«Σφίγγει» ο κλοιός στη Γάζα: Αναχωρεί ανθρωπιστική βοήθεια από την Ελλάδα

Ολονύχτιες μάχες, εγκλωβισμένοι άμαχοι, black out σε τηλέφωνα και ίντερνετ. Στο Ισραήλ ο διευθυντής της CIA: «Πιέζουν οι ΗΠΑ για ανθρωπιστική παύση»

Must Read

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα στη Γάζαενώ η αγωνία για το αν υπάρχουν επιζώντες εντείνεται. Την ίδια ώρα, αναχωρεί από την Ελλάδα ένα C-130 με ανθρωπιστική βοήθεια για τη Μέση Ανατολήτο οποίο περιλαμβάνει φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό για τους άμαχους.

 

 

Παράλληλα, γαλλικά αεροπλάνα με 54 τόνους βοήθειας για τη Γάζα έφτασαν ήδη στην Αίγυπτο αυτό το Σαββατοκύριακο.

 

 

Έκοψαν τηλέφωνα και ίντερνετ οι Ισραηλινοί

Η ανθρωπιστική βοήθεια της Ελλάδας στη Γάζα αφορά σε φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό, και πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας. Το μήνυμα υποστήριξης και η βοήθεια αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα. Η προστασία των αμάχων και η διάνοιξη διαδρόμων αλληλεγγύης είναι στο επίκεντρο.

 

 

Την ίδια στιγμή, έκτακτη στάση στην Κύπρο πριν την επίσκεψή του στην Τουρκία θα πραγματοποιήσει ο Μπλίνκεν. Η αγωνία στις ΗΠΑ για τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή είναι έντονες όπως και ο «πυρετός» των διαβουλεύσεων στην περιοχή.

 

 

Χωρισμένη στα δύο η Λωρίδα της Γάζας

Ο εκπρόσωπος των ισραηλινών δυνάμεων, υποναύαρχος Ντάνιελ Χαγκάρι δήλωσε νωρίτερα ότι οι ισραηλινοί στρατιώτες έχουν περικυκλώσει πλήρως την πόλη της Γάζας και την χώρισαν στα δύο, σύμφωνα με διεθνή δημοσιεύματα. «Σήμερα υπάρχει η βόρεια Γάζα και η νότια Γάζα. Τα στρατεύματα έχουν φτάσει στην ακτογραμμή και την κρατούν», δήλωσε ο υποναύαρχος, σύμφωνα με τους Times of Israel. «Σημαντικά πλήγματα είναι τώρα σε εξέλιξη… και θα συνεχιστούν αυτή τη νύχτα και τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι, τονίζοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις που επιχειρούσαν στο έδαφος αυτό, το έκοψαν στα δύο: «νότια Γάζα και βόρεια Γάζα». Το Associated Press μετέδωσε ότι ο Χαγκάρι χαρακτήρισε την περικύκλωση της πόλης της Γάζας «σημαντικό στάδιο» στον πόλεμο μεταξύ των ισραηλινών δυνάμεων και των μαχητών της Χαμάς, που προκλήθηκε από μια επίθεση που οργάνωσε η Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου. «Οι ισραηλινές δυνάμεις συνεχίζουν να επιχειρούν βαθιά μέσα στη Λωρίδα της Γάζας, συνδυάζοντας αεροπορικές, ναυτικές και χερσαίες δυνάμεις με ακριβείς πληροφορίες», ανέφεραν οι IDF σε κυριακάτικη ενημέρωση που αναρτήθηκε στο διαδίκτυο. «Η βόρεια Γάζα είναι περικυκλωμένη, με τις δυνάμεις των IDF να είναι παρούσες και να διεξάγουν επιχειρήσεις ακριβείας βαθύτερα μέσα στη Γάζα». Ο εκπρόσωπος του Ισραηλινού στρατού, τόνισε ότι οι ισραηλινές δυνάμεις θα συνεχίσουν να επιτρέπουν στους αμάχους να εγκαταλείπουν τη βόρεια περιοχή της Γάζας σε ζώνες ασφαλείας στο νότο, ανέφεραν οι Times of Israel. Η διχοτόμηση της πόλης της Γάζας έρχεται καθώς οι ισραηλινές δυνάμεις και οι μαχητές της Χαμάς ξεκινούν την πέμπτη εβδομάδα μαχών. Επιπλέον, το Ισραήλ διέκοψε το διαδίκτυο και τις τηλεφωνικές γραμμές στη Λωρίδα της Γάζας. Ο Αρχηγός του Επιτελείου του ισραηλινού στρατού Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι λέει ότι ο στρατός είναι «έτοιμος ανά πάσα στιγμή να προχωρήσει στην επίθεση στο βορρά», καθώς τις τελευταίες εβδομάδες αμύνεται από καθημερινές επιθέσεις πυραύλων και ρουκετών της Χεζμπολάχ. «Θέσαμε ως στόχο να βελτιώσουμε την κατάσταση ασφάλειας στα σύνορα, όχι μόνο στη Λωρίδα της Γάζας», είπε ο Χαλέβι κατά τη διάρκεια αξιολόγησης στην 210η Μεραρχία στο βόρειο Ισραήλ σήμερα.

