«Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα» – Αιχμές της Γιόχανσον κατά της Ελλάδας για το ναυάγιο της Πύλου

«Οι έρευνες πρέπει να φέρουν εμπιστοσύνη. Και σιγουριά ότι τα γεγονότα μπορούν να τεκμηριωθούν»

Must Read

Στην εναρκτήρια δήλωσή της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τη συζήτηση για την έρευνα και τη διάσωση στη Μεσόγειο, η επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Ίλβα Γιόχανσον ήταν για μία ακόμη φορά ιδιαίτερα αιχμηρή απέναντι στη χώρα μας και τα όσα διαδραματίστηκαν ανοιχτά της Πύλου, όπου έγινε το πολύνεκρο ναυάγιο του πλοίου «Adriana».

«Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα», τόνισε η Επίτροπος, ενώ σε άλλο σημείο της δήλωσής της σχολίασε για τις έρευνες που διεξάγει η Ελλάδα για τις συνθήκες του ναυαγίου και τυχόν ευθύνες του Λιμενικού, ότι «αυτές οι έρευνες πρέπει να φέρουν εμπιστοσύνη. Και σιγουριά ότι τα γεγονότα μπορούν να τεκμηριωθούν».

  • Είπε μεταξύ άλλων η Γιόχανσον:

«Πρέπει να τιμήσουμε τους νεκρούς. Να βοηθήσουμε τους επιζώντες. Να διαπιστώσουμε τα γεγονότα. Τι φαίνεται ότι συνέβη:

Οι λαθρέμποροι έφεραν τα θύματά τους στη μηχανότρατα που επρόκειτο να γίνει ο τάφος τους. Τα συσκεύασαν σαν σαρδέλες. Όπως τα βοοειδή. Σαν φορτίο. Πιθανώς 750 άτομα. Γυναίκες και παιδιά στο κάτω μέρος. Η βάρκα παρασύρθηκε. Κουνιόταν. Όλοι μπορούμε να φανταστούμε τον πανικό να εξαπλώνεται. Μέσα στη νύχτα το Adriana αναποδογύρισε ξαφνικά και βυθίστηκε. Τέσσερα χιλιόμετρα κάτω στην άβυσσο. Τραβώντας τους πάντες μαζί της. Καμία από τις γυναίκες και τα παιδιά δεν επέζησε.

Η Κομισιόν επικοινώνησε αμέσως με τον εκτελεστικό διευθυντή της Frontex Χανς Λέιτενς. Μίλησα επίσης με την ελληνική υπηρεσιακή κυβέρνηση και τον Αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής. Και με τους νεοδιορισθέντες Έλληνες υπουργούς την περασμένη εβδομάδα.

Άμεσα επενέβησαν και οι υπηρεσίες μας. Η Frontex εντόπισε αεροπορικώς το σκάφος στο σημείο. Ο Εκτελεστικός Διευθυντής της Frontex βρέθηκε στην Ελλάδα την επόμενη μέρα για υποστήριξη.

Η Frontex δημοσίευσε επίσης μια αναφορά σοβαρού περιστατικού. Η Υπηρεσία Ασύλου της ΕΕ βοήθησε επιζώντες στη Μαλακάσα. Μόλις πάνω από 100 άνθρωποι σώθηκαν από τη θάλασσα μετά την ανατροπή του Adriana.

Υπάρχουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα. Τώρα πρέπει να προσδιορίσουμε τι ακριβώς συνέβη. Κάθε βήμα αυτού του μοιραίου ταξιδιού. Και γιατί βυθίστηκε το Adriana.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ελλάδας ξεκίνησε έρευνα. Ο Εισαγγελέας ερευνά το λαθρεμπόριο. Το Ναυτικό Δικαστήριο, η απόκριση της ελληνικής ακτοφυλακής.

Αυτές οι έρευνες πρέπει να φέρουν εμπιστοσύνη. Και σιγουριά ότι τα γεγονότα μπορούν να τεκμηριωθούν. Συμπεριλαμβανομένης της διαδρομής του λαθρεμπορίου που ακολουθήθηκε.

Επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω ότι οι ακτοφυλακές πρέπει να εκτελούν τις ευθύνες τους με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε επίδειξη βίας είναι απαράδεκτη.

Ας θυμηθούμε τη θεμελιώδη αρχή μας. Το πρώτο μας καθήκον είναι να σώσουμε ζωές. Αυτό κάνουν σε καθημερινή βάση οι ακτοφυλακές στις χώρες πρώτης εισόδου».

  • Ολόκληρη η δήλωση της Επιτρόπου:
Commissioner_Johansson_s_Opening_Statement_-_European_Parliament_Plenary_Debate_on_Search_and_Rescue_in_the_Mediterranean

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This