δεν έκανε άλλους επικίνδυνους ελιγμούς. Σε κάποιο σημείο, το Su-30SM απλώς βούτηξε και δεν παρενόχλησε άλλο το F-35.

Ο Falco θεωρεί ότι ο Ρώσος πιλότος απλώς δοκίμαζε τις δυνατότητες του F-35. Ο Φάλκο λέει ότι γνώριζε για τις ικανότητες των Ρώσων, πριν τις ζήσει επί του πεδίου. Γνώριζε ότι τα μαχητικά Σουχόι ήταν ικανά για ελιγμούς τακτικής μάχης σε υψηλό επίπεδο.

Μιλώντας στο Military History of Italy, ο Falco λέει ότι δεν περίμενε ότι το πιο πρόσφατο αμερικανικό μαχητικό αεροσκάφος με όλα τα σύγχρονα συστήματα και όπλα θα μπορούσε να παρακαμφθεί τόσο εύκολα. Ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι το Su-30 είναι μηχάνημα 4ης γενιάς, αν και αναβαθμισμένο.

Σχετικά με το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου Khibiny

Το Khibiny είναι ένα σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου που ξεκίνησε την ανάπτυξή του την εποχή της Σοβιετικής Ένωσης και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Τα πρώτα δείγματα του συστήματος ήταν απογοητευτικά και δεν κατάφεραν να επιτύχουν την επιθυμητή λειτουργικότητα.

Αργότερα, κάπου στη δεκαετία του 1980, το Khibiny έγινε προτεραιότητα της κοινής συνεργασίας μεταξύ της KNIRTI και της αεροπορικής εταιρείας Sukhoi. Μόλις το Sukhoi συμπεριληφθεί στο έργο, αλλάζει όχι μόνο τη σχεδίαση αλλά και τη στάση του τρόπου χρήσης του συγκεκριμένου συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου.

Επί του παρόντος, το Khibiny έχει ήδη υποστεί αρκετές βελτιώσεις και θεωρείται ένα εξαιρετικό σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. Αρχικά, η Ρωσία σκόπευε να ενσωματώσει το Khibiny στο Su-34. Αυτό ανακοινώθηκε επίσημα όταν η Μόσχα αποφάσισε το 2014 ότι όλα τα Su-34 θα ενσωματώσουν αυτό το σύστημα. Ενσωματώθηκε με την ονομασία L-175V Khibiny. Αργότερα, η Μόσχα αποφάσισε ότι το Su-30 θα πρέπει επίσης να αποκτήσουν αυτό το σύστημα.

Σύμφωνα με πηγές, όλα τα Su-34 που αναπτύχθηκαν στον πόλεμο με την Ουκρανία έλαβαν το L-175V Khibiny. Το Su-30SM είναι το αεροσκάφος που συμμετέχει σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, το οποίο έχει επίσης ενσωματώσει το Συγκεκριμένο σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου. Τμήματα αυτού του συστήματος λέγεται τώρα ότι ανακαλύφθηκαν μετά την κατάρριψη ενός Su-30SM από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κοντά στο Izyum. Στη συνέχεια ανακαλύφθηκε μια κάψουλα σιγαστήρα RTU 518-PSM, η οποία αποτελεί μέρος ολόκληρου του κιτ.

Τι μπορεί να κάνει το Khibiny;

Το σύστημα έχει σχεδιαστεί για την εύρεση ραδιοφωνικής συχνότητας και τον ήχο της ακτινοβολίας της πηγής σήματος, γεγονός που του επιτρέπει να παραμορφώνει τις παραμέτρους του ανακλώμενου σήματος.

Όλα αυτά βοηθούν το σύστημα να καθυστερήσει τον εντοπισμό του αεροσκάφους του μεταφορέα, καθώς και να καλύψει την άτρακτο του με ψευδείς αντανακλάσεις. Λέγεται ότι όταν ενεργοποιείται το Khibiny, τα αντίπαλα αεροσκάφη στην περιοχή του δυσκολεύονται να βρουν το βεληνεκές, ειδικά σε θέσεις ταχύτητας και γωνίας.

