Μέση Ανατολή: Αγωνία για το μέλλον χιλιάδων ασθενών στο νοσοκομείο Αλ Σίφα – Τι απαντά το Ισραήλ

Επιβεβαιώθηκε η ταυτότητα στρατιωτίνας που βρίσκεται στα χέρια της Χαμάς

Must Read

Την ώρα που οι πολεμικές συρράξεις κλιμακώνονται στην Γάζα, με χιλιάδες νεκρούς και τραυματίες και ενώ χθες ισραηλινοί στρατιώτες εισέβαλαν στο κτήριο του Κοινοβουλίου της πόλης, κάνοντας λόγο για απώλεια του ελέγχου του από την Χαμάς, το βλέμμα της διεθνούς κοινότητας είναι στραμμένο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα, όπου βρίσκονται τις τελευταίες ώρες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα.

Τα Ηνωμένα Έθνη εκφράζουν την πεποίθηση πως χιλιάδες και ίσως περισσότεροι από 10.000 ασθενείς, προσωπικό και εκτοπισμένοι, μπορεί να βρίσκονται μέσα και να μην μπορούν να φύγουν λόγω των σφοδρών μαχών που διεξάγονται κοντά. Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι απελπιστική και μαρτυρά τις τραγικές ελλείψεις, που αποβαίνουν μοιραίες για την υγεία των αμάχων. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις χειρουργού που εργάζεται για τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα: «Η κατάσταση μέσα στο νοσοκομείο είχε γίνει πολύ άσχημη. Δεν έχουμε ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν υπάρχει νερό στο νοσοκομείο. Δεν υπάρχει φαγητό. Είναι απάνθρωπο».

Την ίδια ώρα, το Ισραήλ κατηγορεί τους μαχητές της Χαμάς ότι χρησιμοποιούν σήραγγες κάτω από το νοσοκομείο ως “κόμβο” διοίκησης, εμπλέκοντας ουσιαστικά τους ασθενείς και τους τραυματίες ως ανθρώπινες ασπίδες. Ξεκαθαρίζει ωστόσο ότι δεν έχει ως στόχο το νοσοκομείο και για να το αποδείξει, δηλώνει ότι συντονίζει τη μεταφορά θερμοκοιτίδων για νεογνά από ένα ισραηλινό νοσοκομείο στο νοσοκομείο Αλ Σίφα.

«Ο Ισραηλινός Στρατός παραμένει προσηλωμένος στο να τηρεί τις ηθικές και επαγγελματικές του ευθύνες για τη διάκριση μεταξύ αμάχων και τρομοκρατών της Χαμάς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του IDF και συνέχισε: «Οι IDF είναι πρόθυμοι να συνεργαστούν με οποιοδήποτε αξιόπιστο μεσολαβητικό μέρος για να διασφαλίσει τη μεταφορά των θερμοκοιτίδων». 

Ο στρατός του Ισραήλ επιβεβαιώνει την ταυτότητα στρατιωτίνας στα χέρια της Χαμάς

Νωρίτερα σήμερα, ο ισραηλινός στρατός επιβεβαίωσε την ταυτότητα στρατιωτίνας ομήρου της Χαμάς, μετά τη δημοσιοποίηση από τον ένοπλο βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος βίντεο που εικονίζει τη νεαρή αιχμάλωτη.

«Είμαστε ολόκαρδα στο πλευρό της οικογένειας Μαρσιάνο, η κόρη της οποίας, η Νόα, απήχθη βάρβαρα από την τρομοκρατική οργάνωση Χαμάς», ανέφερε ο ισραηλινός στρατός σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα περί τα μεσάνυχτα, επιβεβαιώνοντας έτσι για πρώτη φορά την ταυτότητας μιας από τους περίπου 240 ομήρους στη Λωρίδα της Γάζας.

Νωρίτερα χθες, οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ Κάσαμ, ο ένοπλος βραχίονας της Χαμάς, δημοσιοποίησαν βίντεο στο οποίο η στρατιωτίνα διαβάζει μήνυμα στα εβραϊκά, αναφέροντας το όνομα και τον αριθμό στρατιωτικού μητρώου της και ότι είναι κρατούμενη στη Γάζα τέσσερις ημέρες.

«Αντιπρόσωπος του ισραηλινού στρατού μετέβη στο σπίτι της οικογένειας Μαρσιάνο και την ενημέρωσε για τη δημοσιοποίηση του βίντεο», ανέφεραν οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, κατηγορώντας της Χαμάς πως συνεχίζει να ασκεί ψυχολογική τρομοκρατία και να συμπεριφέρεται με απάνθρωπο τρόπο δίνοντας στη δημοσιότητα φωτογραφίες και βίντεο των ομήρων: «Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα (…) για να ξαναφέρουμε τους ομήρους στα σπίτια τους».

Νεκροί πέντε Παλαιστίνιοι στην Δυτική Όχθη

Σε ανακοίνωση προχώρησε νωρίτερα σήμερα και ο διευθυντής παλαιστινιακού νοσοκομείου, κάνοντας γνωστό πως πέντε Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στον τομέα της Τουλκαρέμ, στο βόρειο τμήμα της Δυτικής Όχθης.

Οι πέντε Παλαιστίνιοι, ηλικίας 21-29 ετών, έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια επιχείρησης του στρατού του Ισραήλ στην πόλη και σε καταυλισμό προσφύγων της Τουλκαρέμ, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμίν Χαντέρ, διευθυντής του νοσοκομείου Θάμπετ, όπου διαπιστώθηκαν οι θάνατοί τους.

Αυτόπτες μάρτυρες στον καταυλισμό προσφύγων έκαναν λόγο για σφοδρές συγκρούσεις και ανάπτυξη ισχυρών ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή για να αντιμετωπίσουν νεαρούς. Το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων WAFA μετέδωσε, επικαλούμενο νοσοκομειακές πηγές, ότι τα τρία από τα θύματα σκοτώθηκαν σε πλήγμα UAV, ενώ τα υπόλοιπα δύο από πυρά στον καταυλισμό προσφύγων, σύμφωνα με το Ρόιτερς.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός περιορίστηκε στο να επιβεβαιώσει στο AFP ότι διεξήγαγε επιχείρηση στον τομέα αυτόν της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης, χωρίς σχόλιο για τον απολογισμό των θυμάτων.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This