BBC: Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα στα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα

Που έπληξαν φέτος τον πλανήτη

Must Read

Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν τον πλανήτη μας από άκρη σε άκρη. Καύσωνες, πυρκαγιές, κυκλώνες, τυφώνες και καταρρακτώδεις βροχές συνέθεσαν το – δραματικό – σκηνικό του φετινού καλοκαιριού. 

Στα έξι ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν το φέτος το καλοκαίρι τον πλανήτη βρίσκονται οι πρωτοφανείς πυρκαγιές στην Ελλάδα, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC.

Καύσωνας στη Βρετανία

Ρεκόρ θερμότητας σημειώθηκε στο 74% των περιοχών του Ηνωμένου Βασιλείου. Συγκεκριμένα, θερμοκρασίες ρεκόρ καταγράφηκαν σε 72 από τις 97 περιοχές του Ηνωμένου Βασιλείου όπου συλλέγονται δεδομένα θερμοκρασίας.

Η μέση θερμοκρασία, μετρώντας τις ημέρες και τις πιο δροσερές νύχτες, ήταν 15,8 βαθμούς Κελσίου. Αυτό επισκίασε το προηγούμενο ρεκόρ κατά 0,9 βαθμούς Κελσίου.

Οι πυρκαγιές στην Ελλάδα

Οι καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα απελευθέρωσαν ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Η υπερβολική ζέστη που «χτύπησε» τη Μεσόγειο τον περασμένο Ιούλιο είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθούν ξηρές συνθήκες για τις πυρκαγιές. Μεταξύ 1ης και 25ης Ιουλίου, οι τεράστιες πυρκαγιές στην Ελλάδα εξέπεμψαν ένα εκατομμύριο τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Αυτό είναι το μέγιστο για οποιαδήποτε πυρκαγιά του Ιουλίου στη χώρα που έχει καταγραφεί, και όσες εκπέμπει το Λονδίνο, μια από τις πολυπληθέστερες πόλεις του κόσμου, σε σχεδόν δύο εβδομάδες, σύμφωνα με στοιχεία του 2019.

Μέχρι το τέλος του μήνα, επιστήμονες της ομάδας World Weather Attribution – που εξετάζει τον ρόλο της κλιματικής αλλαγής σε συγκεκριμένα ακραία καιρικά φαινόμενα – είχαν αναλύσει τα δεδομένα και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι καύσωνες θα ήταν «πρακτικά αδύνατοι» χωρίς το κλίμα που προκαλείται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Τυφώνας Ντόκσουρι

Περίπου 15 δισ. δολάρια οικονομικές απώλειες προκάλεσε ο τυφώνας Ντόκσουρι. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο άνθρωποι απομακρύνθηκαν καθώς οι άνεμοι έφτασαν τα 240 χλμ την ώρα.  Στο Πεκίνο, η ποσότητα της βροχής που έπεσε έσπασε ένα ρεκόρ 140 ετών. Οι πλημμύρες προκάλεσαν ζημιές σε δρόμους και γέφυρες, βύθισαν αυτοκίνητα και κατέστρεψαν εργοτάξια.

Στις Φιλιππίνες, τουλάχιστον 26 επιβάτες πορθμείου έχασαν τη ζωή τους κοντά στη Μανίλα όταν σκάφος ανετράπη από τους ισχυρούς ανέμους.   Στους μήνες που προηγήθηκαν του τυφώνα, η Κίνα, η Νότια Κορέα και άλλες περιοχές της Ανατολικής Ασίας είχαν γνωρίσει καύσωνες με θερμοκρασίες ρεκόρ.

Θανατηφόρες πυργκαγιές στη Χαβάη

Θανατηφόρες ήταν οι πυρκαγιές στη Χαβάη αφήνοντας πίσω τους τουλάχιστον 388 νεκρούς ή αγνοούμενους. Στις 8 Αυγούστου, το νησί Μάουι στη Χαβάη αντιμετώπισε μια φονική πυρκαγιά. Μεγάλο μέρος του νησιού βρισκόταν σε ξηρασία και η ξηρή βλάστηση αποτέλεσε το ιδανικό καύσιμο για να εξαπλωθούν οι φλόγες, που αναζωπυρώθηκαν από τους μαινόμενους ανέμους από έναν διερχόμενο τυφώνα.

Πυρκαγιές στον Καναδά

Καταστροφικές ήταν οι πυρκαγιές στον Καναδά κάνοντας στάχτη 15,6 εκατ. εκτάρια. Στις 19 Αυγούστου, ξεκίνησε μια ακόμη μεγάλη πυρκαγιά στον ανατολικό Καναδά. Δεκαπέντε χιλιάδες νοικοκυριά έλαβαν εντολή εκκένωσης, ενώ εκατοντάδες μίλια βόρεια, μια τεράστια φωτιά απείλησε την πόλη Yellowknife στα Βορειοδυτικά Εδάφη.

Μέχρι στιγμής 15,6 εκατομμύρια εκτάρια (37,8 εκατομμύρια στρέμματα) γης έχουν καεί σε ολόκληρο τον Καναδά – μια περιοχή μεγαλύτερη από την πολιτεία της Νέας Υόρκης ή την Αγγλία.

Τουλάχιστον 1.000 πυρκαγιές εξακολουθούν να καίνε καθώς ο Καναδάς ζει τη χειρότερη εποχή των πυρκαγιών που έχει καταγραφεί ποτέ.  Οι επιστήμονες αναμένουν ότι καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη εντείνεται, οι πυρκαγιές θα γίνονται πιο ισχυρές.

Πλημμύρες στην Καλιφόρνια

Σαρωτικές ήταν οι πλημμύρες που “χτύπησαν” την Καλιφόρνια καθώς κινδύνευσαν 26 εκατ. άνθρωποι. Στις 21 Αυγούστου, η πολιτεία της Καλιφόρνια που είναι συνήθως προετοιμασμένη για πυρκαγιές είδε την πρώτη της τροπική καταιγίδα εδώ και 84 χρόνια.

Η καταιγίδα Hilary, έφτασε στο βόρειο Μεξικό, σκοτώνοντας τουλάχιστον ένα άτομο όταν μια πενταμελής οικογένεια παρασύρθηκε στη θάλασσα.

Η καταιγίδα έθεσε 26 εκατ. ανθρώπους στην πολιτεία σε κίνδυνο και 25.000 νοικοκυριά σε όλο το Λος Άντζελες έμειναν χωρίς ρεύμα καθώς η καταιγίδα πέρασε μέσα από την πόλη και προκάλεσε ξαφνικές πλημμύρες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This