Βομβαρδίστηκε κομβόι με αμάχους

Ο ισραηλινός στρατός έριξε οβίδες σε ομάδα Παλαιστινίων που κατευθυνόταν προς τον Νότο

Must Read

Δεν υπάρχουν πια λόγια για να περιγράψει κάποιος την κατάσταση και το μέγεθος της ανθρωπιστικής κρίσης στη Λωρίδα της Γάζας. Στον ασφυκτικό κλοιό που έχουν επιβάλει οι Ισραηλινοί, στα τελεσίγραφα του τρόμου που απευθύνουν προς τους κατοίκους της πόλης της Γάζας να την εγκαταλείψουν και να κινηθούν νοτιότερα, τα τελευταία 24ωρα ήρθε να προστεθεί ακόμη ένα κεφάλαιο στην ιστορία της φρίκης που βιώνουν οι Παλαιστίνιοι.

Σύμφωνα με όσα δήλωναν αυτόπτες μάρτυρες, αλλά και σύμφωνα με όσα ανείπωτα καταμαρτυρούσαν τα αδιάψευστα βίντεο-ντοκουμέντα από τα κινητά των αμάχων, άγνωστος αριθμός ανθρώπων, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά εν μέση οδώ, ενώ προσπαθούσε να μετακινηθεί άρον άρον προς το νότιο τμήμα του θύλακα, αλλά κι ενώ διέσχιζε τομέα τον οποίο ο ισραηλινός στρατός παρουσίαζε ως «ασφαλή για διέλευση». Η Χαμάς ανέφερε ότι «70 μάρτυρες» και 200 τραυματίες, ανάμεσά τους γυναίκες και παιδιά, καταμετρήθηκαν σε «σφαγή του Ισραήλ» με στόχο οικογένειες εκτοπισμένων, «έγκλημα μίσους». Αναφορά που ερχόταν την ώρα που το Γαλλικό Πρακτορείο μετέδιδε πως ο ισραηλινός στρατός δεν σχολίαζε τις πληροφορίες. Το πρακτορείο σημείωνε συγχρόνως πως δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει «με ανεξάρτητο τρόπο» εάν οι θάνατοι των αμάχων οφείλονταν σε πλήγματα του ισραηλινού στρατού. Μπόρεσε, όμως, να επιβεβαιώσει εικόνες και βίντεο που κυκλοφορούσαν σε ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, αλλά όχι και να επιβεβαιώσει ότι οι εκρήξεις οφείλονταν σε ισραηλινά πυρά.

Ηδη, πάντως, ο ισραηλινός στρατός βομβαρδίζει τη Λωρίδα της Γάζας σε αντίποινα για την πολύνεκρη επίθεση που εξαπέλυσε η Χαμάς την 7η Οκτωβρίου στο νότιο Ισραήλ, με τους Παλαιστινίους να μετρούν πάνω από 2.500 νεκρούς και πάνω από 1.300 κτίρια ισοπεδωμένα. Την Παρασκευή ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιχάι Αντραΐ παρότρυνε πολίτες της Γάζας να κατευθυνθούν προς το νότιο τμήμα του μικροσκοπικού θύλακα, «για την ασφάλειά τους», προσθέτοντας πως δεν θα γίνονταν πλήγματα από τον ισραηλινό στρατό εκεί πριν από τις 20.00. Ομως αξιωματούχοι της Χαμάς δήλωσαν πως τελικά Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώθηκαν στον τομέα, παρότι κινήθηκαν εντός της καθορισμένης προθεσμίας.

Ο Ταλ Χάινριχ, εκπρόσωπος του γραφείου του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, είπε σε δημοσιογράφους, χθες Σάββατο, πως ο στρατός λαμβάνει «όλες τις προφυλάξεις» για να αποφεύγονται οι θάνατοι αμάχων.

Πάντως, την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στη Γάζα σε βάρος των Παλαιστινίων εκφράζουν διαρκώς οι διεθνείς οργανισμοί. Ο ΟΗΕ κάνει λόγο για άγνωστο αριθμό εκτοπισμένων στο εσωτερικό του θύλακα και για μια «κατάσταση αβίωτη», ενώ, παρά τις προειδοποιήσεις των Ισραηλινών, οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου διαμήνυαν ξανά πως «αρνούνται να εγκαταλείψουν τους πλέον αδύναμους» παρά τις διαταγές για εκκένωση της πόλης της Γάζας. Ταυτόχρονα -κι ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επαναλάμβανε πως η «εσπευσμένη μετακίνηση χιλιάδων ασθενών ισοδυναμεί με ποινή θανάτου»-, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα κάλεσαν ξανά το Ισραήλ να δείξει «στοιχειώδη ανθρωπιά» απέναντι στους βασανισμένους, πολιορκημένους κατοίκους του θύλακα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This