Η Μόσχα προειδοποιεί: Τέλος οι εγγυήσεις για ασφάλεια της ναυσιπλοΐας στη Μαύρη Θάλασσα

Οι πρώτες διεθνείς αντιδράσεις, μετά το αρχικό σοκ της ακύρωσης της Συμφωνίας για τα Σιτηρά από τη Ρωσία

Must Read

Η -σοκαριστική, αν και αναμενόμενη- αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία εξαγωγής σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, σημαίνει, πρακτικά ότι «ανακαλούνται από τη ρωσική πλευρά οι εγγυήσεις για την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας, οι οποίες είχαν εκδοθεί».

Αυτό, μέσες άκρες, ανέφερε η Μόσχα σε επιστολή της προς τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΔΝΟ), τον ναυτιλιακό οργανισμό του ΟΗΕ, σύμφωνα με απόσπασμά της που περιήλθε σε γνώση του Reuters. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην επιστολή υπογραμμίζεται ότι «θα ληφθούν προληπτικές απαραίτητες ενέργειες και μέτρα αντίδρασης για την εξουδετέρωση απειλών που θέτει το καθεστώς του Κιέβου στην περιοχή, με δεδομένες τις συνεχιζόμενες ένοπλες προκλήσεις και τις απόπειρες επίθεσης σε ρωσικούς στρατιωτικούς και μη στρατιωτικούς στόχους».

Σύμφωνα δε με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, υψηλόβαθμος Ρώσος αξιωματούχος δήλωσε στον ΟΗΕ ότι η απόφαση της Ρωσίας περί μη παράτασης της συμφωνίας είναι οριστική και δεν προγραμματίζονται άλλες συνομιλίες.

ΗΠΑ: Η αναστολή της συμφωνίας θα «βλάψει εκατομμύρια»

«Καλούμε την κυβέρνηση της Ρωσίας να αναστείλει άμεσα την απόφασή της», ανέφερε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Adam Hodge, σε δήλωσή του, τονίζοντας πως η αναστολή από τη Ρωσία της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, η οποία επέτρεπε τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία, «θα επιδεινώσει την επισιτιστική ασφάλεια και θα βλάψει εκατομμύρια» ανθρώπους.

Η Ρωσία οφείλει να ανανεώσει την Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά (BSGI) και να δεσμευτεί για την πλήρη εφαρμογή της, δήλωσε από την πλευρά του εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών. «Εξωθώντας μονομερώς στην κατάρρευση της BSGI, η Ρωσία χρησιμοποιεί τα τρόφιμα ως όπλο και εμποδίζει τα σιτηρά να φτάσουν σε αυτούς που τα χρειάζονται περισσότερο», ανέφερε σχετικά ο εκπρόσωπος του βρετανικού ΥΠΕΞ σε ανακοίνωσή του.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο καταδικάζει την κραυγαλέα προσπάθεια της Ρωσίας να βλάψει τους πιο ευάλωτους ως μέρος του παράνομου πολέμου της. Η Ρωσία πρέπει να ανανεώσει την BSGI και να δεσμευτεί για την πλήρη εφαρμογή της», πρόσθεσε ο Βρετανός αξιωματούχος.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This