Χαμάς: Απελευθέρωσε άλλες δύο ομήρους για «ανθρωπιστικούς λόγους» – Έντονες φήμες περί απελευθέρωσης δεκάδων ακόμη!

Το Ισραήλ φέρεται να αντιδρά στην «προτεραιοποίηση» απελευθέρωσης ομήρων με διπλή υπηκοότητα

Must Read

Στην απελευθέρωση δύο ακόμη ομήρων προχώρησε σήμερα η Χαμάς, με εκπρόσωπο της οργάνωσης να τονίζει πως αφέθηκαν ελεύθερες άλλες δύο γυναίκες, επίσης «για ανθρωπιστικούς λόγους», όπως οι δύο προηγούμενες, καθώς φέρονται να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.

Σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της ένοπλης πτέρυγας της Χαμάς, Αμπού Ουμπάιντα, ανέφερε πως στην απελευθέρωσή τους μεσολάβησαν η Αίγυπτος και το Κατάρ. Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν πως πρόκειται για την 79χρονη Nurit Cooper και την 85χρονη Yocheved Lifshitz και οι δύο τους με καταγωγή από το Ισραήλ.

Σημειώνεται πως οι συγκεκριμένες όμηροι που απελευθερώθηκαν δεν σχετίζονται με τους 50 ομήρους, οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση των οποίων φέρεται να βρίσκεται σε καλό δρόμο για να ολοκληρωθεί ακόμη και εντός της ημέρας. Αντιθέτως, πρόκειται για δύο γυναίκες τις οποίες οι ισλαμιστές υποστηρίζουν πως ήθελαν να τις απελευθερώσουν μαζί με τις δύο Αμερικανίδες την περασμένη Παρασκευή, αλλά συνάντησαν την άρνηση των ισραηλινών αρχών. Φυσικά, το Ισραήλ έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά τον ισχυρισμό της Χαμάς.

Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση 50 ομήρων

Έντονη υπήρξε νωρίτερα σήμερα η φημολογία για απελευθέρωση μιας μεγάλης ομάδας ομήρων από της Χαμάς, με διεθνή ΜΜΕ να αναφέρουν, επικαλούμενα πληροφορίες του ειδησεογραφικού καναλιού Ι24 του Τελ Αβίβ, πως «πήγες στη Γάζα» δήλωσαν πως βρίσκεται σε εξέλιξη «η οριστικοποίηση μιας πιθανής συμφωνίας» για την απελευθέρωση περίπου 50 ομήρων με διπλή υπηκοότητα, κατόπιν μεσολάβησης των ΗΠΑ και του Κατάρ.

Μάλιστα, το Ι24 ανέφερε και ότι στελέχη του Ερυθρού Σταυρού είναι καθ’ οδόν για να παραλάβουν τους ομήρους, κυρίως γυναικόπαιδα, και πως όλα θα γίνουν μέσα «στις επόμενες ώρες», εάν δεν υπάρξουν εμπόδια.

Ωστόσο, επικαλούμενη μια πηγή, η Haaretz ανέφερε ότι ο αριθμός των ομήρων που θα απελευθερωθούν, μπορεί, τελικά, να είναι σημαντικά μικρότερος. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ένας από τους λόγους που η Χαμάς συμφώνησε να απελευθερώσει και άλλους ομήρους, είναι πως το Ισραήλ φέρεται να προχωρά σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ότι, δηλαδή, σταματά τις αεροπορικές επιδρομές, ούτως ώστε ο Ερυθρός Σταυρός να φτάσει με ασφάλεια στους ομήρους.

Σημειώνεται πως οι Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις ανακοίνωσαν σήμερα, Δευτέρα 23/10, ότι ο αριθμός των ομήρων της Χαμάς είναι 222, δηλαδή εννέα περισσότεροι από τους 213 που ήταν η προηγούμενη καταγραφή. Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή 20/10, η Χαμάς απελευθέρωσε την 59χρονη Τζούντιθ Τάι Ραάναν και τη 18χρονη κόρη της, Νάταλι, για «ανθρωπιστικούς λόγους».

Λευκός Οίκος: «Ουδέν σχόλιο» για την απελευθέρωση των ομήρων

Σε ερώτηση που έκαναν δημοσιογράφοι στον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, για τη «συμφωνία με τη Χαμάς και τη μεσολάβηση του Κατάρ για την απελευθέρωση ομήρων με διπλή υπηκοότητα στον Ερυθρό Σταυρό», ο ίδιος απάντησε ότι δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο και εξήγησε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι σε ένα ευαίσθητο στάδιο. «Το σημείο που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή στη διαδικασία μας, καθιστά αδύνατη τη δημόσια περιγραφή των προσπαθειών που γίνονται», είπε σχετικά.

«Είμαστε ευγνώμονες για όλη τη βοήθεια που λάβαμε, ώστε να απελευθερώσουμε τις δύο Αμερικανίδες, τη μητέρα και την κόρη, και χαιρόμαστε που είναι καλά. Απλώς γίνεται μεγάλη προσπάθεια, πολλές συζητήσεις και συζητήσεις με εταίρους στην περιοχή. Και νομίζω ότι είναι καλύτερο να μην το αναφέρουμε λεπτομερώς», πρόσθεσε ο Τζον Κίρμπι.

Στο μεταξύ, η Χαμάς, εμμέσως πλην σαφώς, επιβεβαίωσε νωρίτερα σήμερα ότι πραγματοποιούνταν συνομιλίες για μια συμφωνία απελευθέρωσης ομήρων, επισημαίνοντας, ωστόσο, την πάγια θέση της πως πρέπει πρώτα το Ισραήλ να σταματήσει να βομβαρδίζει τη Γάζα. «Ας σταματήσουν αυτή την επιθετικότητα και οι μεσολαβητές όπως το Κατάρ και η Αίγυπτος και ορισμένες αραβικές χώρες θα βρουν τρόπο να τους απελευθερώσουν και θα τούς στείλουμε στα σπίτια τους», δήλωσε χαρακτηριστικά στο Sky News ο Khaled Meshaal, επικεφαλής διαπραγματευτής ομήρων της Χαμάς.

Ο Meshaal επανέλαβε τους ισχυρισμούς ότι 22 όμηροι έχουν σκοτωθεί σε ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές, από τότε που βρέθηκαν στα χέρια της Χαμάς. Αν και δεν ανέφερε από ποιες χώρες κατάγονταν, είπε ότι πολλοί από τους νεκρούς είναι Ισραηλινοί.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This