Κρίσιμο τετ-α-τετ στην Καλιφόρνια για Μπάιντεν και Σι Τζινπίνγκ εν μέσω κρίσης στη Μέση Ανατολή

Την ερχόμενη Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου, ο Αμερικανός πρόεδρος υποδέχεται τον Κινέζο ομόλογό του σε μια εξαιρετικά πολυαναμενόμενη συνάντηση κορυφής

Must Read

Ένα κρίσιμο «τεστ» για το κατά πόσο οι δύο ηγέτες μπορούν να επιβραδύνουν την καθοδική πορεία των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, σε μια στιγμή έντονης παγκόσμιας αναταραχής, θα αποτελέσει το πολυαναμενόμενο ραντεβού του Τζο Μπάιντεν με τον Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια, την ερχόμενη Τετάρτη, 15 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με ανώτερους αξιωματικούς της αμερικανικής κυβέρνησης, ο κατάλογος των θεμάτων που αναμένεται να προκύψουν στη συνάντηση, η οποία θα λάβει χώρα στο περιθώριο Συνόδου Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας – Ειρηνικού (APEC) στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο, είναι μεγάλος και περιλαμβάνει την αποκατάσταση της στρατιωτικής επικοινωνίας μεταξύ των δύο χωρών, με τον Αμερικανό πρόεδρο να σχεδιάζει να πιέσει ιδιαίτερα τον Κινέζο ομόλογό του για το συγκεκριμένο θέμα.

Στο τραπέζι θα βρίσκονται, επίσης, οι συγκρούσεις στο Ισραήλ και την Ουκρανία, τομείς δυνητικής συνεργασίας όπως η κλιματική αλλαγή και η καταπολέμηση της διακίνησης ναρκωτικών, καθώς και οι σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Νότια Σινική Θάλασσα και γύρω από την Ταϊβάν.

Αυτό θα είναι και το πρώτο ταξίδι του Σι στις ΗΠΑ από το 2017, οπότε και φιλοξενήθηκε από τον τέως Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ στην έπαυλη Mar-a-Lago. Παράλληλα, το συγκεκριμένο τετ-α-τετ θα σηματοδοτήσει την έβδομη επαφή μεταξύ των δύο ηγετών από τον Ιανουάριο του 2021, τότε που ο Μπάιντεν ανέλαβε και επίσημα πρόεδρος της χώρας, αλλά μόλις τη δεύτερη προσωπική τους συνάντηση κατά τη διάρκεια αυτής της μακράς περιόδου, εν μέρει λόγω και των ταξιδιωτικών περιορισμών της Covid-19.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά στη Ρώμη τον Ιούνιο του 2011, όταν αμφότεροι ήταν αντιπρόεδροι των χωρών τους.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This