Σκληρό μπρα ντε φερ στη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό – Μπλόκο από Ουγγαρία και Πολωνία

Αδιέξοδο στο θέμα του μεταναστευτικού που συζητείται για δεύτερη μέρα στις Βρυξέλλες

Must Read

Επιμένουν για δεύτερη μέρα στο «μπλόκο» για το τελικό κείμενο συμπερασμάτων που αφορά το φλέγον θέμα του μεταναστευτικού, η Ουγγαρία και η Πολωνία, κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Από πλευράς τους οι δύο χώρες ζητούν να γίνεται σε εθελοντική βάση η υποδοχή των αιτούντων άσυλο στα σύνορα της ΕΕ, σε αντίθεση με το τελικό κείμενο που προβλέπει έλεγχο των εξωτερικών συνόρων από κράτη μέλη όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα, η Ισπανία και η Πορτογαλία και υποχρεωτική καταβολή 20.000 ευρώ ανά μετανάστη που δεν γίνεται αποδεκτός από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ.



O Πρωθυπουργός της Πολωνίας Ματέους Μοραβιέτσκι εξήγησε τους λόγους για τους οποίους διαφωνεί: «Χθες αυτό που ζήτησα είναι να αναφέρεται ρητά στο κείμενο συμπερασμάτων ότι αυτή η διαδικασία θα είναι εθελοντική και όχι υποχρεωτική. Και τι άκουσα από την άλλη πλευρά; Ότι αυτό δεν μπορεί να αναφέρεται. Αν αυτό δεν γίνεται τότε αυτό σημαίνει ότι ένα κομμάτι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θέλει να κάνει υποχρεωτική την διαδικασία αυτή»

Την άποψη ότι η στάση της Πολωνίας και της Ουγγαρίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το μεταναστευτικό έρχεται σε αντίθεση με τις Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εξέφρασε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ σήμερα το πρωί προσερχόμενος στη Σύνοδο.

«Προτιμώ να μην έχουμε καθόλου συμπεράσματα για τη μετανάστευση, από το να έχουμε άσχημα συμπεράσματα που παραβιάζουν τις Συνθήκες. Δεν είναι αποδεκτό!», δήλωσε ο Ξαβιέ Μπετέλ, σχετικά με τις απαιτήσεις της Πολωνίας και της Ουγγαρίας κατά τη διάρκεια των συνομιλιών στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Έχουμε ήδη μια απόφαση από τους υπουργούς Εσωτερικών και Δικαιοσύνης και τώρα ξαναγυρνάνε πίσω εδώ στο Συμβούλιο. Αυτό είναι πρόβλημα», ανέφερε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου. «Υπήρξε απόφαση με ενισχυμένη πλειοψηφία. Δεν γίνεται να γυρνάμε πίσω και να λέμε δεν συμφωνούμε, γιατί έτσι ο καθένας μας θα άνοιγε μια λίστα με παλιές αποφάσεις με τις οποίες δεν συμφωνεί», εξήγησε ο Μπετέλ.

Οι ηγέτες της Πολωνίας και της Ουγγαρίας δεν δέχονται την απόφαση που ελήφθη με ενισχυμένη πλειοψηφία στις 8 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, σχετικά με την εσωτερική διάσταση της μετανάστευσης και τον Υποχρεωτικό Μηχανισμό Αλληλεγγύης και για το λόγο αυτό εξακολουθούν μέχρι σήμερα να μπλοκάρουν τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής για το μεταναστευτικό, τα οποία αφορούν την εξωτερική πτυχή της μετανάστευσης.



O Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε ανέφερε χθες το βράδυ: «η συμφωνία για το μεταναστευτικό ισχύει. Το θέμα δεν ήταν σήμερα η συμφωνία για το μεταναστευτικό, αλλά ότι δεν αρέσει στην Ουγγαρία και στην Πολωνία ο τρόπος με τον οποίο αποφασίστηκε το σύμφωνο. Είναι τόσο οργισμένοι με αυτό, ώστε λένε ότι… δεν θέλουμε κείμενο συμπερασμάτων τώρα».

12 δισεκατομμύρια ευρώ για το μεταναστευτικό;

Οι ηγέτες και η Κομισιόν επιχείρησαν κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου να καταλήξουν στο ύψος του ποσού που θα χρειαστεί να καταβληθεί ώστε να αποτραπεί από τη μία πλευρά η παράνομη εισροή μεταναστών στην Ένωση και από την άλλη να διευκολυνθεί η νόμιμη είσοδός τους και μετεγκατάστασή τους σε χώρες της ΕΕ.

Ποσό άνω των 10 δισ. ευρώ προβλέπεται για όμορες χώρες της ΕΕ, όπως η Τουρκία, η Αίγυπτος, η Λιβύη και η Τυνησία, ώστε να περιορίσουν τις αναχωρήσεις παράτυπων μεταναστών και να κρατήσουν στα εδάφη τους εκείνους που δεν διαθέτουν νόμιμα έγγραφα, καθώς και άλλα 2 δισ. για κράτη-μέλη στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, όπως η Ελλάδα, η Ιταλία, η Μάλτα και η Ισπανία.

Σημειώνεται ότι η Γερμανία πίεσε να προστεθεί παράγραφος για μια «ανανέωση των σχέσεων» με την Τουρκία, ώστε, με αντάλλαγμα τη βελτίωση των διμερών εμπορικών δεσμών, να δέχεται πίσω η Άγκυρα αιτούντες άσυλο.

Το πιθανότερο είναι ούτε στις συζητήσεις που διεξάγονται σήμερα το πρωί να κάνουν πίσω Ουγγαρία και Πολωνία, και ως εκ τούτου η Σύνοδος, σύμφωνα με ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, δεν αποκλείεται να ολοκληρωθεί χωρίς να υιοθετηθούν κοινά συμπεράσματα για το μεταναστευτικό, ή να γίνει μια δήλωση από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.



Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This