Φωνές στην Αμερική θέλουν την ανακήρυξη τουρκικής ΜΚΟ σε τρομοκρατική οργάνωση

Είναι η ίδια οργάνωση που είχε εμπλοκή και στη Θράκη

Must Read

Η ΜΚΟ με τον τίτλο «Ίδρυμα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (IHH)», με ισχυρούς δεσμούς με την κυβέρνηση της Τουρκίας, υποστηρίζει ενεργά τις τρομοκρατικές αιτίες και θα πρέπει να χαρακτηριστεί ως τρομοκρατική οργάνωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Για κάποιους «είναι μια ανθρωπιστική οργάνωση», ενώ για άλλους, έχει αναφερθεί ως «ένας σταθμός για την τρομοκρατία». Ιδρύθηκε το 1992, η IHH έχει δημιουργήσει μια φήμη ότι παρέχει ανθρωπιστική ανακούφιση κυρίως σε μουσουλμανικές χώρες. Από τότε που ήρθε στην εξουσία ο Ταγίπ Ερντογάν (2003), η οργάνωση έχει ταυτιστεί με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP). Πολλά μέλη του ΔΣ της IHH είναι επίσης στελέχη του AKP. Ο σημερινός πρεσβευτής της Άγκυρας στην Ουάσιγκτον, Μουράτ Μερκάν, το 2010, ήθελε να ταξιδέψει σε μια αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, αλλά τελικά απορρίφθηκε από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Ο Ερντογάν χρησιμοποίησε την IHH ως μέσο για να επιδείξει την αυξανόμενη επιρροή της δύναμης της Τουρκίας στον κόσμο.

Όταν κάποιος κοιτάξει πιο προσεκτικά τη σχέση της IHH με τζιχαντιστικές οργανώσεις, βγάζει χρήσιμα συμπεράσματα. Το 2010, η IHH ήταν η οργάνωση που χρηματοδότησε τον «στολίσκο βοήθειας» από την Τουρκία στη Γάζα. Η απόπειρα παράδοσης ανθρωπιστικής βοήθειας έγινε διάσημη, αφού οι ισραηλινές ειδικές δυνάμεις επιβιβάστηκαν στο Mavi Marmara – το κύριο πλοίο του στόλου, προκειμένου να αποτρέψουν τα πλοία από το να παραβιάσουν τον αποκλεισμό του Ισραήλ στη Γάζα.

Θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στους δεσμούς της IHH με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Σύμφωνα με μαρτυρίες που δόθηκαν από πρώην μέλη του ISIS το 2014, η IHH επιχείρησε να στείλει όπλα στο ISIS από την Τουρκία στη Συρία, κάτι που οι αξιωματούχοι της IHH αρνήθηκαν. Το περιστατικό έγινε γνωστό ως το «φορτηγό της MIT», εμπλέκοντας την κρατική υπηρεσία πληροφοριών της Τουρκίας και την IHH ότι παρείχαν υλική υποστήριξη στο ISIS.

Τέτοιες δραστηριότητες αύξησαν την πίεση στην κυβέρνηση Ομπάμα να χαρακτηρίσει την IHH ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση, αλλά η πρωτοβουλία δεν υλοποιήθηκε ποτέ λόγω δισταγμών από μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Δείτε ακόμη: 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This