Ξεπέρασαν τα 10.000 τα θύματα στη Γάζα – Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπλίνκεν – Ανοίγει το πέρασμα στη Ράφα

Έφτασε στην Αίγυπτο η βοήθεια από την Ελλάδα - Αποχώρησαν μέλη της βρετανικής πρεσβείας στο Λίβανο

Must Read

Ακούστε το άρθρο

Ξεπέρασαν τα 10.000 τα θύματα στη Λωρίδα της Γάζας ένα μήνα μετά την έναρξη του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που ξεκίνησε το Σάββατο 7 Οκτωβρίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας της Γάζας, τουλάχιστον 10.022 Παλαιστίνιοι, ανάμεσά τους και 4.104 παιδιά, έχουν σκοτωθεί από τα ισραηλινά πυρά.

Επικοινωνία Μητσοτάκη – Μπλίνκεν 

Στο μεταξύ, την παρουσία της στον πόλεμο δηλώνει με τον δικό της τρόπο και η χώρα μας.

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Άντονι Μπλίνκεν με τον οποίος συζήτησε τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός επανέλαβε τη θέση της Ελλάδας για την καταδίκη της τρομοκρατίας της Χαμάς και το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.

Επανέλαβε, δε, την αυξανόμενη ανησυχία του για την προστασία των αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας και τόνισε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν ανθρωπιστικές παύσεις και συνεχής ροή αναγκαίας ανθρωπιστικής βοήθειας προς τη Λωρίδα της Γάζας.

 

Στο μεταξύ, η ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας κατέφθασε σήμερα με αεροσκάφος C-130 στο αεροδρόμιο El Arish της Αιγύπτου.

Το φορτίο της βοήθειας που συγκεντρώθηκε με μέριμνα των υπουργείων Εξωτερικών και Υγείας και το οποίο περιλαμβάνει φαρμακευτικό και ιατρικό υλικό, υποδέχθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο El Arish ο πρέσβης της Ελλάδας στο Κάιρο.

Το υπουργείο Εξωτερικών τονίζει σε ανακοίνωσή του πως μεριμνά, σε συνεννόηση με τις αρμόδιες αιγυπτιακές Αρχές, για την ταχύτερη δυνατή μεταφορά της ελληνικής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.

Σημειώνεται πως το αεροσκάφος απογειώθηκε το πρωί από την 112 Πτέρυγα Μάχης.

 

Το συνοριακό πέρασμα της Ράφα, που συνδέει τη Λωρίδα της Γάζας με την Αίγυπτο, ξανανοίγει σήμερα για την απομάκρυνση ξένων και όσων έχουν διπλή υπηκοότητα οι οποίοι έχουν αποκλειστεί στη μικρή παλαιστινιακή περιοχή που βομβαρδίζεται αδιάκοπα από το Ισραήλ αφότου η Χαμάς εξαπέλυσε επίθεση στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Χαμάς.

Το πέρασμα είχε ανοίξει για τρεις ημέρες, την Τετάρτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή, αφήνοντας να βγουν δεκάδες Παλαιστίνιοι τραυματίες και εκατοντάδες κάτοχοι ξένων διαβατηρίων προτού να ξανακλείσει. Η Χαμάς είχε θέσει ως όρο για το άνοιγμα από τη δική της πλευρά τη διέλευση ασθενοφόρων προς τη Ράφα μετά τον φονικό βομβαρδισμό από το Ισραήλ ενός ασθενοφόρου στην πόλη της Γάζας.

 

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να επιτεθούν στους μαχητές της Χαμάς στις υπόγειες σήραγγες και τα μπούνκερ τους στο βόρειο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, αφού έχουν πλέον απομονώσει την περιοχή με στρατεύματα και άρματα μάχης, δήλωσε σήμερα στρατιωτικός εκπρόσωπος.

«Τώρα θα αρχίσουμε να συγκλίνουμε σ’ αυτούς», είπε στους δημοσιογράφους ο αντισυνταγματάρχης Ρίτσαρντ Χεχτ. «Όταν λέω ‘να συγκλίνουμε σ’ αυτούς’, αυτό θα γίνει στην επιφάνεια του εδάφους και θα γίνει επίσης και κάτω από το έδαφος».

