Εσπευσμένα κλήθηκαν στις Βρυξέλλες οι ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου

Θα έχουν ξεχωριστές συναντήσεις με τον Ζοζέπ Μπορέλ

Must Read

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε επειγόντως στις Βρυξέλλες τους ηγέτες της Σερβίας και του Κοσόβου, όπως ανακοίνωσε με ανάρτησή του στο Twitter.

Κάνει έκκληση για αποκλιμάκωση της κατάστασης και ζητά νέες εκλογές στο βόρειο Κόσοβο, όπου οι Αλβανόφωνοι επιδίδονται σε μπαράζ επιθέσεων κατά των Σέρβων της περιοχής.

«Κάλεσα τους ηγέτες της Σερβίας Aλεξάντερ Βούτσιτς και του Κοσόβου Άλμπιν Κούρτι στις Βρυξέλλες για επείγουσες συναντήσεις για την εξεύρεση διεξόδου από την τρέχουσα κρίση», σημειώνει ο Μπορέλ και προσθέτει:

«Χρειαζόμαστε άμεση αποκλιμάκωση και νέες εκλογές στο βορρά με τη συμμετοχή των Σέρβων του Κοσόβου. Αυτό είναι υψίστης σημασίας για την περιοχή και την ΕΕ».

Ξεχωριστές συναντήσεις

Ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε σήμερα ότι θα ανταποκριθεί στην πρόσκληση του ύπατου Εκπροσώπου Εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και θα μεταβεί στις Βρυξέλλες.

Σε συνέντευξη του στην σερβική δημόσια τηλεόραση, ανέφερε ωστόσο ότι δεν πρόκειται να συναντηθεί με τον ‘Αλμπιν Κούρτι.

«Θα μεταβώ στις Βρυξέλλες μόνο και μόνο για να μην κατηγορηθώ ότι υπονομεύω την διαδικασία. Θα ακούσω τον Μπορέλ αλλά δεν έχω καμία πρόθεση να συναντηθώ με τον Κούρτι» δήλωσε ο Βούτσιτς.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ κάλεσε τον Πρόεδρο της Σερβίας και τον Πρωθυπουργό του Κοσόβου να μεταβούν σήμερα στις Βρυξέλλες, σε μία προσπάθεια να αποκλιμακωθεί η ένταση στις σχέσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας που προκλήθηκε μετά την σύλληψη τριών Κοσοβάρων αστυνομικών από την σερβική αστυνομία.

Ο Κούρτι ανακοίνωσε χθες ότι θα μεταβεί στις Βρυξέλες και θα παρουσιάσει στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι αστυνομικοί συνελήφθησαν εντός του εδάφους του Κοσόβου και δεν πέρασαν ποτέ την συνοριογραμμή.

Η σύλληψη των τριών Κοσοβάρων αστυνομικών στις 14 Ιουνίου προκάλεσε νέα κρίση στο ζήτημα του Κοσόβου. Η Πρίστινα αντιδρώντας επέβαλε εμπάργκο στην εισαγωγή προϊόντων από την Σερβία και απαγόρευσε την είσοδο στο Κόσοβο φορτηγών που φέρουν σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας.

Ακολούθησε ο αποκλεισμός όλων των συνοριακών διαβάσεων από τους ιδιοκτήτες φορτηγών με σερβικές πινακίδες κυκλοφορίας. Χθες η κυβέρνηση του Κοσόβου αναγκάστηκε να ανακαλέσει, μερικώς, την προηγούμενη απόφαση επιτρέποντας και την είσοδο σερβικών φορτηγών που μεταφέρουν εμπορεύματα τα οποία δεν παράγονται στην Σερβία.

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This