Χάος στη Γαλλία – Ο Μακρόν απαντά με γενική απαγόρευση και βγάζει τα τεθωρακισμένα στους δρόμους

Σκηνικό εμπόλεμης ζώνης στο Παρίσι με τον Μακρόν να ανακοινώνει ακραία μέτρα

Must Read

Εντολή για γενική απαγόρευση δίνει ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και «βγάζει» στους δρόμους τεθωρακισμένα οχήματα της αστυνομίας, την ώρα που η Γαλλία «φλέγεται» μετά τον θάνατο 17χρονου νέου σε προάστιο του Παρισιού, που δέχτηκε πυρά από αστυνομικό.

Η Γαλλίδα πρωθυπουργός Ελιζαμπέτ Μπορν ανακοίνωσε σήμερα την ανάπτυξη τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας: Θα αναπτυχθούν επίσης «πρόσθετες κινητές δυνάμεις», ανέφερε το γραφείο της πρωθυπουργού στο Γαλλικό Πρακτορείο, προσθέτοντας ότι «εκδηλώσεις μεγάλης κλίμακας (..) που ενδέχεται να ελλοχεύουν κινδύνους για τη δημόσια τάξη ανάλογα με τις καταστάσεις ανά περιοχή» θα ακυρωθούν.

Ο Μακρόν, ο οποίος μάλιστα εθεάθη να διασκεδάζει σε συναυλία του Έλτον Τζον, την ώρα που στο Παρίσι επικρατούσε χάος με τον κόσμο να σπάει και να καίει αυτοκίνητα και καταστήματα, ανακοίνωσε πρόσθετα μέτρα και κάνει λόγο για…«εργαλειοποίηση» του θανάτου του εφήβου.

Κατά τη διάρκεια διυπουργικής επιτροπής αντιμετώπισης κρίσεων που διεξήχθη στο υπουργείο Εσωτερικών, ο Μακρόν. Απηύθυνε έκκληση σε «όλους τους γονείς να επιδείξουν υπευθυνότητα» και ζήτησε από μέσα κοινωνικής δικτύωσης να «αφαιρούν» περιεχόμενο και να εντοπίσουν χρήστες που συνδέονται με τα βίαια επεισόδια.

«Υπάρχει μια απαράδεκτη εργαλειοποίηση του θανάτου ενός εφήβου, για την οποία όλοι θρηνούμε σε μια περίοδο που θα έπρεπε να είναι περίοδος περισυλλογής και σεβασμού», δήλωσε, καταδικάζοντας τους δράστες μιας τέτοιας εργαλειοποίησης καθώς και την «ωμή και αδικαιολόγητη βία που δεν έχει καμία νομιμότητα» δήλωσε και πρόσθεσε: «Έχει ληφθεί η απόφαση να ακυρωθούν αρκετές εορταστικές εκδηλώσεις και αρκετές συγκεντρώσεις σε διαμερίσματα που είναι τα πλέον ευαίσθητα».




«Είναι σαφές ότι το περιβάλλον που ζούμε, το βλέπουμε, είναι αποτέλεσμα οργανωμένων, βίαιων και εξοπλισμένων ενίοτε ομάδων, τις οποίες καταδικάζουμε, τις οποίες συλλαμβάνουμε και θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη, αλλά και πολλών νέων. Το ένα τρίτο των συλληφθέντων το τελευταίο βράδυ είναι νέοι, ορισμένες φορές πολύ νεαρής ηλικίας»
, είπε  ο Μακρόν και έκανε έκκληση σε «όλους τους γονείς να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να κρατήσουν τα παιδιά τους στο σπίτι.

Του φταίνε τα social media

Παράλληλα έριξε το «φταίξιμο» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, λέγοντας ότι μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, όπως το TikTok και το Snapchat, θα πρέπει να συνεργαστούν με τις γαλλικές αρχές για να κατευνάσουν τα βίαια επεισόδια.


Όπως ανέφερε, αναμένει «αίσθημα ευθύνης» από τις μεγάλες πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αναφέροντας ιδίως το Snapchat και το TikTok, μέσω αυτών οργανώνονται «βίαιες συγκεντρώσεις» και οι οποίες «προκαλούν επίσης μια μορφή μίμησης βίας, που οδηγεί νεότερους να χάνουν την επαφή με την πραγματικότητα». «Έχουμε μερικές φορές την αίσθηση ότι κάποιοι από αυτούς αναβιώνουν στο δρόμο τα βιντεοπαιχνίδια που τους έχουν δηλητηριάσει», τόνισε.

«Θα υποβάλλονται αιτήματα όπου είναι χρήσιμο και όποτε είναι χρήσιμο, να υπάρχει ταυτοποίηση όσων χρησιμοποιούν αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να απευθύνουν εκκλήσεις για ταραχές ή να εντείνουν τη βία», ανέφερε και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεργαστεί με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη διαγραφή «των πιο ευαίσθητων τύπων περιεχομένου».

Διακοπή των δρομολογίων λεωφορείων και τραμ σε όλη τη χώρα μετά τις 21:00

Παράλληλα, σύμφωνα με το ΑΠΕ, η γαλλική κυβέρνηση ζήτησε σήμερα από τους νομάρχες, τους περιφερειάρχες, δημόσιες συγκοινωνίες λεωφορεία και τραμ να σταματήσουν τα δρομολογία σε όλη τη Γαλλία από τις 21:00, τοπική ώρα (22:00 ώρα Ελλάδας), μετά από τρεις νύχτες ταραχών που προκλήθηκαν από τον θάνατο ενός εφήβου από αστυνομικό, ανέφερε το υπουργείο Εσωτερικών.

Ο υπουργός τους ζήτησε επίσης να εφαρμόζουν «συστηματικά τις εντολές που απαγορεύουν την πώληση και μεταφορά» πυροτεχνημάτων, κουτιών βενζίνης, και άλλων εύφλεκτων και χημικών προϊόντων.


Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This