Απαγορευμένα πυρομαχικά διασποράς σκοπεύει να στείλει στην Ουκρανία ο Μπάιντεν!

Μπροστά στη «νίκη» δεν λογαριάζουν τίποτα...

Must Read

Πακέτο πυρομαχικών διασποράς σχεδιάζουν να στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία, για να τη βοηθήσουν στην αντεπίθεσή της κατά της Ρωσίας, αναφέρουν διεθνή ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι η Ουκρανία ζητά περεταίρω ενίσχυση εδώ και μήνες.

Συγκεκριμένα, όπως δήλωσαν Αξιωματούχοι του Υπουργείου Άμυνας χθες Πέμπτη στους δημοσιογράφους, η κυβέρνηση Μπάιντεν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο αποστολής πυρομαχικών διασποράς με ποσοστό αποτυχίας μικρότερο από 2,35%. Τα πυρομαχικά διασποράς, τα οποία είναι απαγορευμένα σε περισσότερες από 100 χώρες, είναι μια κατηγορία όπλων που περιέχουν πολλαπλές εκρηκτικές βόμβες που ονομάζονται «υποπυρομαχικά». Θεωρούνται δε αμφιλεγόμενα, λόγω των υψηλών ποσοστών αστοχίας τους, καθώς βόμβες που δεν έχουν εκραγεί μπορεί να παραμένουν στο έδαφος για χρόνια και πιθανώς να εκραγούν αργότερα, εν καιρώ ειρήνης.

Οι ΗΠΑ έχουν ένα απόθεμα από αυτές τις βόμβες διασποράς, οι οποίες αναπτύχθηκαν για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η νομοθεσία της χώρας απαγορεύει τη μεταφορά πυρομαχικών διασποράς με ποσοστά αστοχίας βομβών υψηλότερα από 1%, που σημαίνει ότι πάνω από το 1% των βομβών στο όπλο δεν εκρήγνυνται.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ενδέχεται να παρακάμψει αυτόν τον κανόνα, καθώς το Πεντάγωνο υποστηρίζει πως η Ρωσία χρησιμοποιεί ήδη βόμβες διασποράς στην Ουκρανία, με ακόμη υψηλότερα ποσοστά αποτυχίας. Ερευνα των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι η Ουκρανία πιθανότατα τα έχει χρησιμοποιήσει επίσης, αν και η χώρα το έχει αρνηθεί.

Αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων το νέο πακέτο βοήθειας

Σύμφωνα με αναφορές των αμερικανικών ΜΜΕ, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να στείλουν βλήματα πυροβολικού στην Ουκρανία, το καθένα εκ των οποίων θα περιέχει 88 ξεχωριστές βόμβες. Αυτές θα εκτοξεύονται από όπλα πυροβολικού Howitzer, τα οποία έχουν ήδη αναπτυχθεί από τον ουκρανικό στρατό.

Το πακέτο βοήθειας περιλαμβάνει, επίσης, μαχητικά οχήματα Bradley και Stryker, πυραύλους αεράμυνας και εξοπλισμό κατά των ναρκών, δήλωσαν αξιωματούχοι στους δημοσιογράφους, με το CBS News να αναφέρει πως το νέο αυτό πακέτο όπλων της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων προέτρεψαν τη Ρωσία και την Ουκρανία να μην χρησιμοποιήσουν πυρομαχικά διασποράς και ζήτησαν από τις ΗΠΑ να μην τα προμηθεύσουν. Σε σημερινή δήλωσή του, το Γραφείο της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάλεσε για άλλη μια φορά τις χώρες να μην χρησιμοποιούν βόμβες διασποράς, υποστηρίζοντας ότι είναι επικίνδυνες.

«Τα πυρομαχικά διασποράς διασκορπίζουν μικρές βόμβες σε μια ευρεία περιοχή, πολλές από τις οποίες αποτυγχάνουν να εκραγούν αμέσως», δήλωσε σχετικά η εκπρόσωπος του γραφείου Marta Hurtado, τονίζοντας ότι «μπορούν να σκοτώσουν και να ακρωτηριάσουν χρόνια αργότερα. Γι’ αυτό η χρήση πρέπει να σταματήσει αμέσως»

Από την πλευρά της, ωστόσο, η αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας, Λόρα Κούπερ, είπε στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα ότι στρατιωτικοί αναλυτές είχαν διαπιστώσει ότι οι βόμβες διασποράς θα ήταν «χρήσιμες, ειδικά ενάντια στις σκαμμένες ρωσικές θέσεις».

  • Δείτε το ρεπορτάζ:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This