Νίγηρας: Ένας σημαντικός προμηθευτής ουρανίου υψηλής ποιότητας

«Δεν υπάρχει κίνδυνος προμήθειας μετά το πραξικόπημα», λέει η ΕΕ

Must Read

Η Κομισιόν δήλωσε την Τρίτη ότι η διακοπή των εξαγωγών ουρανίου από τον Νίγηρα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου, δεν ενέχει κίνδυνο εφοδιασμού.

Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (για το περιβάλλον, τη ναυτιλία και τις μεταφορές) Ανταλμπέρτ Γιανζ έκανε μια παρατήρηση σχετικά με την αναστολή των εξαγωγών ουρανίου στη Γαλλία από τον Νίγηρα, έναν από τους μεγαλύτερους προμηθευτές ουρανίου στον κόσμο, κατά τη διάρκεια τακτικής ενημέρωσης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν υπάρχει κίνδυνος προμήθειας ουρανίου για την ΕΕ. Τα θεσμικά όργανα του μπλοκ έχουν επαρκή αποθέματα ουρανίου για να μετριάσουν οποιονδήποτε βραχυπρόθεσμο κίνδυνο εφοδιασμού», δήλωσε, τονίζοντας ότι η ΕΕ διαθέτει επαρκή ποσότητα ουρανίου για να καλύψει τις ανάγκες της μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα στην παγκόσμια αγορά.

Ο Γιανζ είπε ότι ο Νίγηρας είναι ένας σημαντικός προμηθευτής φυσικού ουρανίου για την ΕΕ και εξήγησε ότι αυτό το ουράνιο πρέπει να εμπλουτιστεί πριν χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο.

Χημικός «θησαυρός»

Το ραδιενεργό μεταλλικό στοιχείο χρησιμοποιείται για πολλούς σκοπούς, συμπεριλαμβανομένης της θεραπείας του καρκίνου, της ναυτιλίας και της βιομηχανίας όπλων και της πυρηνικής ενέργειας.

Ο Νίγηρας, που έχει μεταλλεύματα ουρανίου με την υψηλότερη ποιότητα, παρήγαγε 2.020 τόνους ουρανίου πέρυσι, σύμφωνα με την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση (WNA).

Έτσι, η χώρα είναι ο έβδομος μεγαλύτερος προμηθευτής ουρανίου στον κόσμο, πολύ πίσω από το Καζακστάν που προμηθεύει το 43% του παγκόσμιου ουρανίου και παρήγαγε 21.227 τόνους το 2022.

Ο Νίγηρας, ο οποίος παράγει περίπου το 5% της παγκόσμιας παραγωγής, έχει εκτιμώμενο απόθεμα 311.110 τόνων.

πηγή: Anadolu

Η «εξάρτηση» της Γαλλίας

Κατά μέσο όρο, η Γαλλία χρειάζεται περίπου 7.800 τόνους ουρανίου ετησίως για να τροφοδοτήσει 56 αντιδραστήρες σε 18 πυρηνικούς σταθμούς. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το Παρίσι εισάγει ουράνιο από την πρώην αποικία του, τον Νίγηρα, τα τελευταία 50 χρόνια.

Η γαλλική εταιρεία πυρηνικής ενέργειας Orano –πρώην Areva– συνεκμεταλλεύεται το ορυχείο κοντά στην πόλη Arlit στην έρημο της Σαχάρας και ο Νίγηρας ήταν ο τρίτος προμηθευτής ουρανίου της Γαλλίας μετά το Καζακστάν και την Αυστραλία το 2005-2020, σύμφωνα με την Υπηρεσία Προμήθειας Euratom.

Ο Νίγηρας θεωρείται επίσης ο δεύτερος προμηθευτής ουρανίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.​​​​​

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This