Πριγκόζιν: «Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε τον Πούτιν» – Το πρώτο μήνυμα του ηγέτη της Wagner μετά τη λήξη της κρίσης στη Ρωσία

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι αυτή τη φορά αναφέρει πως οι μισθοφόροι του... έχυσαν ρωσικό αίμα!

Must Read

Τη δική του εκδοχή των γεγονότων της ένοπλης ανταρσίας της Wagner που σημειώθηκε τις προηγούμενες ημέρες στη Ρωσία έδωσε σήμερα ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, με ένα νέο ηχητικό του μήνυμα μέσω της πλατφόρμας Telegram.

Στο μήνυμα διάρκειας 11 λεπτών, ο επικεφαλής της μισθοφορικής ομάδας ακούγεται να λέει, μεταξύ άλλων, ότι λυπάται που χύθηκε ρωσικό αίμα και ότι δεν ήθελαν να ανατρέψουν τον Βλαντιμίρ Πούτιν, υποστηρίζοντας πως ο λόγος που ξέσπασε η εξέγερση των μισθοφόρων του, ήταν για να διορθώσουν την αδικία εις βάρος τους, επειδή το Κρεμλίνο ήθελε να τους κλείσει από την 1η Ιουλίου φέτος.

«Δεν θέλαμε να ανατρέψουμε τον Πούτιν. Λυπούμαστε που χύσαμε ρωσικό αίμα. Η πορεία προς την Μόσχα ήταν απέναντι σε όσους έκαναν φρικτά λάθη στην Ουκρανία. Κανένας δεν υπέγραψε συμβόλαιο με το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας. Είχαν αποφασίσει να μας κλείσουν από 1η Ιουλίου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γεβγκένι Πριγκόζιν.

Όπως δήλωσε, η θεαματική προέλαση των μαχητών της οργάνωσης προς τη Μόσχα, κατά την ένοπλη ανταρσία που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής, με την κατάληψη στο Ροστόφ του κέντρου διοίκησης της ρωσικής επιχείρησης στην Ουκρανία, και ολοκληρώθηκε περίπου 24 ώρες αργότερα, κατόπιν διαμεσολάβησης του ηγέτη της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, αποκάλυψε «σοβαρά προβλήματα ασφάλειας» στη Ρωσία, προσθέτοντας ότι οι άνδρες του διένυσαν 780 χλμ., αντιμετωπίζοντας μικρή αντίσταση. «Η πορεία αποκάλυψε σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια στη χώρα», τόνισε , επίσης, ο ηγέτης του Wagner στο ηχητικό του μήνυμα.

Στο ίδιο μήνυμα υποστήριξε ότι οι κινήσεις των μισθοφόρων της Wagner ήταν ένα «μάθημα» για το πως θα έπρεπε η Ρωσία να πραγματοποιήσει την εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, ενώ ανέφερε πως οι άνδρες του είχαν την υποστήριξη των κατοίκων των τοποθεσιών των οποίων διέσχισαν, κατά την πορεία τους προς τη Μόσχα. «Πολίτες ερχόντουσαν να μας συναντήσουν, κρατώντας ρωσικές σημαίες και σύμβολα της Wagner, χάρηκαν όταν φτάσαμε και περάσαμε δίπλα τους», πρόσθεσε ο Πριγκόζιν, η τοποθεσία του οποίου παραμένει άγνωστη, παρά το γεγονός ότι, μετά το τέλος της εξέγερσης, είχε ανακοινωθεί πως θα εγκατέλειπε τη Ρωσία για να εγκατασταθεί στη Λευκορωσία.

Η τύχη της παραστρατιωτικής οργάνωσης

Όσον αφορά στη Wagner, η παραστρατιωτική οργάνωση ανακοίνωσε σήμερα ότι το αρχηγείο της στην Αγία Πετρούπολη θα συνεχίσει να λειτουργεί «κανονικά». «Παρά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα, το κέντρο συνεχίζει να λειτουργεί “κανονικά”, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφεραν εκπρόσωποι της οργάνωσης σε ανακοίνωσή τους. Νωρίτερα σήμερα, πάντως, πηγές εντός της Wagner ανέφεραν ότι η ομάδα συνεχίζει να στρατολογεί μισθοφόρους σε διάφορες περιοχές.

Από την πλευρά του, το Κρεμλίνο διαβεβαιώνει ότι κανένας από τους μαχητές της Wagner που ακολούθησαν τον Πριγκόζιν στην ανταρσία του δεν θα αντιμετωπίσει ποινικές κατηγορίες, αλλά κανείς δεν γνωρίζει τι πραγματικά θα συμβεί στην ίδια την οργάνωση. Παράλληλα, ο πρόεδρος της επιτροπής Νομοθεσίας και Κρατικής οικοδόμησης της κρατικής Δούμας (κάτω βουλής), Πάβελ Κρασενίνικοφ, ανακοίνωσε σήμερα ότι οι καταδικασθέντες από τα ρωσικά δικαστήρια δεν θα μπορούν πλέον να στρατολογούνται από «ιδιωτικές στρατιωτικές οργανώσεις όπως η Wagner».

Η Wagner είχε στρατολογήσει πολλούς μαχητές από ρωσικές φυλακές, με την έγκριση της κυβέρνησης, για να τους στείλει στο μέτωπο στην Ουκρανία, αλλά, για αρκετούς μήνες, το Κρεμλίνο είχε θεωρητικά απαγορεύσει μια τέτοια πρακτική. Μέχρι πρόσφατα, οι οργανώσεις αυτές «μπορούσαν να στρατολογούν καταδικασμένους εγκληματίες και να υπογράφουν συμβόλαια μαζί τους. Τώρα έχει υιοθετηθεί μια διαφορετική διαδικασία, βάσει της οποίας οι συμβάσεις συνάπτονται μόνο με το Υπουργείο Άμυνας», διευκρίνισε ο Κρασενίνικοφ στους δημοσιογράφους, σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου Interfax.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This