Πορτογαλία: Εγείρονται αμφιβολίες για τo πώς οδηγήθηκε στην παραίτηση ο πρωθυπουργός

Η έρευνα παραμένει ανοιχτή

Must Read

Νέα δεδομένα έρχονται στο φως!

Φαίνεται ότι η υπόθεση με την παραίτηση του πρωθυπουργού στην Πορτογαλία… δεν ολοκληρώθηκε ακόμη. Η ιστορία δείχνει να έχει αρκετά επεισόδια και ειδικά για το πώς και υπό ποιες συνθήκες έφτασε -προ ημερών- στην απόφαση αυτή ο Αντόνιο Κόστα.

Η έλλειψη εμπιστοσύνης εξάλλου προς τους θεσμούς μεγαλώνει στην Πορτογαλία. Τα λάθη στο ζήτημα με τις υποκλοπές και η απόφαση του δικαστή να παραλείψει τα εγκλήματα της διαφθοράς και της αδικίας, έχουν φυσιολογικά εγείρει αμφιβολίες για το εάν η πορτογαλική Εισαγγελία ήταν βιαστική με την υπόθεση που ερευνούσε και οδήγησε κατόπιν τον Αντόνιο Κόστα στο να παραιτηθεί από τον πρωθυπουργικό θώκο.

Στις 7 Νοεμβρίου θυμίζουμε, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την παραίτησή του, αφού έμαθε ότι ερευνάται για υπόθεση υποτιθέμενης διαφθοράς σε επιχειρήσεις που σχετίζονται με το λίθιο και το υδρογόνο, που βαφτίστηκε ως «Operation Influencer». Η Αστυνομία συνέλαβε πέντε υπόπτους, μεταξύ των οποίων τον επιτελάρχη του Κόστα- ο οποίος είχε κρυμμένα περισσότερα από 75.000 ευρώ στο γραφείο του- και τον κουμπάρο του.

Αλλά σε αυτήν την υπόθεση προστέθηκαν σύντομα και άλλοι, όταν ανακαλύφθηκε ότι η Εισαγγελία είχε κάνει λάθος κατά την μεταγραφή μιας από τις υποκλοπές και είχε… μπερδέψει τον πρωθυπουργό με τον επικεφαλής της Οικονομίας, Αντόνιο Κόστα Σίλβα!

Έξι ημέρες μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού, ο ανακριτής απελευθέρωσε τους πέντε κρατούμενους και έκρινε ότι δεν υπήρχαν επαρκή στοιχεία για πρακτικές διαφθοράς και επιθέσεις. Αυτή η τροπή των γεγονότων δημιούργησε αμφιβολίες στην Πορτογαλία για το έργο των εισαγγελέων και πολλοί αναρωτιούνται αν ο πρωθυπουργός, τελικά, παραιτήθηκε για… άνευ λόγου αιτία.

Το «Operation Influencer» εξαπέλυσε έρευνες σε περισσότερα από 40 μέρη, συμπεριλαμβανομένης της επίσημης κατοικίας του Κόστα, όλα τα έγγραφα που κατασχέθηκαν πρέπει να αναλυθούν προσεκτικά και η έρευνα παραμένει ανοιχτή.

Σε ό,τι αφορά τον παραιτηθέντα πρωθυπουργό η Εισαγγελία περιορίστηκε στο να αναφέρει ότι εξελίσσεται αυτόνομη έρευνα στο Ανώτατο Δικαστήριο και πως αρκετοί ύποπτοι μίλησαν για φερόμενη εμπλοκή του αλλά και για «διαδικασίες ξεμπλοκαρίσματος». Σε πολιτικό επίπεδο αρκετά κόμματα προέτρεψαν του Δημόσιους Λειτουργούς να ξεκαθαρίσουν τις υποψίες, θεωρώντας ότι θα ήταν πολύ σοβαρό να παραιτηθεί ένας πρωθυπουργός εξαιτίας ασταθών κατηγοριών. Οι συνέπειες όλων των παραπάνω είναι ήδη ορατές, ο πολιτικός σεισμός οδήγησε στην προκήρυξη πρόωρων εκλογών για τις 10 Μαρτίου και ο Κόστα παραδέχτηκε ότι μάλλον δεν θα αναλάβει ποτέ ξανά δημόσια αξιώματα.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This