Ο ίδιος καλωσόρισε ακόμα σήμερα την ανάπτυξη ενός αμερικανικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου στην περιοχή, η οποία ανακοινώθηκε χθες, Κυριακή, και θεωρείται πως έγινε σε μια προσπάθεια της Ουάσινγκτον να εμποδίσει την επέκταση του πολέμου της Γάζας σε άλλα μέτωπα.

«Είναι πάντα καλή είδηση να βλέπουμε ότι οι Αμερικανοί φέρνουν περισσότερα στοιχεία», δήλωσε ο Χεχτ στους δημοσιογράφους.

«Το θεωρούμε αυτό ένα είδος παράγοντα αποτροπής, σταθεροποίησης στην περιοχή», πρόσθεσε ακόμα.

Ορισμένα μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας στον Λίβανο και οι οικογένειές τους αποχώρησαν προσωρινά, εν μέσω αύξησης των εντάσεων στην περιοχή που προκλήθηκε από την κλιμακούμενη κατάσταση στη Γάζα.

Το Φόρεϊν Όφις αναφέρθηκε στην τρέχουσα “κατάσταση ασφαλείας” ως τον λόγο πίσω από την κίνηση, η οποία έρχεται μετά την ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στο Ισραήλ και τη λιβανική οργάνωση μαχητών Χεζμπολάχ κατά μήκος των συνόρων.

Η σύσταση στον ιστότοπο που βρετανικού ΥΠΕΞ (Foreign, Commonwealth and Development Office) ανέφερε: “Το FCDO συνιστά να μην πραγματοποιούνται ταξίδια στον Λίβανο λόγω των κινδύνων που συνδέονται με τη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και τα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη.

«Υπάρχουν σε εξέλιξη ανταλλαγές πυρών όλμων και πυροβολικού και αεροπορικά πλήγματα στον Νότιο Λίβανο, στα σύνορα με το Ισραήλ. Οι εντάσεις είναι υψηλές και τα γεγονότα μπορεί να κλιμακωθούν χωρίς προειδοποίηση, κάτι που μπορεί να επηρεάσει ή να περιορίσει τις διαδρομές εξόδου από τον Λίβανο.

Υπάρχει επίσης κίνδυνος πολιτικής αναταραχής. Έχουν πραγματοποιηθεί μεγάλες διαδηλώσεις έξω από πρεσβείες, περιλαμβανομένων εκείνων έξω από τις πρεσβείες των ΗΠΑ και της Γαλλίας στις 17 Οκτωβρίου. Περαιτέρω διαδηλώσεις αναμένονται. Οι Βρετανοί υπήκοοι θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να αποφεύγουν περιοχές όπου μπορεί να πραγματοποιούνται διαδηλώσεις.

Λόγω της κατάστασης ασφαλείας, ορισμένα μέλη του προσωπικού της βρετανικής πρεσβείας και όλα τα μέλη των οικογενειών του προσωπικού έχουν αποχωρήσει προσωρινά. Η πρεσβεία συνεχίζει με την απαραίτητη εργασία περιλαμβανομένων των υπηρεσιών προς Βρετανούς υπηκόους».

Τέσσερις άμαχοι σκοτώθηκαν από ισραηλινό αεροπορικό πλήγμα στον νότιο Λίβανο χθες, Κυριακή, το απόγευμα, περιλαμβανομένων τριών παιδιών, όπως δήλωσε τοπικός αξιωματούχος της υπηρεσίας πολιτικής άμυνας και μετέδωσαν δημόσια μέσα ενημέρωσης. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως επιτέθηκε σε στόχους της Χεζμπολάχ σε απάντηση για αντιαρματικά πυρά που είχαν ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας Ισραηλινός άμαχος.

Η Χεζμπολάχ δήλωσε ότι εκτόξευσε πυραύλους Grad από τον νότιο Λίβανο στο Ισραήλ ως ανταπάντηση.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This