Ο Ομπάμα προειδοποιεί το Ισραήλ: Τηρήστε το Διεθνές Δίκαιο, αλλιώς ο πόλεμος με τη Χαμάς θα σας γυρίσει μπούμερανγκ

Must Read

Τις σκέψεις του για το τι συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στη Μέση Ανατολή, όσον αφορά στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς, εξέφρασε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τις οποίες και μοιράστηκε με τους ακολούθους του στα social media, όπου ανάρτησε τη μακροσκελή παρέμβασή του μέσω του ιστοτόπου medium.com.

Ο Μπαράκ Ομπάμα ουσιαστικά προειδοποιεί το Ισραήλ, ότι μια πιθανή χερσαία επιχείρησή του στη Λωρίδα της Γάζας, ως «απάντηση» στην αιματηρή επίθεση της Χαμάς στις 7/10, θα μπορούσε κάλλιστα να τούς «γυρίσει μπούμερανγκ», εάν δεν προστατευτούν οι (άμαχοι) Παλαιστίνιοι.

Όπως αναφέρει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, κάποιες από τις ενέργειες του Ισραήλ στον πόλεμο εναντίον της Χαμάς, όπως η διακοπή παροχής στη Λωρίδα της Γάζας νερού και τροφίμων, ενδέχεται να σκληρύνουν τη στάση των Παλαιστινίων για ολόκληρες γενιές και να αποδυναμώσουν τη διεθνή στήριξη προς το μέρος τους. «Η απόφαση της ισραηλινής κυβέρνησης να διακόψει την παροχή τροφίμων, νερού και ηλεκτρικού ρεύματος σε έναν αιχμάλωτο άμαχο πληθυσμό (στη Γάζα) απειλεί όχι μόνο να επιδεινώσει μια εντεινόμενη ανθρωπιστική κρίση, ενδέχεται να σκληρύνει ακόμη περισσότερο τη στάση των Παλαιστινίων για γενιές, να πλήξει τη διεθνή στήριξη προς το Ισραήλ, να παίξει το παιχνίδι των εχθρών του Ισραήλ και να υπονομεύσει τις μακροπρόθεσμες προσπάθειες επίτευξης ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή», επισημαίνει συγκεκριμένα ο Ομπάμα.

Όπως αναμενόταν και εκείνος καταδικάζει την επίθεση της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου εναντίον του Ισραήλ, κατά την οποία σκοτώθηκαν περισσότεροι από 1.400 Ισραηλινοί και υπήκοοι άλλων χωρών, ενώ εκφράζει την στήριξή του προς το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα. Ωστόσο, καλεί τον ισραηλινό στρατό να ακολουθεί στρατηγικές που συμμορφώνονται «με το Διεθνές Δίκαιο, περιλαμβανομένων των νόμων που έχουν στόχο να αποφεύγεται, με κάθε δυνατό τρόπο, ο θάνατος και τα δεινά του άμαχου πληθυσμού».

«Καθώς στηρίζουμε το Ισραήλ, θα πρέπει, επίσης, να είμαστε ξεκάθαροι ότι ο τρόπος με τον οποίο διεξάγει τη μάχη του εναντίον της Χαμάς έχει σημασία», υπογραμμίζει ο Ομπάμα και προσθέτει πως «ήδη χιλιάδες Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από τον βομβαρδισμό της Γάζας, πολλοί από τους οποίους παιδιά». Ο πρώην πρόεδρος τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ της ίδρυσης ενός παλαιστινιακού κράτους, ζητώντας «να αναγνωριστεί ότι και οι Παλαιστίνιοι ζούσαν επίσης επί γενιές σε αμφισβητούμενες περιοχές», ενώ, παράλληλα, επικρίνει τους ισραηλινούς εποίκους, ότι καταλαμβάνουν παλαιστινιακές περιοχές στη Δυτική Όχθη.

Ανέκαθεν στήριζε τη λύση των δύο κρατών

Σημειώνεται πως οι απόψεις του στο συγκεκριμένο άρθρο είναι αντίστοιχες με τη στάση που είχε κρατήσει στη διάρκεια της προεδρίας του, όταν στήριζε τη λύση των δύο κρατών. Από τις πρώτες ημέρες της προεδρίας του ο Ομπάμα κράτησε αυστηρή στάση στο θέμα των ισραηλινών οικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και είχε ζητήσει από το Ισραήλ να σταματήσει κάθε εποικιστική δραστηριότητα, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει μια ειρηνευτική διαδικασία.

Μάλιστα, το 2013 η κυβέρνηση Ομπάμα είχε προσπαθήσει να μεσολαβήσει για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, κάτι που, ωστόσο, απέτυχε. Οι σχέσεις του Ομπάμα, δε, με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ήταν τεταμένες.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This