Πέμπτη 24/6/2021

Έληξε η «τιμωρία» της Ρωσίας από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Άρθηκαν οι κυρώσεις πέντε χρόνια μετά

Μετά από πέντε χρόνια απουσίας, η Ρωσία επέστρεψε σήμερα στην ενεργό δράση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης. Υπενθυμίζεται ότι το 2014 και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία από την Ουκρανία, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, η οποία εκδίδει συστάσεις αναφορικά με ζητήματα ανθρώπινων δικαιωμάτων και εκλέγει, επίσης, τους δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), είχε αναστείλει το δικαίωμα ψήφου της ρωσικής αντιπροσωπείας, με στόχο να τιμωρήσει τη χώρα, που προέβη σε μια τέτοια ενέργεια.

Αντιδράσεις από Ουκρανία

Στην επιστροφή της Ρωσίας αντέδρασε έντονα το Κίεβο, το οποίο επέλεξε να αναστείλει τη συμμετοχή του στις εργασίες.

Σήμερα το πρωί (25/6), τα 18 μέλη της ρωσικής αντιπροσωπείας πήραν θέσεις στο ημικύκλιο του Μεγάρου του Συμβουλίου της Ευρώπης στο Στρασβούργο, όπου εδώ και 70 χρόνια συνεδριάζει ο πανευρωπαϊκός οργανισμός υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας. Έξω από το κτίριο, περίπου 20 διαδηλωτές διαμαρτύρονταν κρατώντας ουκρανικές σημαίες και πλακάτ, που ζητούσαν «να διατηρηθούν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Bολοντίμιρ Ζελένσκι, δήλωσε σήμερα μέσω του Facebook πως είναι «απογοητευμένος από την απόφαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης να εγκρίνει χωρίς περιορισμούς τη συμμετοχή της ρωσικής αντιπροσωπείας».

Στο μεταξύ, δεν είναι μόνο οι Ουκρανοί απογοητευμένοι από την επιστροφή της Ρωσίας στην Συνέλευση.

Από την έναρξη της συνεδρίασης στο Στρασβούργο, η εξουσιοδότηση της αντιπροσωπείας αυτής αμφισβητήθηκε από πολλούς κοινοβουλευτικούς.

Πριν αποφασίσει να αποχωρήσει ηχηρά από το ημικύκλιο, ακολουθούμενος από άλλους, ο επικεφαλής της ουκρανικής αντιπροσωπείας, Βολοντίμιρ Αρίεφ, υπογράμμισε το γεγονός ότι Ρώσοι κοινοβουλευτικοί, οι οποίοι είναι παρόντες στο Στρασβούργο, περιλαμβάνονται «στη μαύρη λίστα της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, έχουν επιβληθεί κυρώσεις σε βάρος τεσσάρων εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Καλωσόρισμα από Ολλανδία

Από την άλλη πλευρά, ο Ολλανδός σοσιαλιστής γερουσιαστής, Τάινι Κοξ, απευθυνόμενος στους Ρώσους συναδέλφους του, είπε: «Απουσιάζατε για υπερβολικά πολύ καιρό, ήταν λάθος».

Το προηγούμενο βράδυ, κοινοβουλευτικοί της Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης ψήφισαν, έπειτα από συζήτηση που διήρκεσε εννέα ώρες, ένα κανονιστικό κείμενο που επιτρέπει κατ’ εξαίρεσιν σε κράτη μέλη να παρουσιάζουν μια αντιπροσωπεία στη διάρκεια της χρονιάς, ενώ αποκλείει τη δυνατότητα η εν λόγω αντιπροσωπεία να στερηθεί τα κύρια δικαιώματα ψήφου της.

Με την υποστήριξη της πλειοψηφίας των 47 χωρών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θέλουν να βγουν από μια μακρά κρίση, η οποία επιβάρυνε τη λειτουργία του οργανισμού, το κείμενο επιτρέπει στη Ρωσία να συμμετάσχει αύριο, Τετάρτη, στην εκλογή του διαδόχου του νυν γενικού γραμματέα, του Νορβηγού, Θόρμπγιορν Γιάγκλαντ.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του newsbreak. Ακολουθήστε το newsbreak σε Instagram, Facebook, Viber και Twitter.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