 

 

Γαλλία: Αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας 54 τόνων στη Γάζα

Γαλλικά αεροπλάνα με 54 τόνους βοήθειας για τη Γάζα έφτασαν στην Αίγυπτο αυτό το Σαββατοκύριακο και η Γαλλία διαθέτει επιπλέον τρία στρατιωτικά πλοία στην ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα έτοιμα να ανταποκριθούν στην εξέλιξη της κατάστασης, δήλωσαν την Κυριακή ανώτεροι αξιωματούχοι, σύμφωνα με το Reuters. Οι ανακοινώσεις έγιναν καθώς η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών Κατρίν Κολονά ζήτησε «άμεση ανθρωπιστική εκεχειρία» κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Ντόχα και προειδοποίησε κατά της επέκτασης της σύγκρουσης στην περιοχή. Το Ισραήλ έχει απορρίψει επανειλημμένες διεθνείς εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός. Η γαλλική βοήθεια παραδόθηκε στο τέλος της εβδομάδας από δύο αεροσκάφη Airbus A400M, τα οποία είναι μερικώς θωρακισμένα, ανέφερε ο γαλλικός στρατός στο X. Ο υπουργός Άμυνας Sebastien Lecornu ανέφερε αργότερα την άφιξη ενός τρίτου αεροπλάνου βοήθειας A400M. «Αυτή η ανθρωπιστική μεταφορά, η οποία προορίζεται για τον άμαχο πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας, περιέχει φάρμακα, επισιτιστική βοήθεια, γεννήτριες», είπε ο κυβερνήτης ενός από τα αεροπλάνα, το πρωί του Σαββάτου, πριν από την απογείωση. Ένα γαλλικό ελικοπτεροφόρο, Tonnerre, το οποίο διαθέτει εγκαταστάσεις ιατρικής βοήθειας, και δύο στρατιωτικά πλοία βρίσκονται στη Μεσόγειο Θάλασσα, ενημέρωσε επίσης ο γαλλικός στρατός μέσω ιστότοπου X. Αποτελούν μέρος ενός «ισχυρού και ευέλικτου μηχανισμού που είναι σε θέση να ενσωματώσει τις εξελίξεις της κατάστασης από την περιοχή», πρόσθεσε, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες. Την περασμένη Πέμπτη, ο υπουργός Lecornu ανακοίνωσε ότι θα σταλεί ένα δεύτερο μεταγωγικό ελικοπτέρων, το Dixmude.

 

 

Διαβάστε ακόμα:

«Ώρα μηδέν» στη Γάζα: Βομβαρδισμοί, οβίδες και συναγερμοί ασθενοφόρων – Διακόπηκαν οι επικοινωνίες
Αμιχάι Ελιγιάχου: Θέλει πυρηνικό αφανισμό όλων των Παλαιστινίων 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This