Ο πλανήτης χωράει και τους δύο, το πρώτο μήνυμα της συνάντησης Μπάιντεν-Σι

«Η σχέση Κίνας-ΗΠΑ είναι η πιο σημαντική διμερής σχέση στον κόσμο»

Must Read

Με στόχο την εξομάλυνση των τεταμένων σχέσεων μεταξύ των δύο υπερδυνάμεων, η πολυαναμενόμενη συνάντηση των Προέδρων των ΗΠΑ και της Κίνας, περίπου 40 χιλιόμετρα μακριά από το Σαν Φρανσίσκο, ξεκίνησε με θερμή χειραψία των δύο ανδρών.

https://twitter.com/upuknews1/status/1724876396403802499

Ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτησε εγκάρδια τον Σι Τζινπίνγκ μόλις βγήκε από το αυτοκίνητό του, λέγοντάς του, «χαίρομαι που σας ξαναβλέπω».

«Κύριε Πρόεδρε, γνωριζόμαστε πολύ καιρό. Δεν συμφωνούσαμε πάντα κάτι που δεν εκπλήσσει κανέναν, αλλά οι συναντήσεις μας ήταν πάντα ειλικρινείς, απλές και χρήσιμες… Εκτιμώ τη συζήτησή μας γιατί πιστεύω ότι είναι σημαντικό να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλον ξεκάθαρα, ηγέτης προς ηγέτη χωρίς παρερμηνείες ή κακή επικοινωνία… Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο ανταγωνισμός δεν εκτρέπεται σε σύγκρουση. Και πρέπει επίσης να το διαχειριστούμε υπεύθυνα… Αυτό θέλουν οι Ηνωμένες Πολιτείες και αυτό σκοπεύουμε να κάνουμε… Πιστεύω επίσης ότι είναι αυτό που θέλει ο κόσμος και για τους δυο μας… Έχουμε επίσης την ευθύνη απέναντι στους ανθρώπους μας και στον κόσμο να συνεργαστούμε όταν θεωρούμε ότι είναι προς το συμφέρον μας να το κάνουμε. Οι κρίσιμες παγκόσμιες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε, από την κλιματική αλλαγή μέχρι την καταπολέμηση των ναρκωτικών και την τεχνητή νοημοσύνη απαιτούν τις κοινές μας προσπάθειες», είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος στο ξεκίνημα της συνάντησης.

Ο Σι από την πλευρά του, είπε ότι ανυπομονεί να έχει μια «εις βάθος ανταλλαγή απόψεων» και τόνισε με νόημα μέσω διερμηνέα: «Ο πλανήτης Γη είναι αρκετά μεγάλος για να πετύχουν οι δύο χώρες και η επιτυχία της μιας χώρας είναι ευκαιρία για την άλλη. Δύο μεγάλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ και η Κίνα, δεν μπορούν να γυρίσουν την πλάτη η μία στην άλλη», τονίζοντας ότι οι η σύγκρουση και η αντιπαράθεση θα έχουν «αφόρητες συνέπειες για όλους».

Και πρόσθεσε: «Η σχέση Κίνας-ΗΠΑ, η οποία είναι η πιο σημαντική διμερής σχέση στον κόσμο, θα πρέπει να γίνει αντιληπτή και να οραματιστεί σε ένα ευρύ πλαίσιο των επιταχυνόμενων παγκόσμιων μετασχηματισμών. Η σχέση Κίνας-ΗΠΑ δεν ήταν ποτέ ομαλή τα τελευταία 50 ή περισσότερα χρόνια και πάντα αντιμετωπίζει προβλήματα του ενός ή του άλλου είδους. Ωστόσο, συνέχισε να προχωρά εν μέσω ανατροπών. Για δύο μεγάλες χώρες όπως η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες, το να γυρίσουν την πλάτη η μια στην άλλη δεν είναι επιλογή»

Το τετ-α-τετ γίνεται στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας-Ειρηνικού (APEC) και είναι το πρώτο μεταξύ των δύο ηγετών μετά τη συνάντησή τους στο περιθώριο των εργασιών της G20 στην Ινδονησία πριν από έναν χρόνο.

Οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν για τη βελτίωση των στρατιωτικών επικοινωνιών, τη διακοπή της ροής της ναρκωτικής ουσίας φαιντανύλης και ζητήματα παγκόσμιας ασφάλειας, όπως οι συγκρούσεις στο Ισραήλ και την Ουκρανία.

Ο Μπάιντεν πλαισιώθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης, από τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και την υπουργό Οικονομικών Τζάνετ Γέλεν. Στο τραπέζι της συνάντησης ήταν ακόμη η υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο και ο ειδικός απεσταλμένος για τα κλιματικά θέματα Τζον Κέρι.

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This