Ο Πούτιν «κήρυξε τον πόλεμο» σε Πριγκόζιν και Wagner: Οι εγκληματίες θα οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη

Ο πρόεδρος της Ρωσίας εκτόξευσε «πυρά» και προς τη Δύση, υποστηρίζοντας πως οι δυτικοί ήθελαν Ρώσους στρατιώτες να σκοτωθούν μεταξύ τους

Must Read

Διάγγελμα προς τον ρωσικό λαό απηύθυνε πριν από λίγη ώρα ο Βλαντίμιρ Πούτιν, με αφορμή την ένοπλη εξέγερση των μισθοφόρων της Wagner, κατόπιν εντολής του ηγέτη της ομάδας Γεβγκένι Πριγκόζιν, η οποία έληξε αναίμακτα αργά το βράδυ του Σαββάτου.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας επέκρινε τον Πριγκόζιν για την «εγκληματική του δραστηριότητα που στοχεύει στην αποδυνάμωση της χώρας» και πρόσθεσε ότι η ρωσική κοινωνία έχει «εδραιωθεί» και «το πατριωτικό αίσθημα όλων είναι αυτό που έσωσε τη χώρα μας», σπεύδοντας να ευχαριστήσει τον ρωσικό λαό για την «υποστήριξη, τον πατριωτισμό και την αλληλεγγύη». «Όσοι οργάνωσαν την εξέγερση είναι προδότες. Δεν μπορούν παρά να καταλάβουν ότι θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη. Πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα που στοχεύει στην αποδυνάμωση της χώρας», δήλωσε σχετικά ο Πούτιν, προσθέτοντας πως «κάθε είδους εκβιασμός είναι καταδικασμένος σε αποτυχία» και ότι «οποιοσδήποτε απόπειρα οργάνωσης εσωτερικής ανταρσίας θα καταλήξουν σε ήττα».


Στη συνέχεια υποστήριξε ότι η Ουκρανία και η Δύση ήλπιζαν ότι η εξέγερση θα οδηγούσε σε εμφύλιο πόλεμο στη Ρωσία, τονίζοντας πως «η Δύση ήθελε Ρώσους στρατιώτες να σκοτωθούν μεταξύ τους. Ήθελε να πεθάνουν στρατιώτες και πολίτες, ούτως ώστε στο τέλος να χάσει η Ρωσία και η κοινωνία μας να χωριστεί».

Τόνισε δε ότι τα περισσότερα μέλη της Wagner είναι Ρώσοι πατριώτες, προσθέτοντας ότι θα τηρήσει την υπόσχεσή του προς τα μέλη της ομάδας, επισημαίνοντας ότι οι μαχητές της ομάδας είχαν την επιλογή να υπογράψουν συμβόλαιο με το Υπουργείο Άμυνας και να ενταχθούν στον ρωσικό στρατό ή να μεταβούν στη Λευκορωσία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα διαλύσει ή θα αλλάξει τη μορφή της οργάνωσης. «Η πλειοψηφία των διοικητών και των μαχητών της Wagner είναι πατριώτες. Χρησιμοποιήθηκαν κρυφά εναντίον των αδερφών τους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, ευχαρίστησε τον πρόεδρο της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο για την ειρηνευτική πρωτοβουλία που πήρε και αναφέρθηκε στους διοικητές του στρατού που απέφυγαν την αιματοχυσία. «Η ανταρσία θα είχε κατασταλεί ούτως ή άλλως και οι διοργανωτές συνειδητοποίησαν ότι οι ενέργειές τους ήταν εγκληματικές», πρόσθεσε με νόημα ο Πούτιν.

Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έρχονται στον απόηχο όσων ανέφερε σε σημερινό ηχητικό μήνυμά του ο ηγέτης της Wagner, σύμφωνα με τον οποίο o ίδιος ουδόλως σκόπευε να τον ανατρέψει.

Νωρίτερα σήμερα, εξάλλου, ο πρόεδρος της Ρωσίας ανάρτησε βίντεο, κατά το οποίο εμφανίζεται σε φόρουμ για τη βιομηχανία και τη νεολαία. Το βίντεο, το οποίο αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Κρεμλίνου, δείχνει τον Ρώσο πρόεδρο να κάθεται σε ένα γραφείο, χωρίς, ωστόσο, να μπορεί να προσδιοριστεί απόλυτα το πού και πότε γυρίστηκε. Στην προσφώνησή του, όπου, σύμφωνα με το Reuters, συγχαίρει τους συμμετέχοντες στο φόρουμ, δεν αναφέρει την ένοπλη ανταρσία, αλλά κάνει λόγο γενικά για τις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η βιομηχανία λόγω των δυτικών κυρώσεων.

Ο Πούτιν είχε απευθύνει διάγγελμα στον ρωσικό λαό και νωρίς προχθές Σάββατο, καταδικάζοντας την ανταρσία των μισθοφόρων της Wagner ως «πισώπλατη μαχαιριά» και δεσμευόμενος να τη συντρίψει. Στο διάστημα που ακολούθησε δεν είχε κάνει κάποιο σχόλιο δημόσια για τη συμφωνία που επακολούθησε και ανακοινώθηκε το βράδυ του Σαββάτου, η οποία φάνηκε να εκτονώνει την κρίση και να αποτρέπει μια πιθανή αιματοχυσία, επιτρέποντας στους μαχητές της Wagner να επιστρέψουν στους στρατώνες τους και στον ηγέτη τους, Γεβγκένι Πριγκόζιν, να αναζητήσει πολιτικό άσυλο στη Λευκορωσία.

  • Δείτε το σχετικό ρεπορτάζ:

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This