Θρήνος δίχως τέλος στη Χαβάη: Χιλιάδες οι αγνοούμενοι από τη φονική πυρκαγιά – Σοβαρές ευθύνες στην τοπική «ΔΕΗ» καταλογίζουν οι πολίτες

Οι κάτοικοι καταγγέλλουν πως δεν λειτούργησαν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης

Must Read

Η πλέον θανατηφόρα πυρκαγιά στις ΗΠΑ εδώ και τουλάχιστον έναν αιώνα έχει μετατρέψει σε κόλαση τον «επίγειο παράδεισο» της εξωτικής Χαβάης, με τα σωστικά συνεργεία να έχουν ανασύρει μέχρι στιγμής τους σορούς 96 ανθρώπων.

Κανείς, ωστόσο, δεν είναι σίγουρος για το κατά πόσο θα αυξηθεί ο συγκεκριμένος αριθμός, καθώς οι αγνοούμενοι υπερβαίνουν τους 1.000, την ώρα που, σύμφωνα με το BBC, μέχρι στιγμής έχει ελεγχθεί μόλις το 3% της ολοκληρωτικά κατεστραμμένης πόλης Λαχάινα. Τα σωστικά συνεργεία εξακολουθούν να αναζητούν, με τη βοήθεια και ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, ανθρώπους που παγιδεύτηκαν και κάηκαν ζωντανοί μέσα στα σπίτια τους, καθώς τα πύρινα μέτωπα σάρωναν τα πάντα στο πέρασμά τους την περασμένη εβδομάδα.

Σήμερα Δευτέρα, ο κυβερνήτης της Πολιτείας, Τζος Γκριν, είπε στο CBS ότι μπορεί να χρειαστούν έως και 10 ημέρες για να μάθουμε τον τελικό αριθμό των νεκρών και ότι «θα βρίσκουμε 10-20 θύματα την ημέρα». Με άλλα λόγια, ο αριθμός των θυμάτων μπορεί να φτάσει τους 200 ή ακόμη και τους 300. Λόγω των συνθηκών, εξάλλου, η αναγνώριση των σορών είναι πολύ δύσκολη, με μόνο δύο από τα συνολικά 96 θύματα να έχουν ταυτοποιηθεί μέσω DNA.

Η Λαχάινα, που αριθμούσε περί τους 12.000 κατοίκους, καταστράφηκε σχεδόν ολοκληρωτικά από την πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να είναι, πλέον, μια πόλη-φάντασμα, καθώς όσοι επέζησαν την έχουν εγκαταλείψει, ανάμεσά τους και περί τους 45.000 τουριστες. Εν τω μεταξύ, η φωτιά εξακολουθεί να καίει, αν και στο μεγαλύτερο μέρος τους τα μέτωπα είναι πλέον υπό έλεγχο. Την ίδια ώρα, άγνωστο παραμένει το τι προκάλεσε την αδιανόητα καταστροφική αυτή πυρκαγιά, αν και η επέλαση του τυφώνα Ντόρα που είχε πλήξει τη Χαβάη την περασμένη εβδομάδα, σίγουρα βοήθησε κατά πολύ στο να επεκταθεί.

Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, έχει κατατεθεί ομαδική αγωγή κατά της εταιρείας ηλεκτρισμού Hawaii Electric, από εκείνους που θεωρούν ότι τα πεσμένα καλώδια ενίσχυσαν τα πύρινα μέτωπα, υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι η εταιρεία δεν διέκοψε την παροχή, παρά τις προειδοποιήσεις για τις ακραίες καιρικές συνθήκες.

 

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This