ΗΠΑ: Ο Μπάιντεν επεκτείνει το τείχος στα σύνορα με το Μεξικό και ο Τραμπ… πανηγυρίζει!

Φωνές διαμαρτυρίας (και) από περιβαλλοντικές οργανώσεις

Must Read

Την επέκταση του τείχους που έχει ανεγερθεί στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση Μπάιντεν, σε μια προσπάθεια περιορισμού από πλευράς της των αφίξεων μεταναστών στο αμερικανικό έδαφος, «δικαιώνοντας» κατ’ αυτόν τον τρόπο τον Ντόναλντ Τραμπ, θεμελιωτή του συγκεκριμένου… αποτρεπτικού έργου.

Η είδηση αυτή προκάλεσε ποικίλα αρνητικά σχόλια, δεδομένου ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος, την ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του (τον Ιανουάριο του 2021), είχε δηλώσει ότι οι Αμερικανοί φορολογούμενοι δεν θα πληρώνουν, πλέον, για την κατασκευή φραχτών στα σύνορα. Σήμερα, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, απάντησε ότι εξακολουθεί να μην πιστεύει ότι οι φράχτες αυτοί λειτουργούν, αλλά τα χρήματα για το έργο έχουν ήδη διατεθεί και «πρέπει να χρησιμοποιηθούν».

Μάλιστα, η αμερικανική κυβέρνηση ανέφερε ότι θα πρέπει να ανασταλεί η ισχύς 26 ομοσπονδιακών νόμων και κανονισμών που αφορούν το περιβάλλον και τα προστατευόμενα είδη, προκειμένου να προχωρήσει η επέκταση του τείχους. «Είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη να κατασκευάσουμε φυσικά φράγματα και δρόμους κοντά στα σύνορα, για να εμποδίσουμε την παράνομη είσοδο», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωσή του ο υπουργός Εσωτερικών, Αλεχάντρο Μαγιόρκας.

Το νέο αυτό τμήμα θα κατασκευαστεί στην κοιλάδα του Ρίο Γκράντε, τομέα όπου καταγράφεται μεγάλος αριθμός νέων αφίξεων μεταναστών από το Μεξικό. «Σε διάστημα δέκα μηνών, μέχρι τις αρχές Αυγούστου, καταγράφηκαν περίπου 245.000 απόπειρες παράνομης εισόδου στις ΗΠΑ», σημείωσε ο υπουργός, διευκρινίζοντας πως τα χρήματα για «πρόσθετα φυσικά φράγματα» προέρχονται από ένα κονδύλιο που είχε εγκριθεί από το Κογκρέσο για αυτόν τον σκοπό και μόνο, το 2019, επί προεδρίας Τραμπ.

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και φαβορί των Ρεπουμπλικάνων για τις προεδρικές εκλογές του 2024, Ντόναλντ Τραμπ, δεν θα μπορούσε, φυσικά, να αφήσει ασχολίαστη την συγκεκριμένη είδηση, από τη στιγμή που αφορά ένα δικό του «παιδί». Η ανακοίνωση της κυβέρνησης Μπάιντεν δείχνει ότι «είχα δίκιο όταν κατασκεύασα 900 χιλιόμετρα (…) ενός πανέμορφου, ολοκαίνουριου τείχους», έγραψε σχετικά στην πλατφόρμα του Truth Social. «Θα ζητήσει συγγνώμη ο Τζο Μπάιντεν από εμένα και την Αμερική επειδή άργησε τόσο πολύ να αντιδράσει και επέτρεψε να κατακλυσθεί η χώρα μας από 15 εκατομμύρια παράνομους μετανάστες, προερχόμενους από άγνωστα μέρη;» αναρωτήθηκε.

Από την πλευρά τους, τη δυσαρέσκειά τους για την επέκταση του τείχους εξέφρασαν και διάφοροι περιβαλλοντολόγοι. «Η κομητεία Σταρ (όπου θα χτιστεί το τείχος) φιλοξενεί ένα από τα εντυπωσιακότερα και σημαντικότερα φυσικά περιβάλλοντα που έχουν απομείνει στο Τέξας (…) Και τώρα οι μπουλντόζες ετοιμάζονται να το ισοπεδώσουν», σχολίασε ο Λέικεν Τζόρνταλ, εκπρόσωπος του Κέντρου Βιοποικιλότητας των ΗΠΑ.

Την απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης σχολίασε και ο πρόεδρος του Μεξικού, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ, ο οποίος τη χαρακτήρισε «πισωγύρισμα». Η οικοδόμηση τείχους «δεν λύνει το πρόβλημα, πρέπει να επιτεθούμε στις αιτίες» της παράτυπης μετανάστευσης, τόνισε ο Μεξικανός πρόεδρος στην πρωινή ενημέρωση των δημοσιογράφων της χώρας του.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This