Μέχρι στιγμής, η συγκεκριμένη είδηση δεν έχει επιβεβαιωθεί από κάποια άλλη δυτική πηγή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

Ακολουθήστε μας στο Youtube!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Συνταρακτική αποκάλυψη: Ουκρανός αρχιστράτηγος συζητά ειρήνευση με τον Ρώσο ομόλογό του – Απομονωμένος ο...

Πληθαίνουν τα δημοσιεύματα που εμφανίζουν τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι απομονωμένο και άχρηστο εν πολλοίς στην Δύση. Προϊούσης της ρωσο-ουκρανικής σύγκρουσης οι σύμμαχοι παρουσίασαν κόπωση αναφορικά...

Anadolu: «Πετάει» η τιμή του ελαιόλαδου στην Ελλάδα – Από βασικό αγαθό, πολυτέλεια

Θέμα για τις τρομακτικές αυξήσεις (και) στο ελαιόλαδο στην ελληνική αγορά έκανε το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, το οποίο χαρακτηρίζει «πολυτέλεια», πλέον, ένα βασικό...

Αποκάλυψη ντροπής από την Washington Post: Η οικονομική βοήθεια στο Κίεβο, εισπράττεται από την...

Με πρόσφατο της άρθρο η Washington Post αποκαλύπτει την πραγματική κατεύθυνση των δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει εγκρίνει το Κογκρέσο από την αρχή του πολέμου...

Άναψαν τα 50.000 λαμπιόνια στο χριστουγεννιάτικο δέντρο του Rockefeller Center

Η Νέα Υόρκη μπήκε σε εορταστικό κλίμα, καθώς στην καρδιά της πόλης που δεν κοιμάται ποτέ φωταγωγήθηκε το πιο εμβληματικό χριστουγεννιάτικο δέντρο.Για 91 χρόνια...

Έκλεισε το deal της Κύπρου με τη αμερικανική Chevron για το κοίτασμα «Αφροδίτη»! –...

Συνομιλία… 57 δευτερολέπτων είχαν στο Ντουμπάι ο Κύπριος και ο Τούρκος Πρόεδρος!

Γάζα: Προς οριστικό ναυάγιο οι συνομιλίες για νέα κατάπαυση του πυρός – 137 άνθρωποι...

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται στην Ντόχα του Κατάρ, αλλά «λευκός καπνός» δεν βγαίνει

Νέες κυρώσεις από τις ΗΠΑ για τα φορτία ρωσικού πετρελαίου

Σχεδόν μια φορά τον μήνα οι ΗΠΑ επιβάλλουν και νέες κυρώσεις σε εταιρίες ρωσικών συμφερόντων ή σε Ρώσους επιχειρηματίες, επιδιώκοντας να γονατίσει οικονομικά τη...

Σκάνδαλο στις ΗΠΑ: Επιφανής Ρεπουμπλικάνος κατηγορείται για βιασμό που διέπραξε μαζί με την σύζυγό...

Ένα πολιτικό σκάνδαλο έχει ξεσπάσει στις Ηνωμένες Πολιτείες, στο επίκεντρο του οποίου βρίσκεται ένα προβεβλημένο μέλος των Ρεπουμπλικάνων. Ο Κρίστιαν Ζίγκλερ καταγγέλλεται πως επισκέφθηκε...

Αδιανόητο λάθος στο Ισραήλ: Πυροβόλησαν και σκότωσαν τον ήρωα πολίτη που επιτέθηκε στους τρομοκράτες

Σε τραγικό και αδιανόητο λάθος υπέπεσαν οι αρχές στο Ισραήλ, με στρατιώτη να πυροβολεί και να σκοτώνει τον Ισραηλινό πολίτη που όρμησε με θάρρος...

