Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Εκτός της επόμενης Κομισιόν το Ηνωμένο Βασίλειο! Νέα ρήξη Βρετανίας-Ευρώπης

Επικυρώθηκε ο κατάλογος των 27 υποψηφίων κρατών μελών για τον σχηματισμό της επόμενης Ευρωπαϊκής Επιτροπής, χωρίς εκπρόσωπο της Βρετανίας, παρόλο που το Brexit δεν είναι 100% βέβαιο. Ο κατάλογος αυτός θα υποβληθεί μεθαύριο, Τετάρτη, σε ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δείτε επίσης: Μονόδρομος για το Brexit η συμφωνία με την ΕΕ

Η λίστα υιοθετήθηκε από τους υπουργούς της Ε.Ε. σήμερα το πρωί, ωστόσο τίθεται ζήτημα νομιμότητας της μελλοντικής Κομισιόν εφόσον Brexit έχει αναβληθεί για τα τέλη Ιανουαρίου.

Το θέμα είναι πως ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο εξακολουθεί να είναι μέλος της Ε.Ε., η Κομισιόν και οι 27 του υπενθύμισαν πως ο διορισμός ενός υποψηφίου εντάσσεται στις υποχρεώσεις του. Η βρετανική κυβέρνηση, όμως, επικαλούμενη έναν βρετανικό κανονισμό που προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν οφείλει να προχωρεί σε διορισμούς σε θέσεις αυτού του τύπου στη διάρκεια της περιόδου που προηγείται εκλογών, αρνήθηκε! Υπενθυμίζεται πως οι εκλογές είναι προγραμματισμένες για τις 12 Δεκεμβρίου.

Το Συμβούλιο (των κρατών μελών) «έλαβε γνώση» του γεγονότος, αλλά δεν κόλλησε σε αυτό και διόρισε την επόμενη Επιτροπή χωρίς Βρετανό υποψήφιο.

Μάλιστα, προκειμένου να προστατευθούν νομικά οι αποφάσεις που θα ληφθούν από τη νέα Επιτροπή, η Κομισιόν έχει ξεκινήσει διαδικασία επί παραβάσει σε βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου για μη τήρηση των υποχρεώσεών του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία βασίζεται σε γνωμοδότηση του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υποστηρίζει πως ένα κράτος μέλος δεν μπορεί να επικαλείται εσωτερικές νομικές προβλέψεις, για να δικαιολογεί μη τήρηση των υποχρεώσεών του, που απορρέουν από την κοινοτική νομοθεσία.

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ NEWSBREAK

ΣΧΟΛΙΑΣΕ ΤΟ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΜΑΣ