«Δεν είμαι ο τελευταίος δικτάτορας στην Ευρώπη», δήλωσε με νόημα ο Λουκασένκο

«Δεν νομίζω ότι είμαι αναντικατάστατος αλλά τι θα συμβεί εάν ένα νέο πρόσωπο καταστρέψει τα πάντα;»

Must Read

Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο απέρριψε σήμερα τον χαρακτηρισμό ότι είναι «ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης», λέγοντας ότι δεν είναι δικτάτορας, αλλά αν ήταν, δεν θα ήταν φυσικά ο τελευταίος.

Ο ηλικίας 68 ετών Λουκασένκο, που κυβερνά την Λευκορωσία με σιδηρά πυγμή από το 1994 σε συνέντευξη του στο πρακτορείο Reuters to 2012 διασκέδαζε την κακή φήμη που είχε ως ο τελευταίος δικτάτορας της Ευρώπης.

Όταν ρωτήθηκε σήμερα από το Reuters, τι νομίζει για τον χαρακτηρισμό του και αν ανησυχεί για το τι θα συμβεί στην Λευκορωσία μετά το τέλος της δικής του διακυβέρνησης, ο Λουκασένκο είπε ότι ο δημοσιογράφος πρέπει να ζητήσει συγνώμη για μια τέτοια ερώτηση.

«Όσον αφορά τον τελευταίο δικτάτορα της Ευρώπης, θα πρέπει σήμερα να μου ζητήσετε συγγνώμη», δήλωσε ο Λουκασένκο κατά τη διάρκεια συνάντησης με δημοσιογράφους που είχε μαζί τους στο τεράστιο Παλάτι της Ανεξαρτησίας της Λευκορωσίας. «Δεν είμαι δικτάτορας και αν είμαι δικτάτορας, τότε δεν είμαι ο τελευταίος. Η εξουσία δεν δίνεται για να “κάθεσαι”», δήλωσε ο Λουκασένκο. «Δεν αποφασίζω εγώ αν είμαι στην εξουσία ή όχι… Ο λαός μου εμπιστεύτηκε αυτό το υψηλό αξίωμα».

Οι αντίπαλοι του Λουκασένκο, οι περισσότεροι από τους οποίους βρίσκονται τώρα στο εξωτερικό λένε ότι έκανε νοθεία στις εκλογές και πως έχει παραδώσει την κυριαρχία της Λευκορωσίας στο πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο ο Λουκασένκο αποκαλεί «μεγαλύτερο αδερφό».

Ο Λουκασένκο και οι υποστηρικτές του αρνούνται ότι έκαναν νοθεία στις εκλογές και λένε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων τον υποστήριξαν για να καθοδηγήσει την Λευκορωσία μέσα στην αναταραχή των ετών που ακολούθησαν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991.

Ο ίδιος είπε ότι υπάρχουν σήμερα λιγότεροι από 23.000 κρατούμενοι στην Λευκορωσία, πιο κάτω από τους 50.000 που υπήρχαν όταν ανέλαβε την εξουσία πριν από περίπου 29 χρόνια.

«Δεν είμαι πιθανόν ένας πολύ αυστηρός δικτάτορας», δήλωσε.

Ανησυχίες για το μέλλον

Ωστόσο ο Λουκασένκο είπε ότι η μοίρα της χώρας του «πράγματι τον προβληματίζει», λέγοντας ότι έχει σκεφθεί πως θα ζήσει το υπόλοιπο της ζωή του χωρίς να είναι στην εξουσία.

«Μερικές φορές θέτω στον εαυτό μου αυτό το ερώτημα, αλλά μετά με σταματάει ένα άλλο : τι θα γίνει στο μέλλον;». είπε. «Δεν νομίζω ότι είμαι αναντικατάστατος αλλά τι θα συμβεί εάν ένα νέο πρόσωπο καταστρέψει τα πάντα;».

«Σκέφτομαι για το τι θα συμβεί στο μέλλον, τι θα συμβεί μετά από μένα;» είπε ο Λουκασένκο. «Τίθεται όντως ένα τέτοιο ερώτημα και το έχουν σκεφτεί πολλοί – όχι μόνο εσείς».

Φήμες για την υγεία του Λουκασένκο κυκλοφορούν εδώ και αρκετούς μήνες, αφού εμφανίστηκε να πηγαίνει με αυτοκίνητο για να διανύσει μια μικρή απόσταση σε μια εκδήλωση κατά τη διάρκεια των εορτασμών της 9ης Μαΐου για την Ημέρα της Νίκης στη Μόσχα και στη συνέχεια δεν παρέστη στο γεύμα που παρέθεσε ο Πούτιν.

Καθώς αποχωρούσε από τη συνάντηση με τους δημοσιογράφους, που διήρκεσε περισσότερες από 3 1/2 ώρες, ο εύσωμος ηγέτης κούτσαινε ελαφρώς, λέγοντας ότι είχε υποστεί τραυματισμό στο ποδόσφαιρο και συμβούλεψε τους δημοσιογράφους να προσέχουν τον εαυτό τους.

«Ελάτε εδώ, ελάτε εδώ. Μη φοβόσαστε. Εγγυώμαι πλήρως για την ασφάλειά σας – κανείς δεν θα σας αρπάξει», είπε ο Λουκασένκο γελώντας.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This