Οι Ελληνορθόδοξοι του Ιράκ αντιστέκονται και συγκλονίζουν

Η συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του Ιράκ είναι μουσουλμάνοι, με τους χριστιανούς να αποτελούν ένα μικρό ποσοστό.Μετά την εισβολή των ΗΠΑ το 2003, ο...

Προκλητικός ο Σούνακ: Είμαστε οι νόμιμοι κάτοχοι των Γλυπτών – Δεν γίνεται να επιστραφούν...

Συνέχεια στο ελληνοβρετανικό ζήτημα που έχει ανακύψει τα τελευταία 24ωρα με φόντο τα Γλυπτά του Παρθενώνα δίνει ο Ρίσι Σούνακ. Ο πρωθυπουργός του Ηωνμένου...

Το Ισραήλ δεν έχει φραγμούς: Ξεπέρασαν τους 100 οι νεκροί από πλήγματα σε «περισσότερους...

Το Ισραήλ είχε προειδοποιήσει πως θα επιστρέψει δριμύτερο στις πολεμικές επιχειρήσεις του στο έδαφος της Λωρίδας της Γάζας, με το που εξέπνεε η εκεχειρία...

Ο Ταγίπ Ερντογάν τολμά και μιλά για εγκλήματα πολέμου!

Όπου βρεθεί κι όπου σταθεί, ο Ταγίπ Ερντογάν δεν χάνει την ευκαιρία να καταφερθεί εναντίον του Ισραήλ, εκμεταλλευόμενος τη γενικότερη δυσαρέσκεια που υπάρχει διεθνώς...

Ελικόπτερο κατέπεσε πάνω σε διερχόμενο αυτοκίνητο στην Μαδρίτη

Δεν πίστευαν στα μάτια τους οι οδηγοί σε περιφερειακή οδό της Μαδρίτης, όταν το πρωί της Παρασκευής είδαν ένα ελικόπτερο να πέφτει από τον...

Τεξανός Εισαγγελέας μηνύει τη Pfizer για τα εμβόλια: «Εξαπάτησαν το κοινό»

Μήνυση κατά της φαρμακοβιομηχανίας Pfizer για τα εμβόλια κατά του Covid κατέθεσε ο Γενικός Εισαγγελέας του Τέξας Κεν Παξτον, κατηγορώντας την εταιρεία για παραβίαση...

ΣΧΟΛΙΑ

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Έξαλλη με ταμία καταστήματος η Φαίη Σκορδά: «Μου γύρισε το μάτι, δεν καταλαβαίνετε τι της έκανα»

Η ερώτηση μιας εργαζόμενης σε κοσμηματοπωλείο στην Φαίη Σκορδά, στάθηκε αρκετά για να βγάλει έξω από τα ρούχα της την γνωστή παρουσιάστρια, όπως η...

Δέσποινα Παπαδοπούλου: Μια χούφτα άνθρωποι στην κηδεία της συζύγου του δικτάτορα

Οπως έζησε τα τελευταία χρόνια της ζωής της, ξεχασμένη απ' όλους σ' ένα διαμέρισμα 80 τετραγωνικών μέτρων στη Νέα Ερυθραία, συντροφιά με τις φωτογραφίες...

Ζαχάροβα: Αυτός είναι ο διοικητής του τάγματος Αζόφ που έδωσε εντολή για τον βομβαρδισμό ελληνικού χωριού

Ανακοίνωση για την ταυτοποίηση του διοικητή του Τάγματος Αζόφ ο οποίος σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ήταν το πρόσωπο που έδωσε εντολή για τον βομβαρδισμό...

