Ζυμώσεις για τον αποκλεισμό του ακροδεξιού Vox στην Ισπανία

Must Read

 

Kαι τη βούληση και τη νομική δυνατότητα να αποκλείσει τη συμμετοχή του ακροδεξιού κόμματος Vox στις επιτροπές των δύο Σωμάτων του ισπανικού Κοινοβουλίου έχει το Σοσιαλιστικό Κόμμα της Ισπανίας, PSOE, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος της παράταξης, Αδριάνα Λάστρα, στους εκπροσώπους του δεξιού Λαϊκού Κόμματος (ΡΡ) και του κεντροδεξιού Ciudadanos, που από την πλευρά τους εξέφρασαν επιφυλάξεις.

Το ακροδεξιό κόμμα του Σαντιάγο Αμπασκάλ εξασφάλισε στις περασμένες εκλογές (της 28ης Απριλίου) 24 βουλευτές κι ευελπιστούσε ότι θα είχε τη δυνατότητα να συμπεριληφθεί, σύμφωνα με τις ποσοστώσεις, ως πέμπτη μεγαλύτερη δύναμη στο Κοινοβούλιο, στις γνωμοδοτικές και προπαρασκευαστικές επιτροπές του. Το PSOE, ωστόσο, αρνείται να διευκολύνει αυτήν την εξέλιξη, άποψη την οποία στηρίζει κι ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.

Η Βουλή βρίσκεται σε αδράνεια, μολονότι έχει συσταθεί ως Σώμα εδώ και πολλές εβδομάδες, μετά τις εκλογές του Απριλίου. Στο ενδιάμεσο τούτο διάστημα τα κόμματα έχουν αποδυθεί στην αναζήτηση συμμαχιών για την εναρκτήρια συνεδρίαση -της οποίας δεν έχει ακόμη ορισθεί η ημερομηνία- και στην επίλυση των εσωτερικών ζητημάτων τους.

Η πρώτη διακομματική συνεννόηση πραγματοποιήθηκε γύρω από τους χώρους του Κοινοβουλίου στα κόμματα, τα γραφεία και τους χώρους εργασίας και συνεδρίασής τους, στη χωροθέτηση των κομμάτων στα έδρανα και πλέον η συζήτηση έχει εισέλθει στο ακανθώδες ζήτημα της σύστασης και σύνθεσης των επιτροπών.

Από το ακροδεξιό Vox έχουν διαμηνύσει πως η ακροδεξιά παράταξη θα διεκδικήσει παρουσία, τόσο στη σύνθεση, όσο και στην προεδρία κάποιας επιτροπής του Κοινοβουλίου και θα το πράξει επικαλούμενη το αποτέλεσμα των εκλογών. Όπως τονίζει το κόμμα, τους έχουν έλθει μηνύματα από τις άλλες παρατάξεις για την επείγουσα ανάγκη να συσταθούν οι επιτροπές, διότι αφ’ ενός είναι αναγκαίο να υπάρξει κυβερνησιμότητα (καθώς οι επιτροπές συζητούν, τροποποιούν και παρασκευάζουν τα νομοθετήματα που προτείνει η κυβέρνηση), αλλά και γιατί οι βουλευτές που συμμετέχουν στα όργανα αυτά λαμβάνουν επιπλέον αποζημίωση 700 έως 1.500 ευρώ τον μήνα.

Ωστόσο, το PSOE ανακοίνωσε στις άλλες δύο παρατάξεις πως θα ασκήσει βέτο σε όλες τις προτάσεις για παρουσία του Vox στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, προκαλώντας την έκπληξή τους. Οι Ciudadanos του Άλβερτ Ριβέρα (που διάγουν μία περίοδο κρίσης μετά την απόφαση της ηγεσίας τους να ακολουθήσει μία αμιγώς δεξιά στροφή στην πολιτική της, με αποτέλεσμα να παραιτηθεί το σημαντικό της στέλεχος Τόνι Ρολδάν) τόνισαν πως θα αντιταχθούν στο βέτο των Σοσιαλιστών.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, El Pais, El Publico

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This