Να ενισχυθεί η Αρμενία ζήτησε η ΥΠΕΞ της Γαλλίας από τον Τζο Μπάιντεν

Το Παρίσι συμφώνησε για την παράδοση στρατιωτικού υλικού στο Γερεβάν

Must Read

Η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας υπογράμμισε σήμερα μιλώντας στον Αμερικανό πρόεδρο την ανάγκη να ενισχυθεί η Αρμενία η οποία εκφράζει φόβους για παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας από το Αζερμπαϊτζάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωματική πηγή.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε σήμερα τηλεφωνική διάσκεψη με αρκετούς ανώτατους αξιωματούχους συμμαχικών χωρών των ΗΠΑ, εκ των οποίων η Κατρίν Κολονά, για να συντονίσει τη συνέχιση της βοήθειας στην Ουκρανία, είχε κάνει νωρίτερα γνωστό ο Λευκός Οίκος.

Η συζήτηση αφορούσε την Ουκρανία αλλά «καθώς η υπουργός μιλούσε από το Γερεβάν, βρήκε την ευκαιρία, έπειτα από αίτημα του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, να κάνει μια αναφορά στην Αρμενία και σημείωσε ότι είναι ανάγκη να ενισχυθεί η χώρα αυτή», υπογράμμισε η διπλωματική πηγή.

Η υπουργός υπενθύμισε ως εκ τούτου ότι η Αρμενία είναι μια δημοκρατία υπό την πίεση της Ρωσίας και της οποίας η εδαφική ακεραιότητα διακυβεύεται ή απειλείται, δήλωσε η πηγή αυτή καθώς το Μπακού κατέλαβε πρόσφατα τμήματα της αρμενικής επικράτειας, κυρίως κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που σημειώθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2022. Το Μπακού είχε μετατοπίσει τότε τα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών από 7 έως 9 χιλιόμετρα, εις βάρος της Αρμενίας.

Η Κολονά ζήτησε να ληφθεί υπόψη επίσης αυτό που συμβαίνει στον Καύκασο, παράλληλα με αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ίδια διπλωματική πηγή, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Η Γαλλίδα υπουργός ταξίδεψε σήμερα στο Γερεβάν για να εκφράσει την υποστήριξη της χώρας της στην Αρμενία κυρίως σε ανθρωπιστικό επίπεδο και να εκτιμήσει τις επείγουσες ανάγκες της χώρας, η οποία αντιμετωπίζει προσφυγική ροή από το Ναγκόρνο Καραμπάχμετά την έξοδο 100.000 και πλέον ανθρώπων από τον θύλακα, που βρήκαν καταφύγιο στην Αρμενία – και τον κίνδυνο στρατιωτικών επιχειρήσεων του Αζερμπαϊτζάν στο έδαφός της.

Παράλληλα η Κολονά συμφώνησε για την παράδοση στρατιωτικού εξοπλισμού στην Αρμενία. «Η Γαλλία συμφώνησε στη σύναψη μελλοντικών συμβολαίων με την Αρμενία που θα επιτρέψουν την παράδοση στρατιωτικού υλικού στη χώρα ώστε να μπορεί να διασφαλίσει την άμυνά της», δήλωσε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τον πρωθυπουργό της Αρμενίας Νικόλ Πασινιάν.

Η Γαλλίδα υπουργός δεν διευκρίνισε τον εξοπλισμό που αφορούν τα συμβόλαια αλλά διαβεβαίωσε ότι το Παρίσι θα ενεργήσει σε αυτόν τον τομέα με πνεύμα ευθύνης και από τις δύο πλευρές και χωρίς πνεύμα κλιμάκωσης.

Τόνισε ότι το Αζερμπαϊτζάν, ισχυρό λόγω των εσόδων του από το πετρέλαιο και της τουρκικής υποστήριξης, δεν έχει σταματήσει να εξοπλίζεται για να αναλαμβάνει δράση.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και η Κατρίν Κολονά έχουν εκφράσει επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες την ανησυχία τους για πιθανή στρατιωτική επιχείρηση του Αζερμπαϊτζάν κατά της Αρμενίας, μετά τη νικηφόρα επίθεση-αστραπή του Μπακού στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, θύλακα υπό αζερική κυριαρχία, του οποίου όμως η πλειοψηφία των κατοίκων ήταν Αρμένιοι. Οι δύο χώρες έχουν αναμετρηθεί ήδη σε δύο πολέμους κατά το παρελθόν.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This