Στα μαχαίρια γνωστό ζευγάρι επιχειρηματιών για την περιουσία έπειτα από 10 χρόνια γάμου

Επεισοδιακός -και καθόλου «βελούδινος»- είναι ο χωρισμός γνωστού ζευγαριού επιχειρηματιών που, έπειτα από 10 χρόνια κοινής πορείας και την απόκτηση παιδιών, βρίσκεται στα «μαχαίρια»...

Σκληρή ταξιδιωτική οδηγία των Βρετανών για την Ελλάδα!

Είναι η δεύτερη μέσα σε δύο εβδομάδες - Να είναι τυχαίο το χρονικό σημείο άραγε;

Μια κούκλα με απλό και σικ νυφικό η Δήμητρα Ματσούκα – Φωτογραφίες από τον γάμο με τον Κόκκαλη

Με μόλις 60 καλεσμένους, η Δήμητρα Ματσούκα και ο Πέτρος Κόκκαλης ενώθηκαν σήμερα με τα δεσμά του γάμου στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου...

Οργή των φωτορεπόρτερ για τον Γεραπετρίτη: «Απαράδεκτη συμπεριφορά»

Την οργή και την έντονη αντίδρασή τους εκφράζουν οι φωτορεπόρτερ μέσω επιστολής διαμαρτυρίας στον Κυριάκο Μητσοτάκη καταγγέλοντας απαξιωτική συμπεριφορά από τον Γιώργο Γεραπετρίτη.Όπως τονίζουν...

Κατερίνα Καινούργιου: «Φοβήθηκα, έκανα τσίσα πάνω μου και με βάλανε στο καλοριφέρ να στεγνώσω»

Σήμερα το πρωί, η Κατερίνα Καινούργιου, έκανε μια εξομολόγηση μέσα από την εκπομπή της σχετικά με ένα περιστατικό που της συνέβη στο σχολείο αλλά...

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ο άνθρωπος που διέδωσε το πολιτικό σύμπαν της Ελλάδας στον κόσμο

Δεν έχει υπάρξει άλλο προηγούμενο, ο ίδιος άνθρωπος να έχει «φωτογραφηθεί» ως αρχηγός της 17 Νοέμβρη και παράλληλα να έχει συζητηθεί για Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Μοναδική εξαίρεση είναι ο...

Βουλγαρία: Xρυσωρυχείο απειλεί τον Έβρο

Μια αποκάλυψη που θα συζητηθεί κάνει η πρωτοβουλία «Rodopi Guardians» από τη Βουλγαρία, με επιστολή της στην οποία αναφέρει τη δημιουργία μεγάλου χρυσωρυχείου στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χωρίς την έγκριση...

Ο οίκος Fitch αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο στην επενδυτική βαθμίδα

Ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Fitch στην τελευταία αξιολόγησή του, έδωσε τελικά στην Ελλάδα την επενδυτική βαθμίδα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεό της στη βαθμίδα BBB- με σταθερές προοπτικές από ΒΒ+.Σύμφωνα με...

Τα ζώδια σήμερα Σάββατο 2 Δεκεμβρίου

ΚΡΙΟΣ: Οι αντιπαραθέσεις με τα άτομα του οικογενειακού σας περιβάλλοντος δεν θα λείψουν, αλλά μην το παίρνετε κατάκαρδα. Αντί να εκνευρίζεστε, φιλοσοφήστε τα γεγονότα που έχουν προκύψει.ΤΑΥΡΟΣ: Μην εμπλέκεστε...

Σας ενδιαφέρει: Πότε θα χορηγηθούν οι έκτακτες παροχές

Όλες οι λεπτομέρειες για την καταβολή των επιδομάτων που αναμένεται να δοθούν πριν από το νέο έτος

Cine Δέσποινα

Διαβάστε στην «Espresso»: Τι αποκαλύπτει βιβλίο για τις «στενές σχέσεις» ηθοποιών και τραγουδιστών με την Παπαδοπούλου - Επιστολές... αγάπης και φωτογραφίες των σταρ της εποχής με την «κυρα-Γιώργαινα».